Saveti – Diznilend skriven od posetilaca – Travel Magazine

Diznilend skriven od posetilaca

Diznilend skriven od posetilaca

Dizni parkovi poznati su po tome što skrivaju tajne da bi ih posetioci otkrili. Najčešće je Miki Maus taj koji se skriva. Diznilend prodaje štampane vodiče o tome gde i kako ćete pronaći sakrivene junake.

Ali u ovom parku postoje i mnoge druge stvari o kojima posetioci ne znaju ništa. Navešćemo vam samo neke od mnogih zanimljivih stvari u Diznilendu.

Ulaz za odabrane članove

Kao gosti Diznilenda, posetioci ne razmišljaju o tome kako glumci koji nose maske Diznijevih junaka stižu do svojih radnih mesta. Sledeći put kada posetite Diznilend, obratite pažnju na puno „tajnih“ ulaza koji su sakriveni iza zvaničnih atrakcija. Obično su ti ulazi skriveni u fasadnim zidovima ili su obojeni u Diznijevu specijalno kreiranu nijansu zelene boje. Neki od ulaza za zaposlene su veoma čudni, a verovatno najčudniji se nalazi u delu koji se zove Mikijev grad. Ova atrakcija je Miki Mausov svet u malom, mesto gde posetioci mogu da upoznaju likove i posete njihove domove koji su izgrađeni kao da ste u crtanom filmu. Inspiraciju za Mikijev „Tuntaun“ je film „Ko je smestio zeki Rodžeru“ u kojem likovi iz crtanog filma žive sa ljudima u realnom svetu. Na zadnjem delu ove atrakcije videćete žuta vrata. To je skriveni ulaz, naslonjen tik uz korporativnu zgradu Diznilenda.

Divlje mačke

Popularne su glasine o tome da se u Diznilendu nalazi mnoštvo divljih mačaka, ali one su zapravo tačne. Divlje mačke jedu štetočinae u parku. Ne možete ih videti tokom radnog vremena. Tek nakon što je park zatvoren, one se pojavljuju. Tokom dana se sklanjaju zbog velikog broja gostiju i sveukupne buke koju proizvodi zabavni park. Ponekad ih možete uhvatiti kako se šetaju okolo, ukoliko je tog dana prisutan manji broj posetilaca. Njihovo omiljeno mesto su veštački napravljene stene koje vode do dela posvećenog filmu „Indiana Jones„.

Lampa Volta Diznija

Apartman Volta Diznija nalazi se iznad vatrogasne stanice u Glavnoj ulici u Diznilendu. Primetićete da svetlost iznad kamina gori sve vreme. Objašnjenje koje ćete dobiti je da se lampa uključuje u čast Volta Diznija, jer je on imao naviku da je uključuje kad god je boravio u parku koji nosi njegovo ime. Postoji i druga priča da su jednom prilikom zaposleni čistili stan, ugasili lampu i otišli. Kad su izašli napolje, pogledali su i lampa je još uvek bila upaljena. Vratili su se, ponovo ugasili lampu i otišli, ali je lampa još uvek bila upaljena. To je za mnoge znak da je Diznilend uklet.

Apartman Volta Diznija nalazi se iznad vatrogasne stanice u Mejn Strit u Diznilendu. Primetićete da svetlost iznad kamina gori sve vreme

Foto: Aline Dassel from Pixabay

Servisiranje atrakcija kroz tajna vrata

Avantura posvećena filmskom serijalu „Indiana Jones“ jedna je od najposećenijih atrakcija. Zauzima ogroman prostor sve do Trga Nju Orelans i graniči se sa dve najpoznatije atrakcije Diznilenda. Na levoj strani je „Krstarenje džunglom“ – ogromna džungla je bukvalno iznad vas, a imajući u vidu da krstarite po reci, veoma je zastrašujuće iskustvo. Ukoliko nastavite dalje, susrešćete se sa delom koji je posvećen filmskom serijalu „Pirati s Kariba„. Kao posetilac, ne možete da vidite da ove dve atrakcije dele zajednički zid. Kroz određeni ulaz radnici koji održavaju atrakcije mogu ući ukoliko se neki njihov deo pokvari.

Prisilna perspektiva

Da li ste znali da je atrakcija „Dvorac uspavane lepotice“ u Diznilendu visok samo 23 metra? On izgleda značajno viši, a radi se o pametnom triku koji se zove prisilna perspektiva. Glavna ulica u Diznilendu vodi do dvorca primenjujući ovaj trik, čineći da sam dvorac i zgrade izgledaju veće nego što stvarno jesu. Cigle koje su ugrađivane na dnu dvorca veće su od cigala na vrhu dvorca. Taj trik zavarava mozak da pomislite da je ono što gledate mnogo dalje nego što u realnosti jeste.

Semafor koji svaki treći put trepće duže

Ukoliko ste entuzijasti crtanog filma „Automobili“ ovoj atrakciji ćete se veoma obradovati. U crtanom filmu grad iz mašte Radiator Springs ima tek pokoji automobil koji prolazi njegovim ulicama. Semafor je namešten na režim neprestanog trepćućeg žutog svetla. U crtanom filmu vodi se diskusija između likova Filmora i Sardža. Filmor tvrdi da je svaki treći treptaj semafora duži od ostalih. U Diznilendu, inženjeri su omogućili da to zaista tako i bude. Zaista svaki treći treptaj na semaforu traje značajno duže, što je omaž ovom filmu. Ukoliko vam se pruži prilika, obratite pažnju i videćete da je stvarno tako.

U crtanom filmu grad iz mašte Radiator Springs ima tek po koji automobil koji prolazi njegovim ulicama

Foto: James Hills from Pixabay

Telefoni za radio rijaliti

Predlažemo vam da svratite na kafu u Market Haus, koja se nalazi na polovini puta s desne strane glavne ulice.
Na zidovima ćete videti stare drvene telefone iz 1910. godine. Iznad njih su zakačene tablice s čudnim objašnjenjem. U vremenima kada su telefoni tek uvođeni u domaćinstva, jedan telefonski broj delilo je desetak domaćinstava. Kada su podizali slušalicu da nekog pozovu, ukoliko je neko već razgovarao, mogli su da slušaju tuđe privatne konverzacije. Uskoro je to bio deo zabave mnogih ljudi koji su imali telefon. Sve je ličilo na preteču rijaliti programa, nešto što bismo mi danas nazvali radio rijaliti. Nekoliko telefona je instalirano i u glavnoj ulici i u prodavnici koja prodaje originalnu muziku iz vaših omiljenih Diznijevih filmova. Preko puta se nalazi prodavnica koja prodaje odeću sa likovima iz Disney produkcije, čije se cene kreću u rasponu od 20 do 80 evra. Tu se nalazi i suvenirnica Emporium u kojoj je znatno manja gužva.

Jestive biljke

„Zemlja budućnosti“ je tematski zabavni park projektovan kao vizija budućnosti. Još od osnivanja Diznilenda održivost je bila veoma bitna za kompaniju Dizni, pa je to razlog što su sve biljke u „Zemlji budućnosti“ jestive. Većina stabala su limun ili lipa, dok je manje rastinje uglavnom lekovito bilje. Drveće daje plodove, ali za razliku od staklenika u „Diznijevom svetu“ u Orlandu, ti se proizvodi ne koriste kao hrana u restoranima. Budući da je područje Južne Kalifornije pustinja bez vode, Diznilend ne može uzgajati useve za jelo. Voće se ne baca već se koristi se kao kompost i ekološko đubrivo za ostale biljke u parku.

Još od osnivanja Diznilenda održivost je bila veoma bitna za kompaniju Dizni, pa je to razlog da su sve biljke u "Zemlji budućnosti" jestive

Foto: bunzellisa from Pixabay

Rotunda kalendar

Rotunda kalendar, tehnički gledano, tačno radi tokom cele godine uz jedan uslov. Tim stručnjaka koji je projektovao zabavni park „Indiana Jones Adventure“ odredili su sve tačke zaustavljanja i napravili sjajnu atrakciju. Na ovu atrakciju čeka se najduže u redu, sadrži mnoge interaktivne elemente, skriveni lik Miki Mausa i prelepa umetnička dela. Centralni deo atrakcije je Rotunda kalendar, poslednji veliki artefakt koji vidite pre polaska na vožnju. Timovi stručnjaka koji su projektovali zabavni park su omogućili su da se sunčeva svetlost filtrira odozgo. Kalendar Rotunda će funkcionisati kad je osvetljen. Svetlo koje vidite je veštačko svetlo instalirano na tavanu, kako bi kalendar mogao da funkcioniše.

Stanovi Volta Diznija

Postoje dva stana Volta Diznija, od kojih je najpoznatiji onaj koji se nalazi iznad vatrogasne stanice. Posete su dozvoljene samo za organizovane grupe, a fotografisanje je strogo zabranjeno. Pravilo nalaže da za sve vreme ture morate imati isključen telefon i da ga ne držite u ruci. Pošto je u pitanju mali stan nema skrivanja, inače će vas neko od zaposlenih ljubazno zamoliti da napustite objekat. Hipotetički biste mogli da se spustite vatrogasnom šipkom do vatrogasne stanice koja se nalazi u prizemlju. U drugom stanu Volta Diznija danas se nalazi Klub 33 na Trgu Nju Orleans. Pre nego što je ovaj stan završen, Volt Dizni je preminuo i nikada nije ni kročio na tu lokaciju. Poseta Klubu 33 dozvoljena je samo odabranim članovima. Najekskluzivniji Dizni klub ima neverovatan cenovnik, kao što su i njegovi gosti.

Saznajte koji mračnu tajnu kriju Diznijevi tematski parkovi, ali i kako da putovanje u Disney World učinite jeftinijim. Pročitajte više o Top 5 najboljih zabavnih parkova Evrope.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
31Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X