Carinski propisi – Pazite koje lekove nosite u inostranstvo! – Travel Magazine

Pazite koje lekove nosite u inostranstvo!

Pazite koje lekove nosite u inostranstvo!

Svetski mediji danima izveštavaju o tome kako se Britanka Lora Plamer već nedeljama nalazi u egipatskom zatvoru, zbog lekova protiv bolova koje su carinici pronašli u njenom prtljagu na aerodromu.

Umesto na plaži u Hurgadi, ova žena je završila u pritvoru, zbog toga što je svome mužu ponela lekove protiv bolova u leđima, koji se u Britaniji rutinski prepisuju, ali su ilegalni u Egiptu. Ona je od prijateljice, koja koristi tromadol, uzela veću količinu ovih tableta i pri pretresu na aerodromu u Hurgadi, carinici su ih otkrili. Ona je zatim u pritvoru potpisala dokument na arapskom, za koji je verovala da će je osloboditi, ali se, pogađate, radilo o priznanju da je u zemlju unela ilegalnu drogu. Gospođa Plamer je od 08. oktobra u egipatskom zatvoru i njena sudbina je i dalje neizvesna.

Zašto se ovo desilo, i da li je Egipat specifičan po tom pitanju?

Prvo, treba znati da je tromadol lek iz grupe takozvanih opioida, u koje spadaju i kodein, metadon i morfin. Egipat, ali i mnoge druge zemlje (posebno bliskoistočne) imaju striktnu politiku u vezi sa ovim lekovima. Gospođa Plamer je napravila grešku što nije otišla kod doktora po recept i izveštaj koji potvrđuje da joj je lek neophodan. Čak i tada, trebalo je da proveri da li tromadol može da odnese mužu i da prethodno dobije dozvolu egipatskog ministarstva zdravlja. Ipak, najbolji scenario je onaj po kome muž odlazi kod lokalnog doktora i dobija zamensku terapiju, koja je u Egiptu dozvoljena.

Ako u Egipat dođete sa lekovima za koje nemate dozvolu i medicinsku dokumentaciju, lekovi će biti oduzeti, a vi možete završiti u zatvoru. Savet je i da nikada ne nosite lekove ni za koga drugog osim za sebe.

Ukoliko planirate da idete na put, a imate propisanu terapiju, preporučuje se da se u ambasadi zemlje u koju putujete raspitate o tome da li je konkretan lek na listi zabranjenih supstanci. Tada svakako treba da tražite dozvolu za unos leka od ministarstva zdravlja te zemlje, da obezbedite lekarske izveštaje koji potvrđuju da vam terapija treba, ali i da pazite da količina lekova odgovara dužini vašeg boravka (veće količine mogu izazvati sumnju carinskih službenika). Poseban oprez se savetuje ako putujete u neku od zemalja Bliskog istoka, ali i u mnogim drugim zemljama ovo može biti ozbiljan problem. U Tajlandu, na primer, opioidni anelgetici spadaju u lekove „kategorije 2“, što znači da morate dobiti dozvolu za njihovo korišćenje od Uprave za hranu i lekove, koja je validna 30 dana. U Japanu, zabranjeni su mnogi lekovi za alergije i probleme sa sinusima, pa se ne savetuje njihovo unošenje u zemlju.

Zato, da biste izbegli neprijatnosti i konfiskovanje neophodne terapije, pre putovanja se dobro raspitajte o tome da li i kako možete uneti određene lekove u zemlju, a zatim ispoštujte propisanu proceduru.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

 1. Dobar dan zeleo bih savet putujem u egipat 17 09 nosim izvestaj od dtrane lekara preveden na engleski sledeci lekovi rivotril stilnoks epiku leponeks tolvon da li je to ok

  Pošaljite odgovor
  • Poštovani,
   Proverite sa ambasadom Egipta u Beogradu da li je za pomenute lekove dovoljan izveštaj lekara.
   Pozdrav!

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *