Bezbednost – Top 10 turističkih prevara na Puketu, I deo – Travel Magazine

Top 10 turističkih prevara na Puketu, I deo

Top 10 turističkih prevara na Puketu, I deo

Na svim popularnim svetskim destinacijama postoje razrađene prevare koje targetuju turiste. Bilo da se radi o profesionalnim prevarantima, džeparošima ili pohlepnim prodavcima i taksistima, uvek treba da budete na oprezu.

Ni u Tajlandu, koji je jedna od vodećih turističkih zemalja sveta, situacija nije drugačija. Poseban oprez savetuje se na najposećenijim destinacijama kao što je Puket, gde uprkos ljubaznosti i gostoljubivom osmehu većine lokalnog stanovništva, ipak postoje pojedinci koji na turiste gledaju samo kao na izvor lake zarade. Naučite kako da prepoznate najčešće prevare na Puketu i poštedećete sebe neugodnosti, krađe, ili u najgorem slučaju, odlaska u zatvor.

Prevara sa nakitom
Ako planirate da na Puketu kupite nakit ili neku drugu luksuznu robu, nkako ne pominjite to taksisti ili vozaču tuk-tuka, i nemojte da dozvolite da vas ljubazni čovek, koji vas je „sasvim slučajno“ zaustavio na ulici, vodi u prodavnicu u kojoj su najveći popusti. U većini slučajeva radi se o dogovoru koji juvelirnice i prodavnice imaju sa vozačima i taksistima, koji dobijaju procenat od svake vaše kupovine. Vozači će vas voziti od radnje do radnje, a budite uvereni da ćete za nakit upitnog kvaliteta platiti mnogo više nego što bi trebalo. Mnogo je bolja opcija da se unapred raspitate o lokaciji proverenih juvelirnica i draguljarnica i da od taksiste tražite da vas tamo vozi. Na njegovo insistiranje da vas vodi na bolja i jeftinija mesta, do lokalnog outlet-a ili prijateljeve radnje, učtivo ali odlučno kažite ne.

Tuk-tukovi i taksiji
Tuk-tukovi su specifična otvorena vozila na tri točka, zbog kojih ćete brzo promeniti mišljenje da je sve u Tajlandu jeftino. Čak i kratka vožnja sa jednog na drugi kraj Patonga će vas koštati 200 bahta, često i više. Od Patonga do aerodroma cena taksi usluga je preko 600 bahta. Tuk-tukovi nemaju taksimetre, a taksiji ih imaju, ali iz nekog razloga u velikoj većini vozila su neispravni, ili podešeni tako da vas pokradu. Kada dolazite na Puket, najbolje je da na aerodromu prevoz zatražite na taksi-pultu, ili da zamolite hotel da vam unapred organizuje prevoz sa aerodroma. Ukoliko tokom boravka na Puketu koristite taksi ili tuk-tuk, uvek se sa vozačima dogovorite oko cene unapred.

Prevara „atrakcija je zatvorena za javnost“
Stižete do poznate lokalne atrakcije i pre nego što stignete do ulaza, zaustavlja vas prijateljski nasmejano lice koje vas obaveštava da je atrakcija zatvorena zbog, na primer, restauracije. Ako uprkos tome vidite druge ljude kako čekaju da uđu, ili ste iz hotela ili od vozača već dobili informaciju da je atrakcija otvorena, ljubazno se nasmešite i zahvalite gospodinu, uz objašnjenje da ćete ipak za svaki slučaj sami proveriti. U slučaju da se razgovor nastavi, dobićete predlog da vam gospodin pokaže, stariju, veću i spektakularniju atrakciju koja se nalazi veoma blizu (obično 30 minuta vožnje). Na putu do te, „manje poznate“ atrakcije bićete vodani od radnje do radnje, gde će vam nuditi „nakvalitetniju robu na najboljim mogućim cenama“, a na kraju ćete morati da platite i ulaznicu za alternativnu atrakciju, obično i do tri puta skuplju od ulaznice za mesto koje ste originalno hteli da posetite. Da biste izbegli ovakva iskustva, dnevne izlete planirajte unapred, i konsultujte Google, TripAdvisor i hotelsko osoblje.

Džet-ski prevara
Nikada ranije niste vozili džet-ski, a sada se nalazite na tropskom ostrvu sa divnom toplom vodom. Nasmejani uslužni momci žele da vam pomognu da odaberete džet-ski i ljubazno vam objašnjavaju kako da njime upravljate. Nema nikakvih komplikacija, sve je jednostavno, ne treba vam nikakva dozvola za vožnju. Samo platite i vozite. Džet-ski je zaista lak za upravljanje i sigurno je da ćete se zabaviti. Problem nastaje kada se vratite na obalu, i prethodno ljubazni momci počnu da pregledaju vozilo. Nakon „detaljne inspekcije“, bićete optuženi da ste oštetili džet-ski, a može se raditi o maloj ogrebotini ili o velikom ulubljenju. Pogađate, od vas će tražiti novac za popravku, a radi se o sumama od 10.000-20.000 bahta, pa i više. Počeće galama, neko će vam možda pretiti i nasiljem.

Zato, ukoliko želite da rentirate džet-ski, uvek prvo dobro pregledajte vozilo, a zatim ga i fotografišite. Ukoliko ima vidljivih oštećenja, napomenite vlasniku. Zatražite da potpišete ugovor o rentiranju i tražite informacije o tome da li je vozilo osigurano. Ukoliko nema ugovora niti osiguranja, okrenite se i idite. U slučaju da nešto ipak krene naopako, odmah pozovite turističku policiju, njihov broj je 1155 (a ovo je sajt). Do dolaska policije ne napuštajte plažu i ne dajte nikada nikome svoj pasoš.

Rentiranje motora
Rentiranje motora na Puketu obezbediće vam jeftin i brz prevoz, ali vas može uvaliti i u brojne nevolje. Prvi problem predstavlja činjenica da većina turista koji u Tajlandu rentiraju motore, pre toga nikada u životu nisu seli na njega. Ako je to slučaj i sa vama, dobro razmislite da li je strana zemlja sa pomalo haotičnim saobraćajem pravo mesto za učenje vožnje motora. Ako ipak rentirate motor, obratite pažnju na to da potpišete ugovor i dobijete osiguranje. Tokom vožnje obavezno koristite kacigu. Osim što je njeno nošenje obavezno po zakonu, i što je kazna za nenošenje kacige tokom vožnje 500 bahta, ona vas čuva u slučaju pada.

Za slučaj da dođe do saobraćajne nezgode, bitno je da imate putno zdravstveno osiguranje, i to ono koje pokriva povrede izazvane vožnjom motora. Takođe je bitno da imate međunarodnu vozačku dozvolu koja vam omogućava da vozite motor u stranoj zemlji. U slučaju udesa, bitno je da motor i ostala vozila učesnici u nezgodi ostanu na mestu dok ne dođe policija. Ukoliko možete, kontaktirajte kompaniju od koje ste rentirali motor, turističku policiju i svoj konzulat. Prepustite se stručnim doktorima koji znaju šta rade, jer se dnevno suočavaju sa velikim brojem povreda izazvanim upravo udesima. Ukoliko nemate putno osiguranje, tražite da vas vode u državnu bolnicu (Patong, Vachira ili Mission Hospital). Ukoliko imate osiguranje, najveća privatna bolnica je Bangkok Hospital Phuket, a poznate su bolnica Dibuk na putu za Chalong i Phuket International Hospital na ByPass Road-u. Ukoliko vaše zdravstveno stanje ne zahteva da odmah odete u bolnicu, najbolje bi bilo da sačekate policiju kako biste im ispričali svoju stranu priče. Turistička policija je ovde od velike pomoći, jer pomaže u prevođenju i uputiće vas u to kako sistem funkcioniše. U ovakvim slučajevima je bitno da sa sobom imate kopiju pasoša i papira vezanih za osiguranje, najbolje i najpraktičnije u digitalnoj verziji.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X