Saveti – Evropske city break destinacije – Travel Magazine

Evropske city break destinacije

Evropske city break destinacije

Mnoge evropske destinacije su idealne za kratka city brek putovanja, bilo da ste ljubitelj istorijskih, kulturnih, zabavnih sadržaja ili prirode.

Osim omiljenih Rima, Beča, Budimpešte i Praga, na primer, i većina ostalih gradova Starog kontinenta udaljena je samo nekoliko sati letenja. Mogućnosti su gotovo neograničene, novi hoteli i restorani na ovim destinacijama stalno se otvaraju, a zabavni i kulturni sadržaji dopunjuju.

Firenca, Italija

Za ljubitelje kulture

U muzejima Firence smeštena su brojna remek-dela renesansne umetnosti. Najpoznatiji su Uffizi (važna dela Botičelija, Karavađa i Da Vinčija) i Galleria dell’Accademia (ovde se nalazi Mikelanđelov David). Posetioci će se diviti freskama u kapeli dei Magi (Palazzo Medici Riccardi) skulpturama iz 16. veka koje krase drvorede i ružičnjake vrtova Boboli i pogledu na crvene krovove sa zvonika gradske katedrale (Duomo).

U muzejima Firence smeštena su brojna remek-dela renesansne umetnosti. Najpoznatiji su Uffizi (važna dela Botičelija, Karavađa i Da Vinčija) i Galleria dell’Accademia (ovde se nalazi Mikelanđelov David)

Foto: Waltteri Paulaharju from Pixabay

Berlin, Nemačka

Za ljubitelje savremene umetničke scene

Berlin je fascinantan grad koji predstavlja živi spomenik istorije. Osim standardnih atrakcija kakvi su grafitima prekriveni delovi Berlinskog zida, Hitlerov bunker, zgrada Rajhstaga, Nova sinagoga i Berlinski zoološki vrt, vredne posete su underground žurke, barovi, eksperimentalne galerije i vrhunski restorani.

Varšava, Poljska

Ako vam treba kreativna inspiracija

Umetnički kolektivi sa studijima u staroj industrijskoj četvrti, radnjice i džez kafei, moderni restorani koji se svuda otvaraju, učiniće da u ovom gradu osetite dah svežine i kreativnosti. Neobični Neonski muzej posvećen je očuvanju zanimljivih znakova iz vremena Hladnog rata.

Umetnički kolektivi sa studijima u staroj industrijskoj četvrti, radnjice i džez kafei, moderni restorani koji se svuda otvaraju, učiniće da u ovom gadu osetite dah svežine i kreativnosti

Foto: Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Atina, Grčka

Za ljubitelje istorije i plaža

Zavodljivi spoj antičkog i savremenog, kao i plaže Atinske rivijere, čine prestonicu grčke jednim od najpopularnijih evropskih gradova za city break putovanja. Akropolj i njegov muzej spadaju u neke od brojnih nezaobilaznih istorijskih atrakcija Atine, ali u ovom gradu turiste sve više prilače simpatični butik hoteli, umetničke radnjice i galerije, ali i sada već čuvena politički inspirisana ulična umetnost. Na Atinskoj rivijeri, do koje iz centra možete gradskim prevozom, postoji širok spektar smeštaja, od najjeftinijih pansiona do novih luksuznih hotela.

Oslo, Norveška

Za urbane ljubitelje prirode

Oslo je,  turistički gledano, nekako uvek u zaostatku za znatno popularnijim Stokholmom i Kopenhagenom, ali daleko od toga da u njemu nema šta da se vidi i iskusi. Iako važi za skupu destinaciju, vredi ga posetiti zbog fantastičnih muzeja, izuzetne umetničke scene, vrhunskih restorana i autentične arhitekture iz 19. veka. Ali njegova najveća vrednost je u tome što je okružen planinama i morem, pa je leti ovde popularna aktivnost hajking, a zimi skijanje. Upoznavanje veličanstvenih fjordova je popularno tokom cele godine.

Oslo je nekako uvek u zaostatku za znatno popularnijim Stokholmom i Kopenhagenom, ali daleko od toga da u njemu nema šta da se vidi i iskusi

Foto: Wolfgang Claussen from Pixabay

Milano, Italija

Za ljubitelje mode

Italijanska prestonica mode nudi mogućnost da se na licu mesta informišete o svim najnovijim modnim trendovima. Ali osim sofisticiranih i uglađenih izloga, u Milanu možete videti i mnoga kulturna blaga. Gotička katedrala se smatra trećom najvećom crkvom u Evropi i sa nje pogled seže do Alpa. Čuvena slika Poslednja večera Leonarda da Vinčija nalazi se upravo u Milanu, na zidu manastira Santa Maria delle Grazie. Za bekstvo iz grada, moguće je za samo sat vremena vozom stići do obala glamuroznog jezera Komo, omiljene destinacije bogatih i poznatih.

Sevilja, Španija

Ako vam treba sunce

Suncem okupana andaluzijska prestonica posetiocima nudi da se izgube u mirnim srednjovekovnim uličicama, da ih obuzme ritam flamenka, da se dive spektakularnoj mavarskoj arhitekturi i da uživaju u čarima lokalne gastronomije. Sevilja je poznata po najvećoj gotičkoj katedrali na svetu, u kojoj se nalazi Kolumbov grob.

Sevilja je poznata po najvećoj gotičkoj katedrali na svetu, u kojoj se nalazi Kolumbov grob

Foto: JAIME PF from Pixabay

Porto, Portugal

Za degustacije u nestvarnom okruženju

Porto još uvek nije toliko popularan kao prestonica Lisabon, ali je zadržao svoj autentičan šarm i veoma je lako kretati se pešice u njemu. Najpoznatija gradska atrakcija je vino porto. Obavezne su degustacije u vinarijama sa druge strane reke Duero, u mestu Vila Nova de Gaia. Preporučuju se vođene ture, na kojima možete saznati brojne zanimljivosti o ovom vinu, ali i gradu. Zatim se gvozdenim mostom Luiša I vratite preko reke i upoznajte fotogenične ulice stare gradske četvrti Ribeira. Zbog svog značaja ona se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. U brojnim barovima uz reku zagarantovano je opuštanje.

Beč Austrija

Za zimsku romantiku

Prestonica Austrije jedan je od najveličanstvenijih evropskih gradova u svako doba godine. Poznata je po svojim palatama, savršenim raskošnim vrtovima, balskim dvoranama i valcerima, Mocartovom muzičkom nasleđu, izvrsnim slatkišima i prvoklasnim muzejima. Ali tokom zimske posete, ukoliko imate sreće da se u to vreme sneg zabeli po gradskim krovovima i ulicama, Beč odiše posebnim šarmom. Na gradskim trgovima niču božićni marketi, sve miriše na kuvano vino i aromatične sezonske kolačiće, a u toplim kafeima možete se ugrejati uz čuvenu bečku kafu.

Saznajte više o atrakcijama Milana. Pročitajte šta sve možete za jedan dan u Beču, kao i tokom kratke posete Portu. Osim atinskih znamenitosti, upoznajte i čari Atinske rivijere.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X