Doručak, ručak i večera: gde da jedete u Istanbulu
Nakon rada u čuvenom restoranu Noma u Kopenhagenu i još slavnijem restoranu Nihonryori Ryugin u Tokiju, poznati turski kuvar Fatih Tutak već tri godine radi kao glavni šef restorana Trpezarija (The dining room) koji se nalazi u poslovnoj četvrti Sathorn u Bangkoku.
The Dining Room je inače „zaradio“ dve uzastopne pobede u 50 najboljih azijskih restorana, a tome je doprineo u velikoj meri Tutak koji je krajem 2019. godine otvorio i svoj restoran u Istanbulu, TURK. Danas slušamo koje restorane i kafiće iz turskog grada nam predlaže iskusni Fatih…
Doručak
Sade Kahve je jedno od najboljih mesta koje treba posetiti ako želite da otkrijete istinsku anadolsku kuhinju.
„To je moj prvi izbor za doručak jer rade sa lokalnim proizvođačima iz cele Anadolije – zato je raznolikost i ukus njihovih proizvoda neverovatan. Obavezno naručite sir Divle Obruk, poznat kao turski roquefort. Izabran je za jedan od najkvalitetnijih sireva na svetu.“
Jutarnji ili prepodnevni čaj
Balat, ima istoriju koja datira još od Vizantijskog carstva. Takođe je dom nekoliko prelepih kafića i restorana …
„Balat je moje omiljeno područje u Istanbulu. Ovde se nalazi Cooklife. Volim kontrast kada vidim tako moderno mesto u staroj grčkoj zgradi, sagrađenoj 1890. godine. Ono što ga čini dobrim je to što možete popiti vrlo dobru kafu i najbolju slatku poslasticu od vanile, jer vanilu donose sa Papue Nove Gvineje. Naravno i čaj, ako više preferirate njega nego kafu.“
View this post on Instagram
Ručak
Najbolje mesto na kojem možete da pojedete dobar doner kebab u Istanbulu je Karadeniz Donercisi, osnovan 1973. Doner je napravljen od pretežno teletine, ali u sebi ima i jagnjećeg mesa. Zahvaljujući procesu mariniranja napravljenim od jogurta, soli i crnog bibera, doner je ovde vrlo sočan. Služi se sa grilovanim lukom i zelenim biberom. Ovo mesto nema veb stranicu, tako da vam je adresa jedina vodilja: Sinanpasa, Mumcu Bakkal Sokagı br. 6, Bešiktaš.
View this post on Instagram
Večera
Turk predstavlja novu tursku kuhinju koja slavi bogatu raznolikost turskih proizvoda i kombinuje tradicionalne metode sa modernim tehnikama kako bi gostima ponudila „zabavno-gastro“ iskustvo.
„Preporučujem naš turbot sa pregorelim pirinčem i artičokom. Turbot je vrlo lokalna riba iz Mramornog mora koja u najboljem slučaju predstavlja istanbulski Bosfor. Riba se kuva na roštilju, tako da je vrlo mekana i sočna. Sos pored ribe napravljen je od listova vinove loze i kostiju ribe. Služi se sa pastom od artičoke i čipsa, te pirinčem i paradajzom. Pirinač je vrlo poseban za Turke jer se svaki Turčin seća da je jeo izgoreli deo pirinča sa dna šerpe nakon što bi majke skuvale pirinač.“
Skorašnji komentari