Saveti – Azurna obala - šta videti i koja mesta obići – Travel Magazine

Azurna obala – šta videti i koja mesta obići

Azurna obala – šta videti i koja mesta obići

Mužan

Azurna obala u svojim brdima krije još jedan biser – šarmantno seoce Mužan (Mougins). Brojnim umetnicima ovo je bio omiljeni kutak, poput Koktoa i Pikasa, a posećivale su ga i mnoge poznate ličnosti, uključujući Čerčila, Edif Pjaf i Kristijan Diora. Krivudave pešačke ulice dom su brojnih umetničkih galerija, neobičnih restorana i Muzeja klasične umetnosti Mužana. Svakog septembra u selu se održava Međunarodni festival gastronomije.

Nica

Glavni grad departmana Primorski Alpi jedan je od najpoznatijih gradova južne Francuske. Nica je poznata po čuvenoj Engleskoj promenadi (Promenade des Anglais), šetalištu s pogledom na Sredozemno more. Zaustavite se da popijete nešto ili pojedete na tržnici cveća (Cours Saleya) i prošetajte duž stare luke u blizini. U Nici se nalaze i sjajni muzeji, kao što su Muzej Marka Šagala, Matisov muzej i palata Laskari (Palais Lascaris), građevina iz 17. veka sa preko 500 izloženih muzičkih instrumenata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chris Oswald (@chrispix.ch)

Sen Pol de Vans

Ako vam tokom obilaska juga Francuske ostane malo vremena, uputite se u mestašce Sen Pol de Vans (Saint Paul de Vence). Ovaj srednjovekovni francuski grad poznat je po sjajnim umetničkim galerijama i muzejima, budući da je bio dom mnogih umetnika poput Marka Šagala, koji je ovde i sahranjen. Utvrđen u 13. veku, odoleo je vremenu gotovo netaknut.

U gradiću može biti dosta turista tokom visoke sezone, pa je poželjno da ga posetite ranije tokom dana ili van sezone. Savremena Fondacija Maeght predstavlja priličan kontrast starom gradu. Ovaj poznati muzej ima jednu od najznačajnijih kolekcija moderne umetnosti u Evropi. Dela Braka, Koldera, Đakometija, Miroa, Kandinskog i mnogih drugih umetnika mogu se videti u muzeju ali i izložena u vrtu oko njega.

Sen Trope

Ovom francuskom primorskom gradiću nije potrebno posebno predstavljanje, jer je svetski poznat po svom glamuru davnih vremena. Nekada uspavano ribarsko selo, Sen Trope (Saint Tropez) je postao centar okupljanja slavnih 1960-ih. Odvojite vreme za šetnju lukom i probajte slatkiš “Tarte Tropézienne” u nekoj od gradskih pekara. Popnite se do citadele kako biste uživali u nenadmašnom pogledu na pučinu.

Vilfranš sir Mer

Gradić Vilfranš sir Mer (Villefranche-sur-Mer) datira iz 14. veka. Azurna obala, ali i baš ovo živopisno mesto, pojavljuje se u mnogim filmovima, uključujući Hičkokov Uhvatiti lopova, dok ga oni malo mlađi mogu prepoznati u Bornovom identitetu. Popnite se do citadele ukoliko želite panoramski pogled na grad. Ovo mesto je pravi miks lokalnog stanovništva i doseljenika, koji su ovde kupili kuće privučeni blagom klimom i spektakularnim krajolikom.

Severna Francuska
PROČITAJTE I…

Severna Francuska: fantastična hrana, prelepe plaže i šarmantni gradići…

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
93Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *