Bezbednost – Bezbednost turista u Južnoafričkoj Republici – Travel Magazine

Bezbednost turista u Južnoafričkoj Republici

Bezbednost turista u Južnoafričkoj Republici

Južnoafrička Republika je zemlja koja je veoma privlačna turistima.

Izuzetne prirodne lepote, zadivljujući divlji svet, uzbudljivi i dinamični gradovi, prelepa obala i vrhunsko vino, samo su neki od razloga da posetite ovu daleku zemlju.

Ali, zašto sve što je lepo na ovom svetu mora da ima ovo „ali“?

Bezbednost u Južnoafričkoj Republici je na veoma niskom nivou, gotovo da je i nema. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izdaje redovno upozorenja turistima za posete ovoj zemlji za koju se kaže da je druga u svetu po broju teških krivičnih dela (silovanja i ubistava).

Townships

Foto: South African Tourism

Imajući u vidu veoma visok stepen kriminala turistima se na preporučuju samostalni izlasci u nebezbedne zone, a takvi su strogi centri gradova i izolovana crnačka naselja (townships) koja se nalaze u predgrađima velikih gradova i koja su zaostavština iz perioda aparthejda.

Samo u Kejptaunu, koji je i najveći turistički centar u zemlji, dogodilo se preko 2000 ubistava u prvih sedam meseci ove godine. Na ulicama opasnih naselja nalazi se vojska koja pokušava da kontroliše red i mir, ali se sukobi lokalnih bandi, tesno povezanih sa trgovinom narkoticima razbuktaju preko vikenda kada se vojska skloni sa ulica. Stanovnici su preplašeni i bukvalno je svaki dan pitanje života ili smrti u ovim jezivim naseljima.

Opasni kvartovi i mesta

Foto: South African Tourism

Britansko ministarstvo spoljnih poslova daje detaljne instrukcije svojim turistima koji se odlučuju za posetu JAR-u. Posebno se navode delovi Johanezburga Berea i Hilbrou, kao i kraj oko autobuske stanice Rotunda u centralnoj poslovnoj četvrti. U Durbanu je posebno opasan centar grada ali su i plaže i obala na veoma lošem glasu.

Posebno treba biti obazriv kada se putuje kolima. Nikako ne voziti noću i nikako ne ići sporednim drumovima, samo glavni putevi. Česte su otmice i pljačke stranaca koji skrenu sa puta. Prilazni putevi Nacionalnom parku Kruger znaju da budu opasni jer se zbog većeg broja turista ovde pozicioniraju lokalne bande koje otimaju automobile.

Usamljene plaže i mesta za piknik su takođe veoma riskantne. Na pešačke ture po zaista prelepoj prirodi ne bi trebalo ići samostalno, već isključivo u većim turističkim grupama i uvek se treba držati označenih pešačkih staza.

Pročitajte: Kratak vodič kroz atrakcije Pretorije. Da li ste znali da je najveća vinska ruta na svetu u Južnoj Africi. Pogledajte TV Travel Magazine video: Otkrijte Južnoafričku Republiku

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *