15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje
Jedan od načina da upoznate kulturu neke zemlje i nacije jeste da svratite u neki nacionalni restoran i probate jelo koje je specifično baš za to podneblje. Mi vas danas vodimo u jedno gastro turu, sa osvrtom na najbolja nacionalna jela evropske kuhinje. Hvatajte beleške, trebaće vam kada se granice otvore, a koronavirus stavi pod kontrolu.
1. Pierogi u Poljskoj
Postoji toliko razloga da posetite Poljsku, ali „probati pierogi“ trebalo bi da bude na vrhu vaše liste. Ove male knedle mogu se puniti bukvalno bilo čime! Klasična verzija uključuje krompir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene pavlakom i prženim lukom ili svinjetinom. Popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom. Prste da poližete!
2. Pasteis de nata u Portugalu
Ukusne pasteis de nata (portugalske torte), mogu se naći širom sveta, ali niko ne može da vam napravi baš one koje se serviraju u portugalskim poslastičarnicama i restoranima. Ova zlatnosmeđa peciva punjena su karamelizovanom kremom dok vas spolja mami ljuska, dovoljno tanka da u spoju sa slatkim oduševi svako nepce. Naručite je uz jaku crnu kafu.
3. Kanelbullar u Švedskoj
„Kanelbullar“ se doslovno prevodi kao „rolnice sa cimetom“ i možemo vam obećati da su bolje od bilo kojih koje ste ikada ranije probali. Mekano i „pufnasto“ testo, začinjeno kardamomom, obloženo je maslacem, a punjeno cimetom. U ovim rolnicama se najbolje uživa kada su sveže iz rerne, a mogu se naći u većini švedskih pekara. Moći ćete da ih namirišete na kilometar.
4. Lakror u Albaniji
Ovo jelo je neka vrsta mešavine turskog bureka i grčke spanakopite; to je pahuljasto, puterasto pecivo obično ispunjeno smešom od spanaća ili praziluka, jaja i jogurta. Takođe je jelo koje su pravile i još uvek prave bake, ali je takođe uobičajena jeftina ulična hrana dostupna u pekarama. Široko je dostupan u planinskom gradu Korce, ali ga možete pronaći širom zemlje.
5. Currywurst u Nemačkoj
Svi znamo da Nemci prave dobre kobasice, ali currywurst je nešto potpuno drugačije. Drugi nivo. Ova popularna street food hrana uključuje iseckane kobasice prelivene kečapom pomešanim sa kari prahom. Zvuči čudno, ali nešto u vezi s tim jednostavno deluje. Najbolje su kada se jedu uz pomfrit i pivo.
6. Arancini u Italiji
U Italiji šta god da probate, nećete pogrešiti. Ovo je zemlja gurmana i najbolje evropske kuhinje. Ali pre nego što napravite plan za testenine i picu, razmislite o skromnom arancinu. To je kuglica pirinča, punjena mesom, sirom ili povrćem, a zatim izmrvljena i pržena do zlatnog savršenstva. Arancini se često jede kao brza užina ili kao ručak u pokretu – omiljeni obrok učenika koji nemaju veliki budžet.
7. Bocadillo de jamon u Španiji
Izgleda kao normalan sendvič sa šunkom, ali nikada ne potcenjujte dobar bocadillo de jamon. Unutrašnjost hrskavih, ali mekanih španskih bageta često se natopi maslinovim uljem i belim lukom, da bi se potom naslagala tanka dimljena šunka. Neke varijacije mogu takođe da sadrže sir manchego, papriku, paradajz ili masline, ali čak i najklasičniji su preukusni.
Skorašnji komentari