Saveti – 15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje – Travel Magazine

15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje

15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje

Jedan od načina da upoznate kulturu neke zemlje i nacije jeste da svratite u neki nacionalni restoran i probate jelo koje je specifično baš za to podneblje. Mi vas danas vodimo u jedno gastro turu, sa osvrtom na najbolja nacionalna jela evropske kuhinje. Hvatajte beleške, trebaće vam kada se granice otvore, a koronavirus stavi pod kontrolu.

Sir Parmezan
PROČITAJTE I…

Jedan italijanski sir je toliko vredan da se čuva u …

1. Pierogi u Poljskoj

Postoji toliko razloga da posetite Poljsku, ali „probati pierogi“ trebalo bi da bude na vrhu vaše liste. Ove male knedle mogu se puniti bukvalno bilo čime! Klasična verzija uključuje krompir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene pavlakom i prženim lukom ili svinjetinom. Popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom. Prste da poližete!

2. Pasteis de nata u Portugalu

Ukusne pasteis de nata (portugalske torte), mogu se naći širom sveta, ali niko ne može da vam napravi baš one koje se serviraju u portugalskim poslastičarnicama i restoranima. Ova zlatnosmeđa peciva punjena su karamelizovanom kremom dok vas spolja mami ljuska, dovoljno tanka da u spoju sa slatkim oduševi svako nepce. Naručite je uz jaku crnu kafu.

View this post on Instagram

#frühstück #pasteisdenata #portugal🇵🇹 #yummy

A post shared by bianca_wolfkuehler (@bianca_wolfkuehler) on

3. Kanelbullar u Švedskoj

„Kanelbullar“ se doslovno prevodi kao „rolnice sa cimetom“ i možemo vam obećati da su bolje od bilo kojih koje ste ikada ranije probali. Mekano i „pufnasto“ testo, začinjeno kardamomom, obloženo je maslacem, a punjeno cimetom. U ovim rolnicama se najbolje uživa kada su sveže iz rerne, a mogu se naći u većini švedskih pekara. Moći ćete da ih namirišete na kilometar.

4. Lakror u Albaniji

Ovo jelo je neka vrsta mešavine turskog bureka i grčke spanakopite; to je pahuljasto, puterasto pecivo obično ispunjeno smešom od spanaća ili praziluka, jaja i jogurta. Takođe je jelo koje su pravile i još uvek prave bake, ali je takođe uobičajena jeftina ulična hrana dostupna u pekarama. Široko je dostupan u planinskom gradu Korce, ali ga možete pronaći širom zemlje.

View this post on Instagram

Dy fletëshi pe Korce 😍 200 euro fleta 😂😂 nëse nuk ke saç dhe oborr, ky është lakrori më i mirë që mund të shijosh në kushte shtëpie, gjithmonë sipas meje që marr erë nga lakrori i mirë, si pe Korçe që jam 😍 na falni për modestinë 🙈 Para se të filloni me komentet lakrori nuk bëhet kështu e ashtu, po ju tregoj që kjo është mënyra ime, ai tradicionali në saç 💪🏼 ka vetëm miell, ujë dhe kripë, saç, prush e krahë të forta Miell 300 g Kos 200-250 g Kripë sipas dëshirës pakëz sodë buke Për mbushjen: 3-4 qepka të njoma vetëm bishtat 300 g gjizë pak qumësht Përzieni te mielli kripën dhe sodën, shtoni kosin dhe punoni brumin. E ndani në dy pjesë, ndërkohë bëni gati mbushjen. Grini imët qepët e njoma, shtoni gjizën dhe dy lugë qumësht. Hapni me miell ose niseshte petën e parë, e vendosni në një letër furre, shtroni mbushjen duke lënë pak hapësire te anët. Hapni dhe shtroni petën tjetër mbi mbushje, palosni anët duke i shtypur pak dhe me kujdes e rrëshqisni lakrorin me gjithë letër te teli i furrës. Shtoni pak vaj dhe copa gjalpi për më shumë shije. E piqni në furrë të parangrohur më parë me 250 gradë për 15-20 minuta duke e vendosur fillimisht vetëm poshtë dhe pastaj në opsionin grill lart. Ky në foto është pa qepka, vetëm me gjizë se ai tjetri nuk arriti ta shohi dritën e celularit 😂😂😂 por mund ta bëni me qepë e domate, spinaq, lakra etj. #papare #thebeautyofsmallthings #instafood #instagood #food #noplacelikehome #unegatuaj #kuzhinashqiptare #delicious #fresh #foodie #homemade #keepitsimple #Realfood #justeatrealfood #food #forlife #healthyfoodsharing #healthyfoodrecipe #cleaneating #foodismytherapy #kuzhinatradicionale #eater #dailyfoodfeed #yougottaitthis #gastronogram #bestfoodfeed #tastethisnext #lakror #lakrorpasaç

A post shared by Papare 🍴 Mirela Andoni (@papare_thebeautyofsmallthings) on

5. Currywurst u Nemačkoj

Svi znamo da Nemci prave dobre kobasice, ali currywurst je nešto potpuno drugačije. Drugi nivo. Ova popularna street food hrana uključuje iseckane kobasice prelivene kečapom pomešanim sa kari prahom. Zvuči čudno, ali nešto u vezi s tim jednostavno deluje. Najbolje su kada se jedu uz pomfrit i pivo.

6. Arancini u Italiji

U Italiji šta god da probate, nećete pogrešiti. Ovo je zemlja gurmana i najbolje evropske kuhinje. Ali pre nego što napravite plan za testenine i picu, razmislite o skromnom arancinu. To je kuglica pirinča, punjena mesom, sirom ili povrćem, a zatim izmrvljena i pržena do zlatnog savršenstva. Arancini se često jede kao brza užina ili kao ručak u pokretu – omiljeni obrok učenika koji nemaju veliki budžet.

7. Bocadillo de jamon u Španiji

Izgleda kao normalan sendvič sa šunkom, ali nikada ne potcenjujte dobar bocadillo de jamon. Unutrašnjost hrskavih, ali mekanih španskih bageta često se natopi maslinovim uljem i belim lukom, da bi se potom naslagala tanka dimljena šunka. Neke varijacije mogu takođe da sadrže sir manchego, papriku, paradajz ili masline, ali čak i najklasičniji su preukusni.

Podelite ovaj članak...
79Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *