Bezbednost – Šta sve treba da znate o zameni ulja u motoru – Travel Magazine

Šta sve treba da znate o zameni ulja u motoru

Šta sve treba da znate o zameni ulja u motoru

Sa dolaskom toplih dana i letnjih vrućina potrebno je da adekvatno pripremite vaš automobil.

Pored provere ispravnosti rada klima uređaja, važno je da proverite sve tečnosti u vašem vozilu. Tečnost za hladnjak, tečnost za vetrobranska stakla, kočionu tečnost i naravno, ulje u motoru. U sledećem tekstu bavićemo se motornim uljima i njihovom značaju za rad i ispravnost motora vašeg vozila.

Koliko često treba menjati motorno ulje?
Izmena ulja je bitna operacija održavanja vozila u ispravnom stanju. Motorno ulje sakuplja čestice (ostaci sagorevanja, ostaci i delovi metala uzrokovani radom i habanjem i sl.), a isto tako gubi efikasnost zbog mešanja s vodom ili gorivom, zbog oksidacije, trošenja aditiva zbog čega se mora menjati makar jedanput godišnje.

Preporučeni intervali zamene ulja od strane proizvođača razlikuju se u zavisnosti od kvaliteta ulja, korišćenja vozila (otvoreni put, gradska vožnja), tehničke ispravnosti motora i uslova rada motora. Količina ulja mora biti na sredini skale, između minimalne i maksimalne oznake na skali merne šipke. Preporučuje se redovna kontrola nivoa ulja svakih 1.000 km i posebno pre dužih putovanja.

Koliko je važno ulje i filtere menjati na vreme?
Svaki sat rada znači više nečistoća u ulju. Zbog toga se habanje delova motora povećava približavanjem kraja servisnog perioda. Zanemarivanje zamene ulja može dovesti do još većih oštećenja, kao što je zaribavanje klipnih prstenova ili povećanog habanja zupčanika u prenosima.

Uljni filteri moraju se takođe menjati kod zamene ulja. Karakteristike novog ulja brzo se narušavaju starim uljnim filterom. Kad uljni filter postane začepljen otežana je cirkulacija ulja, što povećava opasnost od pregrevanja, prekida dotoka ulja i oštećenja pojedinih delova motora.

Koje su prednosti NIS-ovih ulja?
NIS-ova ulja pružaju niz prednosti: povećavaju efektivnost motora, produžuju vek trajanja motora, smanjuju potrošnju goriva kao rezultat smanjenog trenja pokretnih delova, olakšavaju hladni start (20-30% habanja motora dešava se u periodu starta i postizanja radne temperature).

Zašto koristiti NISOTEC ulja?
Najčešće se misli da su sva ulja koja se nalaze u određenoj SAE viskoznoj gradaciji i ACEA, API ili drugoj specifikaciji ista. Ali nisu. Neka ulja jedva da ispunjavaju samo minimalne zahteve. Neka izuzetno nadmašuju zahteve. NISOTEC ulja nadmašuju zahteve, jer su proizvedena pažljivim odabirom visokokvalitetnih baznih ulja i aditiva uz kontrolu kvaliteta strogim laboratorijskim analizama. Efikasnost podmazivanja u velikoj meri zavisi od sposobnosti ulja da formira i iznad svega da održi uljni film dovoljne jačine. Pored toga, ulja su tako proizvedena da ispunjavaju više važnih funkcija u isto vreme. Ona moraju smanjiti trenje i habanje, održavati čistoću motora, hladiti i zaptivati motor. Preporučujemo Vam NISOTEC motorna ulja. U zavisnosti od modela motora NISOTEC nudi veoma široku paletu visokokvalitetnih sintetičkih, polusintetičkih i mineralnih motornih ulja.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X