Saveti – 15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje – Travel Magazine

15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje

15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje

8. Karjalanpiirakka u Finskoj

Često se naziva i „karelska pita“. Napravljena je od jednostavnih sastojaka, ali to ne biste pogodili prilikom degustacije. Tanka ražena kora punjena je krompirom, pirinčem ili šargarepom i raznim drugim sastojcima.

9. Soupe a l’oignon u Francuskoj

Francuska ima dosta neverovatne hrane, ali ovu supu morate da probate. Gusta je i bogata – vrhunska hrana za ručak u nekom od čuvenih francuskih kafića-restorana. Na primer, u čuvenom Cafe de Flore. Supa od luka i mesnih zaliha preliva se hrskavim hlebom, koji se ponekad peče sa sirom.

10. Haggis u Škotskoj

Možda zvuči malo odbojno, ali ko jednom proba haggis, naručiće ga još bar jednom! To je mlevena ovčija iznutrica (srce, jetra i pluća) pomešana sa lukom, ovsenom kašom i začinima. Obično se servira sa pire krompirom i repom, a smatra se glavnim jelom škotske kuhinje.

11. Mekitsi u Bugarskoj

Ovo tradicionalno bugarsko pecivo je nekako poput ravne krofne. Testo se pravi od jogurta, zatim oblikuje u ravni disk i prži u dubokom ulju. Obično se jede za doručak, praši se šećerom u prahu i uživa uz voće i jogurt. Neko voli i slanu opciju sa mekim sirom. U svakom slučaju ne možete pogrešiti.

12. Bramborak u Češkoj

Ovo je u osnovi palačinka od krompira, ali je tako ukusna. Rendani krompir se kombinuje sa jajima i začinima, a zatim se prži u panfri. To je uobičajena ulična užina u celoj zemlji; neke regionalne varijacije uključuju kiseli kupus ili meso.

13. Tavče gravče u Severnoj Makedoniji

Ovaj jednostavan, tradicionalni obrok sigurno ste probali, ali vredi da se podsetimo ove poslastice iz makedonske kuhinje. Sveži pasulj se dinsta u ulju i sosu od paradajza sa tonom luka i začina. Servira u zemljanoj posudi uz domaći hleb i jogurt.

14. Raclette u Švajcarskoj

Dve reči: „topljeni sir“. Ovo jelo je dobilo ime po švajcarskom raclette od sira, koji se topi na tavi ili izvan same kore. Obično se služi na krompiru sa kiselim krastavcima i lukom ili uz hleb ako se jede kao ulična hrana u pokretu.

15. Smørrebrød u Danskoj

To su sendviči na bazi raženog hleba sa maslacem, obično preliveni nekim varijacijama jaja, sira, mesa ili ribe. Oduprite se iskušenju da ga jedete rukama. Danci nožem i viljuškom osiguravaju da prelivi ostanu netaknuti. Zapravo postoji cela društvena etika kako se jede smørrebrød, kako se sastavljaju i redosled kojim se konzumiraju. Možda je najbolje da to uradite sa lokalcem koji će vas uputiti kako da degustirate ovu poslasticu koja je osnova danske kuhinje.

Iako je nastala u Italiji, pica se danas smatra jednim od univerzalno prepoznatljivih jela. Omiljena je u celom svetu, što zbog ukusa, što zbog jednostavnosti pripreme
PROČITAJTE I…

Mesta van Italije na kojima se služi najbolja pica

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
79Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *