Bezbednost – Turističke prevare na koje iznenađujuće lako padamo – Travel Magazine

Turističke prevare na koje iznenađujuće lako padamo

Turističke prevare na koje iznenađujuće lako padamo

Putovanja mogu biti veoma stresna iskustva, posebno oni delovi koji uključuju gužve i kontrole na aerodromima, presedanja, guranje teških kofera i besane noći u neudobnom prevozu.

U situacijama kada nas umor i stres savladaju, ali i kada smo okupirani novim i divnim iskustvima, koncentracija nam opada i postajemo lake mete prevaranata, koji spremno čekaju. Ovo su samo neke od uobičajenih prevara, kojih morate da se čuvate tokom celog putovanja – od aerodroma do uzavrelih ulica nepoznatih gradova.

Besplatni obilasci

Dobronamerni prolaznik vam u prolazu da nekoliko zanimljivih saveta u vezi sa lokalnim atrakcijama. Zapravo, zašto vas lično ne bi poveo do tamo? Ovakvi prevaranti vas čak mogu lagati da je neka velika atrakcija zatvorena i onda vas odvesti na potpuno drugo „mnogo bolje“ mesto, gde će vam nakon kratke priče zahtevati nadoknadu za svoje usluge. Umesto kod preterano predusretljivih lokalaca, uvek je bolje da se raspitate u hotelu, restoranu ili kafeu. Ako vam neko na ulici da instrukcije kako da stignete do atrakcije, zahvalite se i insistirajte na tome da vam ne treba pratnja do tamo.

Zakidanje na kusuru

Često se radi o minimalnim sumama, ali svakako je u pitanju prevara. Kada shvate da ste stranac koji ne govori jezik i očigledno nije navikao na korišćenje lokalne valute, prodavci pri kupovini mogu pokušati da vam vrate manje novca nego što bi trebalo.

Oštećena rent a car vozila

Iznajmili ste automobil ili skuter, sve je bilo u redu, bez kvarova i nezgoda, ali prilikom vraćanja vozila, u agenciji vam skreću pažnju na oštećenja i ogrebotine koje postoje na vozilu, a na koje niste obratili pažnju. Nemoguće je da dokažete da niste odgovorni i zato će vam naplatiti troškove popravke. Najvažnije pravilo je da pre preuzimanja uvek dobro pregledate vozilo i fotografišete ga. Sva oštećenja koja primetite, prijavite na licu mesta i zatražite od agencije da ih ubeleži u ugovor o iznajmljivanju.

Skretanje pažnje

Razne su tehnike za ovaj vid prevare, ali uvek se radi o timovima prevaranata. Jedan vas slučajno zakači u prolazu ili prospe nešto po vama, a onda kreće da vas briše, izvinjava se neobično glasno, pompezno i dugo, kako bi vam skrenuo pažnju, dok za to vreme drugi krade deo prtljaga li džepari. Ovakve prevare uobičajene su na aerodromima.

Taksi prevare

O ovome smo već pričali, ali nikad ne škodi obnoviti materiju. Uvek pre polaska tražite da se uključi taksimetar. Ako to na destinaciji nije praksa, unapred dogovorite cenu i insistirajte da vam je napišu na parčetu papira. Ukoliko za to postoje mogućnosti, instalirajte neku od rideshare aplikacija, koje vam omogućavaju fiksnu cenu i pristup mapi sa najboljom rutom od tačke A do tačke B.

WiFi

WiFi mreže sa otvorenim pristupom su veoma primamljive, naravno. Besplatne su i omogućavaju vam da proveravate šta ima novo na društvenim mrežama, što je danas obavezna aktivnost. Ali svaka mreža koja nije zaštićena lozinkom potencijalno je veoma opasna, jer omogućava drugima da pristupe vašem telefonu i svim važnim i poverljivim podacima koje u njemu držite. Ako ne želite da platite internet, pronađite kafe sa besplatnom zaštićenom WiFi mrežom i zatražite lozinku od zaposlenih, kako biste mogli da se ulogujete.

Bluetooth

Ova tehnologija može biti veoma korisna, ali ima i svojih negativnih strana. Kada vam je Bluetooth mreža otvorena, svako može da joj pristupi. Možda koristite svoje nove bežične slušalice, a niste svesni da vam za to vreme stranac preuzima fotografije, lozinke i prodatke o platnim karticama. Savet je da izbegavate da koristite Bluetooth na javnim i prometnim mestima.

Predusretljivi nosači prtljaga

U nekim zemljama, nasmejani mladić će videti da se mučite sa prtljagom i skočiće da pripomogne. Pre nego što stignete da bilo šta kažete, on će već nositi vaše kofere ka taksiju. Ako odbijete da mu platite, može napraviti veoma bučnu i neprijatnu scenu. Zato na aerodromima i u hotelima uvek zatražite pomoć od zvaničnih portira i nosača.

Besplatne drangulije

Simpatična deca ili „sveti ljudi“ mogu vam pokloniti suvenir, ogrlicu ili narukvicu. Onog trenutka kad vam se narukvica nađe na ruci počeće da traže da platite i napraviće scenu ako odbijete. Pravilo je da nikada ne uzimate ništa „besplatno“ od nepoznatih ljudi na ulici. Ukoliko uspeju da vam nešto stave na ruku ili oko vrata, brzo to skinite, okrenite se i idite.

Flertovanje sa turistima

Ovome su posebno podložni muškarci. Ako devojka u kafeu, baru ili klubu počne da flertuje sa vama, budite oprezni. Možda ima dogovor sa vlasnikom lokala da vas navede da joj kupite što više skupih pića i koktela.

Pročitajte još i koje aplikacije vam pomažu pri organizovanju putovanja, ali i kako da smanjite nivo stresa na aerodromu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *