Bezbednost – Šta treba da radite u slučaju zemljotresa na odmoru – Travel Magazine

Šta treba da radite u slučaju zemljotresa na odmoru

Šta treba da radite u slučaju zemljotresa na odmoru

Zemljotresi su, uprkos verovanju, česta pojava, a na nekim turističkim destinacijama postoji veća verovatnoća da ćete ih iskusiti (Grčka, Japan, Kalifornija, Čile, Indonezija, itd.).

Zato je bitno da budete spremni i da znate šta u takvim slučajevima treba da radite. Najosnovnija priprema podrazumeva da sve lične stvari (pasoš, telefon, naočare, novčanik i sl.) u sobi uvek držite na jednom mestu, ali i da pre puta proverite na zvaničnim online prezentacija zemlje u koju putujete, koja je procedura u slučaju vanrednih situacija i koji koraci se preduzimaju u slučaju evakuacije. Procedure se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od brojnih faktora, kao što su tip gradnje koji se koristi i blizina obali mora ili okeana (kada postoji dodatna opasnost od nastanka cunamija).

Ako ste na otvorenom

Najvažnije je da ne paničite i da pokušate da se sklonite što je dalje moguće od ulične rasvete, kablova i zgrada – najveća opasnost vreba u blizini građevina. Na ulici na vas mogu pasti dimnjaci, crepovi, prozorska stakla, zato je najbolje da se spustite na tlo, sklupčate se i zaštite glavu rukama, torbom ili nečim drugim.

Ako ste u kolima

Ukoliko vam bezbednost u saobraćaju to dozvoljava, odmah se zaustavite, ali izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, kablova ili nadvožnjaka. Kada potres prestane, nastavite oprezno, posebno u slučaju jakih zemljotresa, kada su moguća oštećenja puteva, mostova ili rampi.

Unutar građevina

Veoma je važno da ne paničite. Nađite zaklon na bezbednim mestima u kući, kakva su dovratci, noseći zidovi, mesto ispod masivnog stola, čvrstog nameštaja, i ostanite tu i nekoliko minuta posle zemljotresa. Udaljite se od prozora, lustera, spoljnih zidova i polica. Ne izlazite na terasu i ne koristite liftove i stepeništa. U većim objektima se držite podalje od masa ljudi koji panično kreću ka izlazima. Isključite sve izvore električne energije, gasa i vode.

Nakon zemljotresa

Budite spremni na dodatne potrese. Ako se nalazite u objektu, za svaki slučaj ga napustite zbog mogućih oštećenja, ali bez panike i prema prioritetu (prvo majke sa decom, stari i bolesni). Zbog opasnosti od curenja gasa, ne palite sveće, upaljače i šibice, već ukoliko vam je pri ruci, koristite baterijsku lampu ili telefon. Proverite da li je neko povređen i ukažite mu prvu pomoć, ali ne pomerajte teško povređene. Koristite telefon samo u slučaju nužde, kako ne biste opterećivali mrežu. Ukoliko ste u mogućnosti, pridružite se ekipama koje pružaju pomoć.

Ukoliko se nađete u području zahvaćenom katastrofom

U slučaju jakog zemljotresa, može biti proglašena vanredna situacija. U tom slučaju svi raspoloživi resursi će biti usmereni na spasavanje ljudskih života. Slušajte lokalne vlasti i ne opterećujte ih svojim zahtevima, jer evakuacija stranaca u tom trenutku nije prvi prioritet. Čim budete bili u mogućnosti, stupite u kontakt sa najbližom ambasadom ili konzularnim predstavništvom naše zemlje, koje vam može pružiti savete i pomoć.

Šta ako se nađete pod ruševinama

Ne palite upaljač ili šibice, ne krećite se i pokušajte da prekrijete usta maramicom ili nekom drugom tkaninom. Udarajte o cev ili zid kako biste privukli pažnju spasilaca, a vičite samo ukoliko nemate drugu opciju, jer vikanjem možete udahnuti opasno veliku količinu prašine.

Pročitajte u kojim zemljama treba da se plašite prirode, a kada je bezbednost u pitanju, nemojte je zaboraviti ni na krstarenju, i uvek se pre putovanja raspitajte u nadležnom institutu za javno zdravlje da li je potrebno da se vakcinišete.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *