Vaši putopisi – Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk - u potrazi za vinima izgubljenog vremena – Travel Magazine

Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk – u potrazi za vinima izgubljenog vremena

Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk – u potrazi za vinima izgubljenog vremena

Nakon boravka na svežem zraku, vratili smo se u vinariju kako bi ekipa mogla uzeti par kartona vina za put. Vana je uz Svetu Luciju, odabrala i Zlatnu berbu koja je isto osvojila zlatnu medalju i flašu Sansigota koji je takođe osvojio zlatnu medalju. Sansigot ili Sušćan crni dobio je ime po kvarnerskom peskovitom ostrvu Susku, na kojem se ova crna sorta grožđa uzgaja od pamtiveka. Susak je još poznat i po incestu, ali nije sad ni mesto ni vreme za raspravu o porodičnim odnosima na peščanom ostrvu.

Informatičar pokrenuo vinariju Katunar

Toni nam je još pre odlaska ispričao kako je ulogu vinara nasledio od svoga oca Antona koji je kao bivši informatičar svojedobno prvi napravio font glagoljice. Stari mu je hrvatski Bill Gates.

Otac mu je na vinskoj sceni Krka i Kvarnera 1984. prvi u bivšoj državi dobio dozvolu za otvaranje firme informatičkih delatnosti i pisanje kompjutorskih programa! Prva vina koja je uopšte napravio bila su vina koja je pravio za božićne i novogodišnje poklone koje je tada poklanjao poslovnim partnerima.

Od 90-ih se Katunari bave profesionalno samo vinarstvom, a od 2004. on i stric kreću svako svojim putem po pitanju poslovanja i danas dve porodice razvijaju svaka svoj brend. Vinarija Katunar je među prvima uvela kontrolisanu hladnu fermentaciju, nabavili su nove barique od slavonskog hrasta i prvi su u Hrvatskoj savladali proizvodnju penušavih vina po Charmat (tankovskoj) metodi.

Deo poštanskih marki San Marina

Još jedna zanimljivost za kraj. San Marino je izdao seriju poštanskih maraka sa 7 evropskih vina. Na jednoj od njih je i Katunar žlahtina. Verovatno su degustirali vino na vinskom sajmu u Italiji pa su rekli: ”Ako je dobro za Busha, dobro je i za našu kolekciju poštanskih maraka.”

Katunar postanska marka

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Najbolja indijska klopa na Krku

Toni nas je hteo odvesti na ručak, ali smo ga nažalost morali odbiti jer smo imali organizovanu ranu večeru u Njivicama na Krku kod Jelene Kraljić i njenog indijskog muža Rajeeva. Jelena ima apartmane @homestay_njivice, a Raj tamo gostima priprema tradicionalnu indijsku hranu kakvu ne možete jesti u restoranima. Naravno da uz klopu poslužuju Katunar vina, a vrbnička žlahtina i curry idu zajedno k’o Dragi Vođa i Lidija Bačić. Savršen par. Nadam se da ovo Lidija čita 🙂

Rajeev me zamolio za jednu fotku, ali onako spontanu da ne izgleda kao da pozira u novim Strugar cipelama. Nažalost nemam fotki indijske klope jer Raj svaki put kaže: ”Jedi sad dok je toplo, slikat ćeš kasnije”

Bio sam u Indiji i u brojnim indijskim restoranima, ali najbolja indijska klopa koju sam ikad jeo je kod Rajeeva i Jelene u Njivicama na Krku.

Njivice Krk

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Za sve vas koji tražite vikend destinaciju za beg iz Zagreba, moj predlog je definitivno poseta vinariji Katunar u Vrbniku na ostrvu Krku, nakon koje obavezno morate navratiti do Njivica na indijsku večeru. Sledeći dan možete skoknuti do Cresa u Art farmu Filozići.

Art Farma Fazlic

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Ako imate vremena, sa Cresa je najbolje otići do Opatije i uživati u Monte Carlu za siromašne. Sada će sirotinja reći: ”Lako je tako putovati kad imate Jaguar!”

Udobno je, sigurno, ali uživati možete i u neudobnoj vožnji i riskirati život u vašem Yugu 45.

Tekst: Josip Novosel

Podelite ovaj članak...
169Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Uživala sam u ovom tekstu i pożelela sam da sve ovo vidim i probam, ali nemam ni yugo 45, a kamoli jaguar.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *