Saveti – 8 road trip ruta po Francuskoj koje su idealne za vaš odmor – Travel Magazine

8 road trip ruta po Francuskoj koje su idealne za vaš odmor

8 road trip ruta po Francuskoj koje su idealne za vaš odmor

Road trip ovih dana zvuči kao najidealniji vid putovanja. Možete se zaustaviti gde god poželite da napravite pauzu za ručak, plivate u moru ili uživate u nekom spektakularnom vidikovcu. Da ne pominjemo kako nećete provoditi sate na aerodromu, ili pored stranaca u jako osvetljenom vozu. Conde Nast je istražio najlepše road trip rute prelepe Francuske, koje dokazuju da je ova zemlja mnogo više od Pariza i Azurne obale.

Saznajte kako je ruta 66 postala tako popularna, kao i koje su road trip ture najlepše na svetu.

Za ljubitelje dobre hrane i vina – ruta Franche-Comte

Vožnja od Kalea do Franš-Komtea, blizu istočne granice Francuske sa Švajcarskom, upoznaje vas sa severnim regionima pre nego krenete ka jugu. Potrebno je oko šest i po sati da se prođe ova ruta. Naš predlog je da napravite pauzu u Remsu, koji se nalazi na pola puta. Rems je najveći grad u regionu Šampanje i poseduje mesta koja su deo Unesco Svetske baštine. Vinogradi Taittinger i Ruinart, nude podrumske ture koje će oduševiti sve zaljubljenike u vina. Odavde vam ostaje još četiri sata do Franche-Comte-a, regije koja se često zanemaruje u korist Burgonje. Ovde morate da probate sir Comte i istražite lokalna poljoprivredna zemljišta koja okružuju planine Jure. Kada je najbolje krenuti na ovu rutu? U proleće ili leto, kako bi što bolje iskoristili lokalno uzgojene proizvode. Gde odsesti? U restoran-apartmanu Chateau du Mont Joli.

Za ljubitelje divljeg plivanja –  ruta oko jezera koja pripadaju Gornjoj Savoji i Savoji

Tri alpska jezera koja se nalaze sa francuske strane Alpa, imaju mirne plaže obasjane blistavom, bistrom vodom. Vožnja iz Kalea će vam oduzeti dan putovanja, pa planirajte da ostanete neko vreme. Jezera – Annecy, Bourget i Aiguebelette – u potpunosti se razlikuju jedna od drugih. Započnite svoje razgledanje u Ansiju (Annecy), prvom gradu koji se nađe na vašem putu, gde ulice vijugaju uz kanale. Jedriličarski klubovi dominiraju na jednoj obali, dok je druga obala prepuna vila i luksuznih hotela. Ansi je nekada davno bio malo selo koje je bilo deo Kraljevine Sardinije do kasnih 1800-ih, što celom mestu daje šmek Italije. Ansi je inače treće po veličini jezero Francuske i najčistije jezero Evrope. Ipak, malo jezero Aiguebelette je najbolje za kupanje s obzirom da je ovde temperatura vode 30°C u letnjem periodu. Kada je najbolje krenuti na ovu turu? Dođite u julu ili avgustu za mirnu alternativu francuskoj rivijeri. Gde odsesti? Seoska B&B kuća La Bageatiere.

Za ljubitelje seoske avanture i porodice – ruta Bonnelles, Yvelines

Samo 45 minuta izvan Pariza, nalazi se nekoliko staja koje obuhvataju 500 hektara šume. U tom krajoliku nalazi se Le Barn, opušteni seoski hotel. Savršeno skrovište za Parižane koji žele beg iz metropole, dizajnirao je lokalni studio Be-poles, takođe odgovoran za simpatični pariski lokal La Pigalle. Oni koji borave mogu biti u poptunosti samostalni i izolovani, što omogućava gostima da potpuno nestanu sa „vidika“. Na ovom mestu vas čeka ribnjak, konji za jahanje, restoran, vreće za bicikliste, nordijsko kupatilo i čak organsko povrće koje možete da kupite. Ako želite da istražite dalje, Pariz je na samo 40 minuta vožnje vozom ali ne verujemo da ćete to poželeti. Le Barn je divan za decu, tako da porodice treba da putuju tokom letnjeg ili jesenjeg odmora.

Za ljubitelje prirode – ruta Provansa

Od Kalea do Provanse trebaće vam najmanje 10 sati. Pauzu napravite u glavnom gradu Burgonje, Dižonu, koji ima srednjovjekovni centar bez automobila s drvenim kućama i kafićima na prilično popločanim trgovima. Druga opcije je da noćite u Lionu, koji je oko tri sata severno od Marseja. Duga vožnja vodi vas preko utvrđenih gradića na vrhu brda i šarenih polja koja ćete istražiti kada stignete. Sigurna usputna stanica su sitna, mirna sela u zelenom Luberonu, poput Oppede-le-Vieuk koji je prepun drevnih crkava. Pijačni grad Eygalieres ima za pozadinu impresivne Alpe na brdu sa sjajnim pogledom na prošarano selo vinove loze ispod. Za one koji žude za morem, grad Kasi na obali, je savršena alternativa Nici i Kanu. Kada krenuti? Sezona lavande je od juna do jula. Gde odsesti? Svi, od F. Skota Ficdžeralda do Žana Koktea, spavali su u Grand Hotel Nord-Pinus u gradu Arlesu.

Za ljubitelje antike – ruta Le Perche po Normandiji

Nekoliko sati zapadno od Pariza u Normandiji, seoski La Perche je poznatiji po svojim voćnjacima nego vinogradima. Mala sela postavljena oko crkava iz 12. veka, sjedinjena su sa seoskim stazama i krajolicima. Parižane ovde privlače brojne antikvarnice, u kojima možete da pronađete slike iz 1800-ih. Parc Naturel Regional du Perche osnovan je devedesetih godina prošlog veka kako bi zaštitio divlje pejzaže i prirodne resurse. Odlični restorani poput La Vie en Rouge u glavnom gradu Mortagne-au-Perche, poslužuju lokalno uzgojene proizvode i vina na otvorenom. Kada krenuti? U jesen, kada su ulice mirne i bez turista. Gde odsesti? D’une Ile, gostinski apartmani s kamenim zidovima i starinskim kupaonicama.

Za ljubitelje vina i dvoraca – ruta uz obalu Loare

Loara je najduža reka Francuske. Francuske kraljevske porodice su koristile njene najlepše poteze za svoje izletišta, pa je okolna priroda prekrivena velikim i impresivnim imanjima. Izgradnja ovih dvoraca značila je da su se na tom području pojavile i sićušna sela i vinogradi, a sada je ceo region pod zaštitom UNESCO-a. A dolina Loire jedna je od glavnih francuskih regija za proizvodnju vina, sa stotinama vinograda za obilazak – uzmite bicikl i posetite sve vinograde, osvežavajući se čašama lokalnog Sauvignona. Kada krenuti? U oktobru je većina gužvi nestala, vreme je suvo i toplo, a hrana je savršena. Gde odsesti? Chateau du Grand-Luce je dvorac kao iz francuskih bajki.

Za ljubitelje ostrvskog života – tura od ostrva Ile de Re

Ostrvo Ile de Re je omiljeno mesto Parižana leti za dug, peščani vikend. Ile de Re izlazi na Atlantski okean, i dugačko je samo 28 kilometara, a većina života na ostrvu usredsređena je na prilično lučki grad Saint-Martin-de-Re, mesto Svetske baštine Unesco-a sa krovovima od terakote i kaldrmisanim ulicama. Divni restorani sa pogledom na okean ovde su prepuni tokom jula i avgusta. Vozite se od Saint-Martin-de-Re do La Flotte-a, drugog primorskog sela. Najlepše peščane plaže nalaze se na severu ostrva, ali divnije, sa manje ljudi su na zapadu, poduprte borovom šumom i obrušenim dinama. Kada krenuti? U septembru, kada Francuzi odu kući a ulice postanu mirnije. Gde ostati? U hotelu iz 17. veka Hotel de Toiras.

Za ljubitelje mora –  tura do Cap Ferret-a

Poznato po ostrigama, ovo sićušno selo nalazi se na kraju dugog poluostrva koji izlazi na Atlantik. To je staromodno morsko odmaralište u najboljem smislu: postoji svetionik, čamci usidreni u vodi, dugačak dok za hodanje. Ovde ćete naći i Dune du Pilat, najviše peščane dine u Evropi i, po našim procenama, jedne od najboljih plaža na svetu. Za dnevni izlet vam preporučujemo posetu gradu  Bordu, koji se nalazi na nešto više od sat vremena vožnje na istok, dok je Arcachon, sa svojom arhitekturom Art Nouveau, udaljen jedan sat južnije. Kada otići? Leti da biste što bolje iskoristili dan na plaži. Gde odssti? U La Maison du Bassin, nekoliko minuta od obale.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
118Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *