Bezbednost – Šta izaziva turbulencije i da li su opasne? – Travel Magazine

Šta izaziva turbulencije i da li su opasne?

Šta izaziva turbulencije i da li su opasne?

Turbulencije su najčešći uzrok povreda putnika u vazdušnom saobraćaju: samo u SAD svake godine se prijavi oko 58 povreda nastalih usled turbulencija, a u ekstremnim slučajevima avioni su primorani da prinudno slete. Piloti će uvek držati svoje pojaseve vezane dok su u avionu i obično će vas savetovati da učinite isto. Ali, da li su turbulencije nešto čega se treba plašiti? Stiv Olrajt, pilot britanske aviokompanije British Airways, daje objašnjenja u nastavku…

Kako nastaju turbulencije?
Različite stvari mogu da izazovu turbulencije, ali svaka od njih je poznata i razumljiva pilotima. Piloti lete svakog dana i svaki put očekuju malo turbulencija, kao što vozači očekuju da će tokom vožnje naleteti i na neke neravnine na putu. Turbulencije su neprijatne ali nisu opasne. One čine deo letenja avionom i ne treba ih se plašiti. Različiti aspekti vremena izazivaju različite vrste turbulencija. CAT (Clear Air Turbulence) ili turbulencija čistog vazduha je najčešći oblik koji ćete kao putnik iskusiti. Vazduh se kreće poput horizontalne krivudave reke koja se zove vazdušni tok. On nekada može biti hiljadu kilometara dug ali je obično širok i dubok svega nekoliko kilometara. U zavisnosti od smera kretanja, piloti će ih ili izbeći ili će ih iskoristiti kako bi smanjili troškove goriva. Kao što brza reka udara u obalu, tako i ivice vazdušnog toka stupaju u interakciju sa vazduhom koji se sporije kreće što dovodi do mešanja vazduha i nastanka turbulencija.

Da li se mogu izbeći?
turbulence-1024x683CAT se ne može videti, ne može se detektovati na radaru i ne može se ni predvideti, ali postoje drugi načini da se izbegne. Uglavnom, piloti se oslanjaju na izveštaje koje dobijaju od drugih aviona, koje čuju direktno ili koje im prenesu kontrolori leta. Nakon toga piloti razmatraju opcije koje su im na raspolaganju. Njihovi napori da lete na visini koja je prijavljena kao mirna mogu biti sprečeni različitim faktorima, kao što je na primer, drugi avion koji se već nalazi na toj visini, ili težina aviona u tom momentu. Bez obzira na okolnosti, pilot će naći najudobniji put do svoje destinacije, bez ugrožavanja bezbednosti. Poput putnika, i piloti osećaju turbulencije i više vole mirniji let.

Da li su turbulencije češće na određenim linijama?
Aerodromi širom sveta su prepušteni na milost i nemilost jakim vetrovima svakog dana. To isto važi i za vazdušne tokove na svim linijama, iako generalno veće šanse za turbulencije postoje kada se preleće ITCZ (Intertropical Convergence Zone), na primer kada se leti na jug preko Afrike.

Koliko loše turbulencije mogu postati?
Kabinsko soblje širom sveta deli zajedničku klasifikaciju turbulencija na lake, umerene i ozbiljne. Definicije su utvrđene u priručnicima i pomažu pilotima da naprave procenu o tome šta treba da urade u konkretnom slučaju. Za nekoga ko se plaši letenja i mala turbulencija može biti uznemirujuća. Za pilote, male turbulencije su ono što je za taksistu lošiji put. Tada avion može neznatno da promeni visinu. Umerene turbulencije, takođe, ne brinu pilote, a oni će ih iskusiti na po nekoliko sati u proseku na svakih hiljadu sati leta. One obično ne traju duže od 10 do 15 minuta, ali nekada mogu da traju i po nekoliko sati, sa prekidima ili bez. Za putnike, ovakva turbulencija može da uznemiri i one koji se ne plaše toliko letenja, a jačina je takva da može dovesti do prosipanja pića. Avion u ovom slučaju može promeniti visinu od 3 do 6 metara. Ozbiljne turbulencije su, sa druge strane, jako retke. Piloti koji imaju preko 10.000 sati leta mogu iskusiti ovakve neprijatnosti u ukupnom trajanju od 5 minuta. One su izuzetno neprijatne ali nisu opasne. Avion može da promeni visinu i za 30 metara, ali treba naglasiti da su one toliko retke da ih regularni putnici skoro nikada neće doživeti.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

5 Komentara

 1. Sinoc kad nisam umrla od straha leteli smo Beograd Zeneva avion je kasnijo,
  turbulencije su bile tako duge i jake da sam mislela da ce avion da propadne.Trajalo je oko 45 minuta.
  Neznam sta da radim kako da se opustion i verujem ovo sto citam da su turbulencije bezopasne. Sve se vise plasim

  Pošaljite odgovor
  • Ukoliko osećate nelagodnost, anksioznost ili strah tokom letenja, najbolje je da potražite savet stručnjaka.

   Pošaljite odgovor
  • Citanje gramatike naseg jezika koristi u svakom slucaju.

   Pošaljite odgovor
  • Ja se mnogo bojim aviona..Letjela sam puno puta ali nikako da se oslobodim tog straha

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *