Saveti – Azurna obala - šta videti i koja mesta obići – Travel Magazine

Azurna obala – šta videti i koja mesta obići

Azurna obala – šta videti i koja mesta obići

Francuska rivijera je jedno od kultnih mesta koje bi trebalo posetiti bar jednom u životu. Blagoslovena sunčanim danima gotovo tokom cele godine, ukusnom kuhinjom i zapanjujućom obalom, prepuna je romantičnih i elegantnih mesta. Još od od 19. veka Azurna obala je popularna među kraljevskim porodicama ali i umetnicima, piscima i poznatim ličnostima.

Najlepsa sela Francuske
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Francuske

Prostirući se na gotovo 900 km, Francuska rivijera je postala poznata kao Azurna obala 1887. godine. Krajem 18. veka privlačila je britansku i rusku aristokratiju, a kada je stigla železnica, sredinom 19. veka, provesti praznike na Azurnoj obali postalo je veoma popularno. Ovde su se često mogli videti članovi britanske kraljevske porodice, uključujući kraljicu Viktoriju, a magija juga Francuske opčinila je i umetnike poput Matisa i Pikasa. I danas, privlačnost ove destinacije nije ništa manja.

Predstavljamo vam neka od najglamuroznijih mesta Francuske rivijere koje vredi posetiti ako se uputite u ovaj deo sveta.

Antib

Započnimo putovanje u Antibu, jednom od najživopisnijih gradova Azurne obale. Tvrđava For Kare (Fort Carré) dominira gradićem i impresivan je prizor s pogledom na Mediteran. Iako utvrđenje datira iz 16. veka, sam Antib je osnovan u 5. veku pre nove ere pod imenom Antipolis. Danas je ovo elegantan gradić sa marinom za jahte i impresivnim muzejom Pikasa, u zamku u kom je Pablo Pikaso boravio 6 meseci.

Kan

Poznat po filmskom festivalu, Kan je mesto koje ne možete zaobići. Ovde se nalazi svemirski centar Kan Mandelije (Cannes Mandelieu), sedište proizvođača satelita Thales. Kan je podjednako poznat po čuvenom šetalištu Kroazeti (Promenade de la Croisette), dugoj aveniji oivičenoj palmama. Upravo ovde se nalaze neki od najluksuznijih hotela, kao i luksuzne prodavnice i restorani, ali i jedna od najboljih plaža rivijere.

Kap Fera

Spektakularno poluostrvo je jedno od najskupljih mesta za život u Francuskoj. Uz obalu su smeštene prelepe vile ali su i po okolnim brdima načičkani velelepni domovi.

Jedna od njih koju bi trebalo posetiti je sigurno vila Efrusi de Rotšild (Villa Ephrussi de Rothschild). Ovu veličanstvenu građevinu ružičaste boje izgradila je baronica Beatrisa de Rotšild. Smeštena je na brdu sa panoramskim pogledom na Azurnu obalu, a sada je to muzej otvoren za javnost. U vili se mogu videti dela starih majstora i prvoklasan stilski nameštaj, dok je napolju 9 različitih vrtova za istraživanje koji predstavljaju zemlje koje je baronica posetila. Ne propustite ni spektakl sa fontanama, koji se održava svakih 20 minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Voyagenda (@voyagenda)

Gras

Gradić Gras (Grasse) mnoge odmah asocira na parfeme i neponovljive mirise Azurne obale. Tri poznate francuske parfimerijske kuće, Molinard, Fragonard i Galimard, nude ture, a Međunarodni muzej parfema jedini je te vrste na svetu. Sam gradić atraktivno je mesto sa katedralom iz 11. veka u kojoj se nalaze dela Rubensa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laila K. (@lailak567)

Monako

Iako je Monako sam po sebi kneževina, možemo ga smatrati delom Azurne obale. Iznenađujuće je koliko atrakcija nudi mala kneževina, uključujući nekoliko kazina i botaničku baštu ili Egzotični vrt u Monaku (Jardin exotique de Monaco). Uputite se ka “Steni Monaka” (Rocher de Monaco) kako biste videli promenu straže ispred Kneževske palate svakog dana u podne. Na nekoliko minuta hoda od palate udaljen je i svetski poznati Akvarijum, Okeanografski muzej Monaka i prelepa Katedrala, gde je u porodičnoj grobnici Grimaldijevih sahranjena i princeza Grejs.

Podelite ovaj članak...
93Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *