Saveti – 10 atipičnih mesta Londona – Travel Magazine

10 atipičnih mesta Londona

10 atipičnih mesta Londona

Sa istorijom koja seže gotovo 2.000 godina u prošlost, i veoma bogatim kulturnim sadržajem, London spada u gradove koji mogu da ponude mnogo više od “običnih” atrakcija. Tu je niz neobičnih spomenika, muzeja sa prepariranim životinjama, viktorijanskih groblja i još mnogo toga što može da vam izazove divljenje, ali i mrvicu jeze. Mrvičicu…

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji baš tragaju za nesvakidašnjim atrakcijama, mi vam donosimo malo drugačiji vodič kroz vrlo atipična mesta Londona.

Da li ste spremni?

Prošetajte trasom Linija (The Line)

Linija, koja se pruža od prelepog parka Olimpijski park kraljice Elizabete II (Queen Elizabeth Olympic Park) u Istočnom Londonu pa sve do Olimpijskog sela (The O2) u Grinviču, pruža vam priliku da vidite vrlo neobična art dela. Među umetnicima iza ovih dela, nalaze se i vrlo prestižna britanska imena poput Dejmijena Hersta (Damien Hirst) i Entonija Gormlija (Antony Gormley). Inače, ova “linija” je vrlo zanimljiva jer se nalazi baš uz Grinički meridijan.

Popijte kafu u starom viktorijanskom toaletu

Danas postoji pregršt neobičnih kafića koji su postali top atrakcija Londona. Među njima je svakako i kafić „Učesnik“ (The Attendant), koji se nalazi na mestu nekadašnjeg muškog toaleta iz viktorijanske ere.

Ovaj bar-kafić koji je otvoren 2013. godine, se nalazi u londonskoj četvrti Ficrovija i smatra se jednim od jedinstvenih mesta Londona. Sve što je sadržao ovaj toalet sačuvano je i iskorišćeno za enterijer. Tako ovde možete popiti kapućino između starih, porcelanskih pisoara. Zanimljivo, zar ne?

Zastanite kod istorijske pumpe u distriktu Soho

Epidemija kolere koja je zadesila London krajem 19. veka, pretila je da odnese još nekoliko stotina života, da nije bilo lekara Džona Snoua, koji je posumnjao da uzrok zaraze zapravo leži u vodovodnom sistemu, a ne u vazduhu, kako je vladalo uverenje do tada. Kada je skinuo ručku sa javne pumpe (u pitanju je baš ova pumpa), zaustavio je ovim činom širenje smrtonosne kolere, koja je harala komšilukom.

Nedaleko od ove pumpe nalazi se pub Džon Snoun, gde možete da nazdravite ovom dobrom lekaru.

Posetite najstariju prodavnicu čaja Londona

Niko ne voli čajeve više od Britanaca, zar ne? London je prepun starih čajdžinica, a jedna od najzanimljivijih je Twinings Café u ul. Strand, koja je otvorena 1706. godine. Ova čajdžinica je toliko puta imala nestašice čaja usled velike potražnje, a smatra se jednom od prvih koje su uvozile čaj u Ujedinjeno Kraljevstvo. Twining je ujedno i kompanija koja je specijalni distributer čaja za britansku kraljevsku porodicu još od 1837.

Istražite rimski hram posvećen bogu Mitru

Pre nego što su ga osvojili Rimljani, London je već imao status velikog grada. Rimljani su ceo grad ogradili i među ljude usadili verovanja u određena božanstva. Upravo su oni i podigli hram posvećen jednom od rimskih bogova, bogu Mitru (Mithras). Ostaci hrama su pronađeni 1954. godine i danas predstavljaju muzej London Mithraeum. Ovaj muzej se nalazi ispod evropskog sedišta kompanije Blumberg (Bloomberg). Ulaz u muzej je besplatan, ali je potrebno prethodno da se rezerviše mesto.

Uživajte u neobičnim, neon svetlima prodavnice Božja deponija (God’s Own Junkyard)

U Istočnom Londonu postoji vrlo “psihodelična” prodavnica koja će oduševiti svakog ko voli neon predmete. Ovo je zapravo art galerija, koja se nalazi u industrijskom distriktu, i sadrži ne samo prestare, svetleće Soho reklame raznoraznih seksi šopova, već i reklame kultnih concept store butika. Jedno od najslikanijih IG mesta Londona, poseduje i kafe u sklopu galerije, koji se zove The Rolling Scones Café. Zanimljivo je da prodavnica-galerija radi samo vikendom. Ulaz je besplatan.

Posetite Društvo od poslednjeg četvrtka (Last Tuesday Society)

Da li je ovo prodavnica? Ili galerija? A možda i viktorijanski kutak sa neobičnim predmetima koji se nalazi u opštini Hekni (Hackney)? Mi bismo rekli da je sve pomenuto, samo bi dodali da je u pitanju mesto gde možete da naučite sve o prepariranju životinja. Mesto je poznato i pod imenom Mala prodavnica užasa Viktora Vinda (Viktor Wynd’s Little Shop of Horrors) u kojoj ćete naći preparirane životinje ali i dildo, kao i bar gde možete da popijete nešto žestoko posle ove vrlo specifične ture.

Svratite do najstarijeg zatvora Engleske

Muzej zatvor Klink (The Clink Prison Museum), odmah na južnoj obali Temze (South Bank), ima istoriju koja će vas sigurno privući. Klink (na engleskom, u žargonu je reč za zatvor) je bio otvoren u periodu od 12. do 18. veka. Tada je važio za jedan od najozloglašenijih, u kojem su držani najproblematičniji zatvorenici. Danas je pretvoren u muzej u kom je sve bazirano na mini teatru – glumci vam pripovedaju mračne priče iz zatvorskih ćelija.

Posetite najstariji teatar hirurgije u Londonu

Još jedan neobičan muzej nalazi se u Južnom Londonu. Ovde imate priliku da vidite kako je izgledala jedna operacija pre nego što su se pojavili anestetici i antiseptici. Isto tako da zavirite na tavan gde su čuvane travke, koje su korišćene umesto lekova. Fascinantno mesto nakon čije posete ćete biti zahvalni modernoj medicini što postoji.

Otkrijte istorijsko groblje Veličanstvenih sedam (The Magnificent Seven)

Veličanstvenih sedam nije samo čuveni vestern iz šezedesetih prošlog veka, već i zajedničko ime za sedam viktorijanskih groblja koji se nalaze u neposrednoj blizini Londona. Podignuti  tokom 19. veka, ova mesta danas čine jednu divljinu koja će vas sigurno privući ako volite mistiku, neobične priče i spomenike unutar netaknute prirode. Među ovim grobljima je i Hajgejt groblje (Highgate Cemetery) na kom se nalazi grob Karla Marksa.

Saznajte kako i na koji način Bregzit utiče na vaše putovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i koje dnevne izlete vam predlažemo iz Londona. Pročitajte i priču iza čuvene Bakingemske palate

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
21Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *