Saveti – Bajkoviti gradovi Holandije, II deo – Travel Magazine

Bajkoviti gradovi Holandije, II deo

Bajkoviti gradovi Holandije, II deo

Breda

Breda je smeštena u provinciji Severni Brabant, na jugu Holandije. Nalazi se oko 100 km južno od Amsterdama. Nadimak Brede, izveden iz gradske himne, je “Biser juga”. Može se reći, potpuno zaslužen, zbog šarmantnog istorijskog centra grada i raskošne šume u blizini.

Breda ima bogatu istoriju koja datira iz 1125. godine i vekovima je bila povezana sa dinastijom Oranje-Nasau (Huis van Oranje-Nassau) i holandskom kraljevskom porodicom. Kao glavni utvrđeni grad, imala je vojni značaj, čak i nakon rušenja gradskih zidina krajem 1800-ih. Gradski dvorac je dom Kraljevske vojne akademije od 1828. godine.

Najvažnija znamenitost Brede je Velika crkva (Onze-Lieve-Vrouwekerk), koja se nalazi na glavnom gradskom trgu (Grote Markt). Poseta ovoj prelepoj gotskoj crkvi je besplatna. Od ostalih znamenitosti obiđite Begijnhof i istorijsku vodenu kapiju Spanjaard’s Gat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by InBreda (@inbreda)

Amersfort

Amersfort je čudesan holandski grad, smešten nedaleko od Amsterdama, na svega 35 minuta putovanja vozom. Najpoznatiji je po Kapiji grada (Koppelpoort), delom iznad vode, a delom na kopnu, koja je simbol Amersforta.

Kako je grad osnovan već 1259. godine, prepun je holandske istorije. U njemu se nalazi i stara srednjovekovna crkva, koja je zapravo najviša crkva u celoj zemlji. Pored toga, dok šetaju gradom, posetioci mogu da uživaju duž mnogobrojnih kanala koji se provlače kroz istorijski centar grada.

Amersfort je dobro povezan sa drugim holandskim gradovima i duže vreme je bio važan železnički čvor. Možda nije toliko poznat kao Hag ili Delft, ali jedno je sigurno. Prepun je ljupkih tradicionalnih kuća i romaničnih staza. Duž kanala pronaći ćete raznovrsne restorane i kafiće u kojima možete uživati u ukusnoj hrani ili u odličnom holandskom pivu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amersfoort (@visitamersfoort)

Pored toga što je jedan od najšarmanijih gradova, Amersfort nije krcat turistima poput drugih popularnih destinacija za jednodnevne izlete.

Den Boš

Lista najlepših holandskih gradova bi bila nepotpuna ukoliko se na njoj ne bi našao Hertogenboš, poznatiji kao Den Boš. Ovaj gradić u južnom delu Holandije, udaljen oko sat vremena od Amsterdama, dom je čuvenog slikara Hijeronimusa Boša. Grad je prepun živopisnih ulica u kojima ćete želeti da se izgubite i lutate bez cilja, a ni ovde, za razliku od prestonice, nema velike gužve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew George (@agfoto)

Jedno od najzanimljivijih iskustava je sigurno vožnja brodom tradicionalnim kanalima poznatijim pod nazivom Binnendieze. Ovim imenom su obuhvaćene reke i kanali unutar gradskih zidina. Dok se vozite brodićem možete zvirnuti u kuće lokalaca i steći osećaj kakav je grad nekada bio. Čak i ako propustite vožnju brodom, i dalje možete uživati pored Binnendieze-a, lagano se šetajući duž ulice Uilenburg.

Obiđite glavni trg, Markt, koji je jedna od najlepših atrakcija grada, a koji izgleda gotovo identično kao što je izgledao i u srednjem veku. Ovde je često pijaca, a nema ništa lepše od uživanja u ukusnim čokoladnim kuglicama, Bossche bol ili lokalnom pivu s pogledom na najstariju zgradu u gradu, De Moriaan, koja datira iz davnog 13. veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dik J. Nagtegaal (@dikjphoto)

Konačno, kada se pominju gradovi Holandije, nijedna lista ne bi bila potpuna bez uključivanja onog najpopularnijeg – prestonice zemlje.

Amsterdam

Ne samo jedan od najlepših gradova Holandije, već sigurno i jedan od najlepših u Evropi. Amsterdam poprilično izgleda kao i 1600-ih, tokom perioda holandskog Zlatnog doba, sa pregršt kanala koji su na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Duž nestvarnih kanala nanizane su bajkovite kuće, “zalepljene” jedna za drugu, a tu su i bujni zeleni parkovi i živopisne pijace.

Kompaktni Stari centar grada dom je mnogih atrakcija i lako ga je obići peške. Možete se provozati i biciklom jer su svuda biciklističke staze. Možete satima lutati kanalima, diviti se prelepim građevinama i pronaći mnoštvo atrakcija za istraživanje i obilazak.

U Amsterdamu postoji muzej gotovo za svaku sferu interesovanja. Tu je, naravno, svetski poznat Rajksmuseum (Rijksmuseum) sa delima holandskih majstora, Pomorski muzej posvećen značajnoj pomorskoj istoriji zemlje kao i holandski Muzej otpora fokusiran na borbu ove zemlje protiv nacista, ali i brojni drugi.

Prestonica Holandije ima toliko sjajnih stvari i toliko toga što možete videti i učiniti, da možete provesti vikend ali i nedelju dana u gradu, a da ne zastanete ni za sekund.

najbolji univerzitet u Evropi
PROČITAJTE I…

Sedam najboljih univerziteta u Evropi

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
12Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Lepi opisi. Ne moram ni da putujem u Holandiju

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *