Bezbednost – Da li smete da objavite sliku svoje boarding karte? – Travel Magazine

Da li smete da objavite sliku svoje boarding karte?

Da li smete da objavite sliku svoje boarding karte?

Mediji širom sveta već godinama uporno ponavljaju neku od spin off verzija teksta na temu: Zašto je opasno objavljivati fotografije svoje avionske ili boarding karte na društvenim mrežama.

Navodno je ovo dovoljno veštim prevarantima da vam ukradu identitet i da ga posle zloupotrebe u razne svrhe. Odlučili smo da proverimo da li je istina ono što se navodi u tim tekstovima i koliko je zapravo opasno ostavljati podatke o karti na Instagramu ili Facebook-u.

Od kolega, prijatelja i članova porodice uzeli smo (uz njihovo dopuštenje) nekoliko šifara rezervacija avio karata i pokušali smo da ih „iskoristimo“ kako bismo došli do detaljnijih podataka na Internetu.

Samo retke aviokompanije su nam omogućile pristup rezervaciji uz pomoć ove šifre, ali i to što smo tada videli nije bilo dovoljno da bismo bilo kome ukrali identitet. Vide se broj karte, puno ime i prezime i itinerer, ali zar to već nismo znali? Ako osoba sliku svoje bording karte objavi na društvenim mrežama, mi naravno, već znamo njeno ime i prezime, a možda znamo i gde putuje ako je i to napisala pa nam itinerer znači baš ako želimo da ga (ne)prijatno iznenadimo i sačekamo na nekom od usputnih aerodroma.

Ako bismo želeli da osobi koja je objavila svoju kartu uradimo nešto nažao i da na primer promenimo putovanje ili čak da ga otkažemo, ne bismo mogli to da uradimo samo uz pomoć bar-koda, šifre rezervacije ili broja karte. Za to bi nam bilo potrebno da se ulogujemo uz pomoć podataka koje je ta osoba ostavila prilikom registracije na online portalu aviokompanije, a mi to naravno ne možemo „skinuti“ sa društvenih mreža. Ako se naša „žrtva“ nije registrovala, onda se bilo koja promena rezervacije može uraditi samo na prodajnom mestu, na šalteru kompanije ili preko call centra. U ovom poslednjem slučaju, ako bismo znali ime i prezime, datum rođenja i šifru rezervacije, mogli bismo da uradimo izmenu, ali bismo tako veoma lako bili uhvaćeni i uhapšeni jer bi postojao jasan trag našeg poziva.

Gde je onda drama koju nam serviraju mediji širom sveta i da li zaista ima mesta panici?

Jednostavnim istraživanjem utvrdili smo da ne postoji ni približno toliko velika opasnost koliko mediji vole sočno da nam serviraju. Ali opasnost ipak postoji. Ako se neko baš nameri na nas iz bilo kog razloga i sa bilo kojim mračnim motivom, on te podatke koje bismo objavili na društvenim mrežama može da iskoristi kao što može i bilo koje druge podatke koji nisu vezani za naše putovanje, ali će mu za svaku ozbiljnu zloupotrebu biti potrebno veliko angažovanje i vrlo verovatno i specijalan hakerski softver. Sa takvom namerom i opremom možemo da postanemo žrtve bilo kad i bilo kojim povodom, a ne samo zbog nedužne hvalisave slike sa aerodroma. Dakle, opšte mere opreza se moraju primeniti i na ovaj slučaj. Možete da slikate svoju boarding karticu, ali ne morate baš da je uslikate iz svih uglova. Potrudite se da se ne vide bar-kod, broj karte, šifra rezervacije. Sve ostale stvari sa karte su bezopasne. Osim ako zli haker ne zloupotrebi broj leta, ali tada bi morao da ishakeriše celu aviokompaniju i njihov rezervacioni sistem. Ili ako se uopšte ne radi o hakeru, već o lopovu, koji će informacije o vašem putovanju iskoristiti da vam pokrade dom dok ste odsutni, pa i o ovom scenariju treba razmisliti.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *