Saveti – Drevni gradovi koje treba posetiti – Travel Magazine

Drevni gradovi koje treba posetiti

Drevni gradovi koje treba posetiti

Ukoliko ste ljubitelj istorije, a pri tome volite da putujete, postoji nekoliko mesta koja su zaista prava poslastica za sve ljubitelje putovanja i istorijske entuzijaste. Vekovima očuvani, neki od najpopularnijih drevnih gradova nalaze se na samo nekoliko sati leta od nas.

Rim – Inspiracija za večnost

Ne kaže se džabe „Svi putevi vode u Rim„! Zaista, kada se pogleda iz ugla turista, Rim je jedan od najlepših evropskih gradova. Grad na sedam brežuljaka odiše kako istorijom, tako i lepotom modernog doba. Rim je bio srce moćne imperije koja je oblikovala istoriju čitave Evrope i Mediterana i mesto gde su vođene neke od najvažnijih istorijskih bitki.

Kako da obidjete Koloseum kao pro
PROČITAJTE I…

Kako da obiđete Koloseum kao pravi profesionalac

Posetom antičkim spomenicima poput Koloseuma, Panteona i Forum Romanuma, imate priliku da zakoračite u prošlost i osetite duh večnog Rima. Do italijanske prestonice možete stići veoma brzo, povoljne avio karte, kao i smeštaj možete rezervisati putem sajta eSky.rs i pogledati na ovom linku https://www.esky.rs/avio-karte/ci/beg/ci/rom/beograd-rim

Sam put do večnog grada nije dug. Let traje oko dva i po sata, a sami aerodromi dobro su povezani sa ostatkom grada. Samo razgledanje grada najbolje je da započnete naspram toga gde vam je smeštaj, a potom obiđete i sve najvažnije lokalitete poput Koloseuma, Fontane di Trevi, Baziliku Sv. Petra, kao i Castel Sant’Angelo. U samom gradu ulaz u većinu istorijskih lokaliteta se ne naplaćuje. Ukoliko želite da izbegnete čekanja i redove bilo bi dobro da svoje ulaznice nabavite ranije online.

Mnoštvo mesta koja treba posetiti u Večnom gradu

Piazza del Popolo je veliki trg okružen sa tri crkve. Ono što je posebno interesantno za ovaj trg, jeste i činjenica da je on služio za javna pogubljenja, a poslednje je obavljeno početkom 19. veka. Iznad Trga nalazi se i vidikovac sa kog se pruža prelep pogled na sam grad. Piazza Navona je još jedan od popularnih trgova u samom gradu koji su antički Rimljani posećivali kako bi posmatrali atletska takmičenja.

Ono što posebno izdvaja sam grad je i država u državi – Vatikan, za koji bi trebalo da izdvojite jedan dan kako biste uživali u svemu što pruža. Ukoliko želite da posetite Vatikan potrudite se da same ulaznice u Vatikanske muzeje kupite nekoliko dana ranije zbog velikih gužvi. Ulazak u samu baziliku Sv. Petra se ne plaća, ali će vam za muzeje biti potrebna ulaznica. Poseta Rimu je putovanje koje će vas oduševiti svojom lepotom, bogatstvom i šarmom. Bez obzira na vaše interese, Rim ima nešto za svakoga i sigurno će vas ostaviti bez daha.

Drevni gradovi koje treba posetiti

Da li ste spremni za putovanje kroz vreme u Istanbulu?

Grad na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije, modernog i tradicionalnog, Istanbul je mesto koje morate posetiti bar jednom u životu. Veoma dobra povezanost Istanbula sa prestonicom Srbije, česti letovi i povoljne avio karte Beograd – Istanbul koje možete pogledati na ovom linku https://www.esky.rs/avio-karte/ci/beg/ci/ist/beograd-istanbul samo su još jedna od prilika da posetite ovaj prelepi grad. Kada kročite na tlo Istanbula, imaćete osećaj da ste u carskom gradu. Svoje putovanje započnite od prelepe Aja Sofije, simbola moderne Turske.

Njena istorija kroz vekove se menjala od crkve, džamije, muzeja, pa opet do džamije, čiju je ulogu ponovo preuzela 2020. godine. Aja Sofija je nekada bila najveća hrišćanska crkva na svetu, a poseta njoj pruža zaista impresivan osećaj.

U neposrednoj blizini Aja Sofije nalazi se i Plava džamija izgrađena početkom 17. veka, a nešto dalje i Topkapi Palata. Dolmbahče palata spada u red mladjih građevina, ali je svakako vredna posete. Ulaskom u ovu palatu imaćete osećaj kao da ste u bajci. Ulaz u samu palatu se naplaćuje, pa se potrudite da vaše ulaznice nabavite nekoliko dana ranije. U samom gradu nemojte propustiti ni vožnju Bosforom, posetu Galata kuli, kao i Kapali čaršiji.

Koliko dobro poznajete priču o Pompeji?

U blizini Napulja, nešto više od tri sata od Rima leži antički grad Pompeja. Sa jedne strane Pompeje nalazi se Vezuv, a sa druge more. Čini se da je ovaj mali grad bio pravi raj za bogate Rimljane pre dva milenijuma, sve do erupcije vulkana. Erupcija Vezuva trajala je nešto više od dva dana i ovaj živopisni grad u samo jednom trenutku pretvorila u apokaliptično mesto. Danas je Pompeja grad-muzej vredan posete. Do nje ne možete stići direktno. Najpre morati doći do Rima, a potom iz Rima vozom možete doći do Napulja. Odatle nakon nešto manje od sat vremena vožnje stižete do Pompeje. Zakopana u vulkanskom pepelu tokom erupcije Vezuva 79. godine nove ere, Pompeja je vremenska kapsula koja otkriva detalje drevnog života. Ruševine pokrivaju 66 hektara i uključuju jednostavne domove, kao i impozantne vile, a poseta ovom mestu nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ovo su samo neki od drevnih gradova koje možete posetiti, a koja imaju svoju jedinstvenu priču i šarm koji čeka da bude otkriven.

Evropski gradovi cesto potcenjeni
PROČITAJTE I…

Evropski gradovi koje turisti često previde

Ostale zanimljive savete pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
109Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *