15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje
8. Karjalanpiirakka u Finskoj
Često se naziva i „karelska pita“. Napravljena je od jednostavnih sastojaka, ali to ne biste pogodili prilikom degustacije. Tanka ražena kora punjena je krompirom, pirinčem ili šargarepom i raznim drugim sastojcima.
9. Soupe a l’oignon u Francuskoj
Francuska ima dosta neverovatne hrane, ali ovu supu morate da probate. Gusta je i bogata – vrhunska hrana za ručak u nekom od čuvenih francuskih kafića-restorana. Na primer, u čuvenom Cafe de Flore. Supa od luka i mesnih zaliha preliva se hrskavim hlebom, koji se ponekad peče sa sirom.
10. Haggis u Škotskoj
Možda zvuči malo odbojno, ali ko jednom proba haggis, naručiće ga još bar jednom! To je mlevena ovčija iznutrica (srce, jetra i pluća) pomešana sa lukom, ovsenom kašom i začinima. Obično se servira sa pire krompirom i repom, a smatra se glavnim jelom škotske kuhinje.
11. Mekitsi u Bugarskoj
Ovo tradicionalno bugarsko pecivo je nekako poput ravne krofne. Testo se pravi od jogurta, zatim oblikuje u ravni disk i prži u dubokom ulju. Obično se jede za doručak, praši se šećerom u prahu i uživa uz voće i jogurt. Neko voli i slanu opciju sa mekim sirom. U svakom slučaju ne možete pogrešiti.
12. Bramborak u Češkoj
Ovo je u osnovi palačinka od krompira, ali je tako ukusna. Rendani krompir se kombinuje sa jajima i začinima, a zatim se prži u panfri. To je uobičajena ulična užina u celoj zemlji; neke regionalne varijacije uključuju kiseli kupus ili meso.
13. Tavče gravče u Severnoj Makedoniji
Ovaj jednostavan, tradicionalni obrok sigurno ste probali, ali vredi da se podsetimo ove poslastice iz makedonske kuhinje. Sveži pasulj se dinsta u ulju i sosu od paradajza sa tonom luka i začina. Servira u zemljanoj posudi uz domaći hleb i jogurt.
14. Raclette u Švajcarskoj
Dve reči: „topljeni sir“. Ovo jelo je dobilo ime po švajcarskom raclette od sira, koji se topi na tavi ili izvan same kore. Obično se služi na krompiru sa kiselim krastavcima i lukom ili uz hleb ako se jede kao ulična hrana u pokretu.
15. Smørrebrød u Danskoj
To su sendviči na bazi raženog hleba sa maslacem, obično preliveni nekim varijacijama jaja, sira, mesa ili ribe. Oduprite se iskušenju da ga jedete rukama. Danci nožem i viljuškom osiguravaju da prelivi ostanu netaknuti. Zapravo postoji cela društvena etika kako se jede smørrebrød, kako se sastavljaju i redosled kojim se konzumiraju. Možda je najbolje da to uradite sa lokalcem koji će vas uputiti kako da degustirate ovu poslasticu koja je osnova danske kuhinje.
Skorašnji komentari