Saveti – 5 razloga da posetite Oman – Travel Magazine

5 razloga da posetite Oman

5 razloga da posetite Oman

Kao najstarija nezavisna država u arapskom svetu, Oman je primetno veoma tradicionalan i daleko je od nebodera i gigantskih tržnih centara koji čine Dubai i Abu Dabi. Istovremeno, oseća se da je razvijeniji od Jordana, ali opušteniji i manje užurban od Izraela. Ukratko: Oman je potpuno jedinstvena zemlja, drugačija od tipičnih mesta na Bliskom istoku.

PROČITAJTE I…

Istražite Ujedinjene Arapske Emirate vozom!

Savršena klima

Tropska, pustinjska klima u Omanu znači vrlo malo godišnjih padavina i veoma vruća leta. Duž obale zaliva na severu zemlje vreme je sušnije i manje vlažno. Sa temperaturama u vrhuncu leta od juna do septembra koje dostižu oko 37 stepeni Celzijusa, možda bi bilo najbolje posetiti Oman van sezone kako biste izbegli vrelinu leta. Za razliku od drugih bliskoistočnih odredišta, gde večeri mogu biti vrlo teške za spavanje zbog vrućine i vlage, u Omanu je mnogo podnošljivije jer je u pustinji, ali ne toliko urbanizovano. Dnevne temperature u Omanu umeju značajno da padaju uveče na oko 17 do 19 stepeni Celzijusa, čak i u vrhuncu letnjih meseci, čineći te duge večere na plaži mnogo prijatnijim.

Neverovatno luksuzna mesta

Oman ima mnoštvo luksuznih mesta za boravak. Tu je na primer hotel Čedi sa pet zvezdica, koji se nalazi na nekoliko minuta hoda od centra Muskata. Sve je u ovom minimalističkom hotelu prelepo. Od jedinstvenog dizajna svakog od tri bazena do prekrasnog restorana na plaži. Vredi napomenuti da je zbog pandemije COVID-19 hotel suspendovao normalno poslovanje na nekoliko meseci. Za autentično pustinjsko iskustvo ne tražite dalje od hotela Dina Al Nahde (Dunes by Al Nahda) . Smešten u unutrašnjosti i dalje od obale, savršeno je mesto za dobijanje pravih beduinskih vibracija. Te iako na prvi pogled može da izgleda kao gomila šatora na parkingu, to svakako nisu obični šatori – oni su vrhunac luksuza. Ako opuštanje u zapanjujućem bazenu s pogledom zaista nije za vas, onda postoji puno aktivnosti kojima ćete zaokupiti i odrasle i decu.

Poseban doživljaj nudi luksuzno odmaralište Six Senses, koje se nalazi između planina Hajar i kilometar duge peščane plaže u mestu Musandam, na severu zemlje. Razmislite o kamenim vilama sa privatnim bazenom, sopstvenim batlerom i veličanstvenim spa centrom koji nudi bogatstvo wellness programa. Inače, do recepcije možete doći gliserom ili čak paraglajderom. Gosti se podstiču da idu bosi, a telefoni se obeshrabruju. Veoma kul, zar ne? Tu je i pet restorana, besplatni domaći sladoled i gomile stvari, uključujući ronjenje s maskom, joga, jedrenje i brdski biciklizam.

Oman samo pustinja? Ne, već prirodna čudesa i nestvarni pejzaži!

Zbog svog položaja na Bliskom istoku, moglo bi vam se oprostiti ako pretpostavite da je Oman verovatno samo pesak i pustinja. U stvari, Oman ima zaista raznolik pejzaž. Naravno, u pustinjama Rub al-Khali i Wahiba još uvek ima dosta peska u obliku dina. Ali za razliku od toga, zapadno od Muskata imate planine Hajar, a na severu, na poluostrvu Musandam postoje čak i fjordovi.

Za mirnije i opuštajuće scene, Oman se može pohvaliti sa preko 1.800 milja obale koja je prošarana prelepim peščanim plažama obloženim palmama. Zaista ima ponešto za svakoga. A za one koji vole malo avanture, Oman ima nešto nalik na oaze, poput Wadi Shab-a.

Neverovatna kafa

Ako volite kafu, Oman je pravo mesto za to. Ponudiće vam tradicionalnu omansku kahvu (kafu) uglavnom gde god da idete, uz prilog sa datumima. Poslužiće je u slatkoj šoljici zvanoj fenjan i sipati iz prilično ukrašenog lonca zvanog dallah. Da bi kafi dali jedinstveni omanski ukus dodaju se dodatni sastojci poput šafrana, kardamoma, a ponekad i ružine vode, karanfilića i cimeta.

Oman je veoma sigurna destinacija

Oman ima vrlo nisku stopu kriminala, sa strogim moralnim i zakonskim kodeksom. Prema World Population Review-u, Oman ima indeks kriminala od samo 21.55, čime se osigurao kao deveta najsigurnija zemlja na svetu odmah iza Švajcarske, Jermenije, Gruzije i Hong Konga. Ako se pod vrlo retkim i nesrećnim okolnostima nađete u nekom problemu, omanska policija je poznata po tome što je poverljiva i ne uzima mito, što turistima dodaje dodatni mir.

PROČITAJTE I…

20 najboljih bliskoistočnih jela, I deo

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
19Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X