Saveti – Ejlin Donan - najlepši škotski zamak koji je ovekovečen u filmovima – Travel Magazine

Ejlin Donan – najlepši škotski zamak koji je ovekovečen u filmovima

Ejlin Donan – najlepši škotski zamak koji je ovekovečen u filmovima

Kada neki zamak postane omiljeni set holivudskih producenata, njegova popularnost je neosporna.

A škotski zamak Ejlin Donan (Eilean Donan) je skoro pa „filmska zvezda“, ako znamo da je bio deo seta filmova kao što su Highlander, The world is not enough (007), Loch Ness, Made of Honor i desetinama bolivudskih hitova.

Od trinaestog veka, ovaj živopisni zamak koji se nalazi na istoimenom ostrvcetu u Nacionalnom parku Kintail, je bio uporište klanova Mekenzi (Mackenzie) i Makri (Macrae).

Uništen je 1719. godine, da bi ga 1912. godine, potpukovnik Džon Mekr-Gilstrap (John Macrae-Gilstrap) kupio sa željom da ga kompletno restaurira.

Ejlin Donan – najlepši zamak Škotske

Kada zamislite najpoznatije dvorce u Škotskoj, gradovi Edinburg i Balmoral bi vam mogli pasti prvi na pamet. Isto tako, zamak Ejlin Donan koji se nalazi na kilometar od sela Dorn (Dornie) sa neverovatnim pejzažima škotske visoravni smatra se najpoznatijim škotskim dvorcem.

Ejlin Donan nazvan „najlepšim dvorcem Škotske“ krasi bezbroj kalendara, razglednica i korica travel vodiča. Svojom bogatom istorijom, ostrvom koje je nastalo nakon plime i kamenim brdom, zamak je savršen simbol romantizovanog srednjovekovnog života.

Najlepsi zamak Skotske

Foto: George Hiles from Unsplash

Današnji izgled zamka ipak je znatno drugačiji od originalnog, a za to je zaslužno nekoliko uništavanja dvorca, kao i restauracija iz 20. veka koja mu je vratila romantičnu slavu.

Legende iza nastanka dvorca

Priče o tome kako je Ejlin Donan nastao jednako su romantične kao i sam dvorac.

Jedna legenda kaže da su i ostrvo i dvorac dobili ime po hrišćanskom svecu iz 7. veka, sv. Donanu, koji je ustanovio oblasti. Donan je prema legendi kasnije ubijen od strane gusara, koji su pogubili i njegova 52 sledbenika.

Druga priča povezana je sa divljim životom jezera, na kom su posetioci često mogli da primete vidre, pa čak i delfine. Prema ovoj legendi, ime Ejlin Donan potiče od galske reči za smeđeg psa – cu-donn – što je bilo ime kralja vidre.

Kada je kralj vidre umro, sahranjen je na ostrvu, a temelji dvorca su kasnije postavljeni nad njegovom grobnicom.

Sagrađen u ranom 13. veku zbog vikinga

Ono što znamo je da je dvorac sagrađen u ranom 13. veku kao utvrđenje protiv vikinških napadača.

Zamak je sagradjen u ranom 13. veku kao odbrana od vikinga

Foto: Mick Haupt from Unsplash

U to vreme, Norvežani su kontrolisali obližnja ostrva Hebrida i vršili su česte upade u unutrašnjost. Smatra se da je škotski kralj Aleksandar II, u pokušaju da odbrani to područje, dao svoj blagoslov da se učvrsti sićušno ostrvo Ejlin Donan.

Delovi originalnog zamka i danas se mogu videti – poput zida sa desne strane dvorišta. Ali veliki deo srednjovekovne i prvobitne zgrade, kao i njegovo drevno poreklo, ostaju nepoznanica.

Od pobune do propasti

Jedna od najkarakterističnijih karakteristika mnogih utvrđenja je njena zvezdasta postavka koja je podrazumevala trouglaste bastione, a koja je navodno dodata Ejlinu početkom 16. veka.

Ova platforma za topove je podsetnik da – ma koliko slikovit dvorac izgledao danas – njegova prvobitna namena bila je izričito vojna.

Jedna od najbolje dokumentovanih epizoda u istoriji Ejlina Donana bila je ona koja je skoro doprinela da se zamak u poptunosti uništi.

Te 1719. godine, tokom koje je još titrala pobuna protiv engleske krune, dvorac je nakratko poslužio kao uporište za španski garnizon koji je podržavao Jakobince.

Nakon što je jedan od vojnika pucao na Engleze, engleski brodovi su bombardovali sve, pa i sam dvorac. Nakon snažne paljbe, ostao je samo oronuli kostur, ništa slično moćnoj tvrđavi koja je na tom mestu bila.

Dvorac bi ostao u ruševinama u nedogled, da nije bilo porodice Mekri-Gilstrap, koja ga je kupila 1911.

U početku su planirali da ga zadrže onakav kakav jeste. Međutim, ipak su se predomislili pa su 1919. godine, angažovali Farkuhara Mekrea (Farkuhara MacRaea), lokalnog graditelja.

Rekonstrukcija trajala do 1936.

Farkuhar je imao poseban san o tome kako da uradi restauraciju koja je trajala punih 16 godina!

Takođe, prema istoričaru arhitekture Džonu Gifordu (John Gifford), finalni izgled zamka je nudio jednu „edvardsku, romantičnu zgradu“ a ne mračni, srednjovekovni zamak kakav je navodno Ejlen prvobitno i bio.

Ali nisu sve promene nakon rekonstrukcije bile isključivo dekorativne prirode.

Izazov prilikom rekonstrukcije – premostiti jaz

Originalni dvorac je sagrađen na ostrvu kod ušća tri jezera – Duich, Long-a i Alsh-a. To znači da je uz oseku, prilaz dvorcu bio dostupan samo čamcem. Ovo nije bio neubičajan način putovanja tokom srednjeg veka, kada su putevi bili oskudni.

Restauracija je trajala 16 godina

Foto: Mary-Anne Alejandro from Unsplash

Međutim, u vreme rekonstrukcije to više nije bio slučaj.

I tako je jedan od praktičnijih – iako još uvek slikovitih – dodataka bio zapravo kameni most.

Ostrvska inspiracija za filmaše

Na žalost, Farkuhar nije doživeo kraj obnove, niti da vidi koliko će obnovljeni dvorac postati slavan.

U godinama koje su usledile ovde se snimalo bezbroj filmova, uključujući film o agentu 007 iz 1999. „Svet nije dovoljan“ (The world is not enough) i film „Elizabeta: Zlatno doba“ (Elizabeth: Golden age) iz 2007. godine.

Takođe, dvorac je bio inspiracija za crtani „Brave“ iz 2012. godine.

Pogledajte 11 dvoraca koji se nalaze u blizini Pariza, kao i najbolje istorijske dvorce Nemačke. Saznajte i koji zamkovi su najpoznatiji u Češkoj.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
37Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X