Saveti – Alpska skijališta nebu pod oblake – Travel Magazine

Alpska skijališta nebu pod oblake

Alpska skijališta nebu pod oblake

Passo dello Stelvio (Italija): 3.450 metara

Malo, ali moćno! Skijalište Stelvio nudi svega 9 kilometara staza, ali ipak zaslužuje mesto na listi. Ovo je jedino skijalište koje je otvoreno isključivo leti, od maja do novembra, a nudi skijanje na nadmorskoj visini do 3.450 metara. Zašto samo leti? Objašnjenje je jednostavno – zimi jednostavno ima previše snega koji blokira prilaz ovoj skijaškoj oblasti. Okolna regija predstavlja nacionalni park, jedan od najvećih rezervata prirode u Evropi.
Cena šestodnevnog ski pass-a je 218 eur.

Glečer Hintertux (Austrija): 3.250 metara

Ako svoj zimski odmor provodite u oblasti Mayrhofen, a snega nema koliko biste želeli, bez većih problema možete se prebaciti do glečerskog skijaškog područja Hintertuks. To je jedina austrijska skijaška oblast gde je skijanje moguće tokom cele godine. Ovde možete biti sigurni u sneg na gotovo 60 km plavih, crvenih i crnih staza na nadmorskoj visini do 3.250 metara, čak i leti! Iz tog razloga, mnogi profesionalni skijaši se pripremaju za Svetski kup u alpskom skijanju upravo na ovom glečeru. Osim toga, ovde ima i dosta atrakcija za posetioce koji ne skijaju, uključujući i dva zabavna parka: Familypark i Betterpark Hintertux.
Cena šestodnevnog ski pass-a je 266 eur.

Glečer Stubai (Austrija): 3.210 metara

Glečer Štubai je idealno mesto za posetioce koji se ne plaše visina. Ovde ljubitelji zimskih sportova i Austrije mogu uživati u skijanju i snoubordingu na 40 km padina na nadmorskoj visini do 3.210 metara. Ovo je najveća skijaška oblast u Austriji. Sa platforme na vrhu, “Top of Tyrol”, pruža se fantastičan panoramski pogled na celo skijaško područje glečera Štubai, sve do doline Ectal i Zeldena. Glečer je, takođe, veoma popularan kod skijaša slobodnim stilom (freestyle) i ljubitelja skijanja po dubokom snegu. Oblast je savršena i za porodice koje mogu posetiti zoološki vrt “Snowpark Stubai” ili veliki skijaški klub “Veliki porodični skijaški kamp”. Tu je i dečiji restoran, kao i skijaški vrtić za decu stariju od 3 godine.
Cena šestodnevnog ski pass-a je 249 eur.

Tignes (Francuska): 3.456 metara

Francusko skijaško područje Espace Killy, koga čine Val d’Izer i Tinj, poznato je po svom gotovo nepreglednom belom prostranstvu i zimskim čarolijama. Skijaško područje nosi ime u čast francuskog alpskog skijaša Žan-Klod Kilija, trostrukog olimpijskog šampiona. Ovde se mogu naći svetski poznate skijaške staze, od kojih mnoge izuzetno duge, i vrhunski snežni parkovi. Heli-skiing (umesto ski lifta čeka vas helikopter) i ekstremno skijanje po dubokom snegu predstavljaju pravi skijaški raj. Espace Killy nudi posetiocima 300 km staza na nadmorskoj visini do 3.456 metara. Mesto je savršeno za napredne skijaše, a čak i leti, skijalište se otvara na nekoliko nedelja.
Cena šestodnevnog ski pass-a je 315 eur.

Les Quatres Vallées (Švajcarska): 3.330 metara

Četiri doline najvećeg švajcarskog skijaškog područja zajedno nude neverovatnih 412 kilometara staza na nadmorskoj visini do 3.330 metara. Najbitnije je da su sve staze dostupne iz svakog skijališta. Sofisticirani i skupoceni Verbje je pulsirajući centar ove oblasti, uključujući i “après-ski” aktivnosti. Alpska mestašca Veysonnaz i Nendaz su posebno pogodna za porodice sa decom zahvaljujući brojnim sadržajima. Izuzetno izdržljivi skijaši i snouborderi naći će mnoštvo uzbudljivih staza dužine do 15 km kao i glečerske staze koje su u većini slučajeva veoma izazovne.
Cena šestodnevnog ski pass-a je 330 eur.

Muzeji na otvorenom
PROČITAJTE I…

Najzanimljiviji park-muzeji na otvorenom u Evropi

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
397Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *