Bezbednost – Najopasnije zemlje za putovanje u 2019. godini – Travel Magazine

Najopasnije zemlje za putovanje u 2019. godini

Najopasnije zemlje za putovanje u 2019. godini

Zbog nestabilne političke situacije, pretnje od terorističkih napada, visoke stope kriminala, loše putne infrastrukture ili zdravstvenih rizika, neke zemlje sveta ne predstavljaju dobre destinacije za putovanja.

Uzimajući u obzir ove faktore, kompanije SOS International i Control Risks kreirale su Travel Risk Map – mapu zemalja rangiranih prema stepenu rizika za putnike u 2019. godini.

Sledeće godine putnici će apsolutno sigurno moći da se osećaju samo u nekoliko zemalja, a sve one se nalaze u Evropi. Prema mapi, ukoliko želite da se osećate potpuno bezbedno, treba da posetite Dansku, Finsku, Island, Luksemburg, Norvešku, Sloveniju i Švajcarsku.

Eksperti su mapu kreirali na osnovu više parametara – trenutne političke situacije i faktora kao što su terorističke pretnje, društveni nemiri, stopa kriminala, pa čak i rizik od kidnapovanja, koji postoji u nekim regionima, posebno u zemljama Afrike i Latinske Amerike. Rizik za putnike je stepenovan na sledeći način – beznačajan, nizak, srednji, visok i ekstreman.

Podaci pokazuju da je Evropa najbezbedniji kontinent, budući da je rizik za skoro sve evropske zemlje nizak. Slična situacija je sa Severnom Amerikom i delovima Južne Amerike, Kinom, Japanom, Australijom, Novim Zelandom i pojedinim afričkim zemljama, kao što su Maroko, Senegal, Gana, Namibija i Bocvana.

U pojedinim afričkim, azijskim i zemljama Južne Amerike rizik za putnike je srednji, visok i čak ekstreman. Posebno opasne oblasti su granični prelazi između Egipta i Izraela, Gaza, delovi Ukrajine i Centralnoafrička Republika.

Putnici treba da budu veoma oprezni kada putuju u sledeće zemlje: Avganistan, Irak, Libiju, Mali, Somaliju, Južni Sudan, Siriju, Jemen. Zemlje u kojima su opasni pojedini regioni su: Alžir, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Kongo, Egipat, El Salvador, Eritreja, Honduras, Obala Slonovače, Liban, Mauritanija, Meksiko, Mozambik, Nikaragva, Niger, Nigerija, Pakistan, Palestina, Papua Nova Gvineja, Ekvador, Indija, Filipini, Tadžikistan, Ukrajina, Venecuela.
Zemlje u kojima vrebaju najveći zdravstveni rizici (epidemije, loše zdravstvene usluge) su u mnogim afričkim zemljama u kojima je nekada medicinska zaštita nepostojeća. Ostale zemlje sa visokim zdravstvenim rizikom za putnike su Irak, Sirija, Avganistan, Severna Koreja, Haiti, Venecuela. Evropa, Severna Amerika i Australija se po ovom pitanju smatraju bezbednim.

Bezbednost na putu ne podrazumeva samo kvalitet putne infrastrukture, već i kvalitetne zakone koji propisuju ograničenja brzine, vezivanje zaštitnih pojasa i sl. Zemlje u kojima je bezbednost na putu na niskom nivou su brojne afričke zemlje, Saudijska Arabija, Oman, Iran, Kazahstan, Tajland, Vijetnam, Dominikanska Republika. Rizični su i putevi Rusije, Kine, Mongolije, Malezije, Mjanmara, Brazila, Bolivije, Paragvaja, Ekvadora i Gvatemale.

Više o bezbednosnim rizicima na svetskim destinacijama saznajte na sajtu TravelRiskMap-a.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X