Bezbednost – Žene i putovanja: Kako da ostanete bezbedne? – Travel Magazine

Žene i putovanja: Kako da ostanete bezbedne?

Žene i putovanja: Kako da ostanete bezbedne?

Samostalna putovanja su veoma oslobađajuće iskustvo, tokom kojih ljudi upoznaju svet, ali i sebe.

Ovo je posebno važno za žene iz patrijarhalnih sredina u kojima su teško pojmljiva samostalna dostignuća pripadnica ženskog roda, bez pomoći muškaraca. Broj žena koje putuju solo dramatično raste poslednjih godina i ovaj trend treba negovati i podržavati.

Zato je veoma važno pričati i o bezbednosti putnika na putovanju, a posebno žena. Uprkos društvenim normama na koje smo mi navikli, u drugim delovima sveta mogu da važe potpuno drugačija pravila i stereotipi o polovima. Na tim mestima, ukoliko se, ne znajući, oglušite o društvene ili verske norme, možete biti sankcionisani, pa i u fizičkoj opasnosti.

Raščistite gde želite da idete, zašto, i za putovanje se adekvatno pripremite. Iako je spontanost sjajna stvar, planiranje je važno, jer na taj način istražujete koje su oblasti bezbedne za posetu, da li se od žena očekuje da se na određen način oblače i ponašaju u javnosti, i sl. Možda se sa stavom o ženama koji tamo preovladava nećete složiti, ali je važno da budete upoznati sa njim. Iskusne solo putnice preporučuju da sa sobom uvek imate neku konzervativniju odevnu kombinaciju, i da uvek pokušate da se uklopite u sredinu.

„Profesionalke“ takođe često nose GPS uređaje za praćenje, ali dovoljno je i da imate nekoga kome ćete se redovno javljati i ko će primetiti ako vam se nešto desi, a zgodno je i da pre puta sa tom osobom utvrdite koje korake treba preduzeti ako se ne javite.

Ukoliko želite da na putovanju upoznajete nove ljude i stvarate prijateljstva, to je sjajna stvar. Ali uvek budite na oprezu. Ograničite druženje sa strancima na javna mesta, odolite primamljivim pozivima na privatne žurke i sl. Budite proaktivni i koristite zdrav razum. Birajte sa kim ćete da pričate, ne ulazite u duge razgovore sa svakim ko vam priđe – zar biste kod kuće potpunom strancu tek tako odali detalje iz svog ličnog života? Niko ne mora da zna da putujete sami, niti gde odsedate.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *