Saveti – Bregzit - kako ćemo putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo od sada? – Travel Magazine

Bregzit – kako ćemo putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo od sada?

Bregzit – kako ćemo putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo od sada?

I to se konačno desilo. Ujedinjeno Kraljevstvo je posle 47 godina zvanično izašlo iz Evropske unije 31. januara 2020. 

Ovaj istorijski momenat sigurno će promeniti način života kod Britanaca, ali i kod ljudi koji planiraju putem Ujedinjenog Kraljevstva, bilo radi obilaska znamenitosti, studija ili posla.

Za sada, ukoliko ste putnik iz neke od zemalja koje nisu iz EU, na vaše planiranje puta neće uticati neke dodatne mere, niti bi trebalo očekivati velike promene oko potrebne dokumentacije za viziranje, ali koliko će to potrajati i šta će se menjati još nije definisano.

Do decembra tekuće godine nije očekivano da se bilo šta promeni apropo vašeg potencijalnog puta u Veliku Britaniju.

Foto: Eva Dang on Unsplash

Šta tačno Bregzit znači za putnike?

Do decembra tekuće godine nije očekivano da se bilo šta promeni apropo vašeg potencijalnog puta u Ujedinjeno Kraljevstvo. Do tada bi tek ova država mogla da postavi novi set imigracionih zakona, dogovori trgovinu sa ostalim zemljama te jasno definiše sigurnosne provere.

dok je bila u sastavu Evropske unije, Velika Britanija nije bila deo Evro Zone (EuroZone) u okviru koje sve EU zemlje moraju za valutu da imaju evro, odnosno uspela je da zadrži svoju funtu

Foto: Habib Ayoade on Unsplash

Stvari koje se neće menjati za državljane zemalja koje nisu u EU

Valuta

Dok je bilo u sastavu Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nije bilo deo Evrozone u okviru koje sve EU zemlje moraju za valutu da imaju evro, odnosno uspela je da zadrži svoju funtu. Ukoliko planirate da ponesete u gotovini neku količinu evra, određene prodavnice u turističkim zonama prihvatiće evro, iako će kurs biti prilično loš.

Kontrola granice

Ujedinjeno Kraljevstvo takođe nije bilo deo Šengenskog sporazuma u sklopu kog je čak 26 EU zemalja otvorilo svoje granice i omogućilo slobodno kretanje bez potrebe viziranja. Samo je državljanima Irske bilo omogućeno da prilikom ulaska u Ujedinjenog Kraljevstva prođu bez pokazivanja pasoša, dok su svi van EU morali proći kroz obavezno viziranje koje i dalje ostaje na snazi. Sada je očekivano da ukoliko ste iz EU a ne planirate boravak duži od 90 dana (tri meseca) prođete jednake pasoške kontrole kao Amerikanci.

Velika Britanije takođe nije bila deo Šengenskog sporazuma u sklopu kog je čak 26 EU zemalja otvorilo svoje granice i omogućilo slobodno kretanje bez potrebe viziranja

Foto: Sabrina Mazzeo on Unsplas

Stvari koje će ostati iste ili će se minimalno menjati za državljane zemalja koje nisu u EU

Putovanje sa kućnim ljubimcem

Ukoliko dolazite iz zemlje koja nije u sastavu EU, vaš kućni ljubimac će morati da ima određena dokumenta poput obaveznog pasoša kog izdanju veterinarske ustanove, te potvrde da je ljubimac vakcionisan i da ima ugrađen mikročip. Ukoliko dolazite iz zemlje koja se ne nalazi na spisku država za koje je Ujedinjeno Kralejvstvo odobrilo prolaz bez karantina, vaš ljubimac će morati da provede neko vreme u karantinu ne bi li proverili da li je zaražen. Detaljne informacije možete da pronađete na zvaničnom sajtu britanske vlade.

Irska granica

Jedno od glavnih pitanja Bregzita bilo je pitanje irske granice s obzirom da je Republika Irska i dalje deo Evropske unije. U želji da omogući što lakši prelaz radnika iz jedne u drugu zemlju, zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva izjavili su da će se potruditi da donesu najbolje moguće rešenje s obzirom da je tu diskutabilno i pitanje Severne Irske koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva te samim tim više isto nije deo EU. Za sada “otvorena granica” će sigurno proći kroz određene modifikacije i malo oštriju kontrolu, ali za sada nije poznato koje će to meri biti uvedene.

jedno od glavnih pitanja Bregzita bilo je pitanje irske granice s obzirom da je Republika Irska i dalje deo Evropske unije

Foto: Tomek Baginski on Unspla

Stvari koje još nisu definisane

Uvođenje viza za građane EU

Ovo je definitivno nešto što će morati da se razmotri, ali za sada nije poznato da li će opstati bezvizni režim i da li će se eventualne modifikacije istog razlikovati od zemlje do zemlje.

PDV

U ovom slučaju  takozvani VAT (porez) omogućava putnicima koji nisu iz EU da dobiju povraćaj dela novca (free tax ili ti deo koji je oslobođen poreza na kupovinu). Nakon izlaza iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo neće morati da vrši refundaciju po ovom sistemu. Očekuje se da sama Britanija odredi sopstvene takse. Za sada još nije poznato kada će se to desiti.

Uprkos Bregzitu, Eurostar poboljšava svoju liniju Amsterdam – London. Saznajte više o jednoj od najvećih atrakcija Londona – Bakingemskoj palati, ali i o najboljim dnevnim izletima iz ovog grada.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X