Saveti – Bajkoviti gradovi Holandije, II deo – Travel Magazine

Bajkoviti gradovi Holandije, II deo

Bajkoviti gradovi Holandije, II deo

Kada se pomenu gradovi Holandije, uglavnom se odmah pomisli na Amsterdam. Mnogi turisti, nažalost, i ne odu nikada dalje od toga. Posetu Holandiji završe propuštajući bogatstvo istorije, pejzaža, iskustava i, naravno, neke od najlepših gradova ove zemlje. Prestonica vredi pažnje, ali ova fascinantna zemlja nudi mnogo više. Ukoliko biste voleli jednog dana da organizujete turu po Holandiji, danas nastavljamo sa predstavljanjem gradova koje bi trebalo da uključite u svoj itinerer!

Najlepse zeleznicke stanice
PROČITAJTE I…

Najlepše železničke stanice sveta

Roterdam

Ako vas zanimaju tradicionalni gradovi Holandije, onda vam Roterdam neće pasti na pamet. Ali, ako volite modernu arhitekturu, onda je ovaj grad jedno od najboljih mesta za posetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frank Leenen (@frankovitsj)

Grad je tokom Drugog svetskog rata gotovo sravnjen sa zemljom, tako da su arhitekte mogle da puste mašti na volju i gotovo da stvore novi grad. Sa velikim otvorenim prostorima i građevinama oštrih linija, Roterdam krši sva pravila kojih se pridržava većina tradicionalnih holandskih gradova.

I pored ovoga, još uvek postoji malo gradsko područje koje posetioce podseća na to kako je grad izgledao pre rata. Delfshaven je starinska četvrt, sa tradicionalnim kućama od crvene opeke i magacinima duž kanala. Pravi je kontrast u odnosu na ostatak grada.

Roterdam je postao izuzetna gastronomska destinacija, sa mestima gde se može sjajno jesti. Kada se pomene hrana, nezaobilazan je spektakularni Markthal u centru. U pitanju je tržnica, gde se iznad velike hale sa 100 pijačnih tezgi, prostire veliki luk u kome su smešteni stanovi. Tu su i elitni restorani, kafei i prodavnice. Markthal posećuju horde turista, koji ne propuštaju priliku da se slikaju pored evropskog arhitektonskog čuda. Zanimljiva je i Fabrika hrane Feniks (Fenix Food Factory), smeštena u starom lučkom skladištu u četvrti Katendrecht.

Bez sumnje, jedan od glavnih aduta grada je njegova arhitektura. Ako putujete vozom, stići ćete na Centralnu stanicu (Centraal Station), remek-delo održivog inženjerstva. Ne smete propustiti ni posetu čuvenim Kubnim kućama (Kubuswoningen) u kojima nema ni jednog uspravnog zida. Možete da posetite unutrašnjost jedne od njih, a čak i da prespavate, ako želite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @pascals_travelgram

Mastriht

Na samo 2,5 sata vožnje vozom od Amsterdama, smešten je gradić Mastriht. Izuzetno pogodan za pešačenje, podseća na manje užurbanu, simpatičnu “sestru” Amsterdama. Iako mnoštvo meštana, naravno, vozi bicikle, ovde se ne osećate kao da vam je život stalno u opasnosti. Ulice su prepune starih istorijskih kuća. Nedeljne pijace po gradu vas neće razočarati, a meštani su izuzetno ljubazni.

Do gradskih znamenitosti je prilično lako doći. Možete hodati svuda, a i tako ćete najbolje osetiti pravi duh Mastrihta. Posetite tvrđavu svetog Petra i podzemne pećine, baziliku Svetog Servatija i šetajte Valdekparkom (Waldeckpark) i oko starih gradskih zidina.

Nemojte propustiti ni posetu neobičnoj knjižari, Boekhandel Dominicanen. U pitanju je stara crkva pretvorena u knjižaru, sa zasvođenim plafonima i zanimljivim vitražima.

Lajden

Često zanemarena destinacija, Lajden možete posetiti kao jednodnevni izlet iz Amsterdama ili Roterdama. Rembrantovo rodno mesto je sigurno jedan od najlepših gradova ove zemlje.
Lajden ima svu čar Amsterdama, ali bez gužvi. Slikovito savršeni kanali provlače se kroz istorijski centar iz 17. veka prepun monumentalnih građevina i muzeja svetske klase.

Pošto je dom jednog od najstarijih univerziteta u Holandiji, očekujte živahnu studentsku atmosferu i zanimljive bršljanom obavijene univerzitetske zgrade. Studentska populacija doprinosi da cene budu pristupačnije, a izbor barova i restorana je odličan za grad njegove veličine.

Lajden je krcat zanimljivom istorijom. Bežeći od verskog progona u Engleskoj, na putu ka Novom svetu, hodočasnici (Pilgrim Fathers) su se naselili u Lajdenu u okolini crkve Svetog Petra. Danas možete posetiti Američki muzej hodočasnika kako biste saznali više o načinu života stanovnika Lajdena u 17. veku.

Ako želite da saznate nešto više o vetrenjači koja i dalje radi, možete posetiti muzej (Molen De Valk). Ako ste zaljubljenik u vrtove, u Lajdenu se nalazi jedna od najstarijih botaničkih bašta na svetu (Hortus Botanicus Leiden). Tu je i izvrsni Nacionalni etnološki muzej (Rijksmuseum Volkenkunde), koji slavi kulture sveta. Konačno, dok ste ovde, zašto ne biste posetili i najveću izložbu cveća na svetu? Izložba cveća Keukenhof i holandska polja lala su sjajan predlog za opuštajući jednodnevni izlet.

Podelite ovaj članak...
12Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Lepi opisi. Ne moram ni da putujem u Holandiju

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *