Saveti – Evropski gradovi koje turisti često previde – Travel Magazine

Evropski gradovi koje turisti često previde

Evropski gradovi koje turisti često previde

Turisti koji planiraju neko gradsko putovanje često završe u metropolama poput Londona, Barselone, Beča ili Pariza. Međutim, postoje brojni evropski gradovi koje turisti često previde. U vremenima prekomernog turizma, potcenjeni evropski gradovi nude preko potreban mir i opušteniji ambijent. Umesto da čekate satima u redu ispred Luvra ili u Vatikanu, alternativne destinacije su jednako primamljive sa mnoštvom znamenitosti. U nastavku su neki od gradova koje sigurno vredi posetiti širom Evrope.

Gradovi sa najzanimljivijom arhitekturom
PROČITAJTE I…

Evropski gradovi koji imaju najzanimljiviju arhitekturu

Bergen (Norveška)

Bergen, drugi po veličini grad u Norveškoj, nalazi se na jugozapadnoj obali zemlje i predstavlja kapiju ka čuvenim fjordovima. Živopisni grad okružen je sa sedam planina, a i sam se nalazi na fjordu. Kada se pominju evropski gradovi koji su turistima u drugom planu, ne treba zaboraviti da je ovaj grad često polazna tačka za obilazak severnijeg Sognefjorda, najdubljeg i najdužeg fjorda u zemlji.

Evropski gradovi Bergen

Foto: Andrzej from Pixabay

Iako Bergen, sa 250.000 stanovnika, nije mali, uspeo je da sačuva u velikoj meri šarm malog grada i domaću atmosferu. Studenti čine oko deset procenata stanovništva te grad odiše svežom, mladalačkom atmosferom.

Bergen

Foto: Danor Aharon from Pixabay

Među najvažnijim znamenitostima je stara luka “Bryggen”. Tu se mogu videti drvene kućice, pod zaštitom Unesko-a, relikt prošlih vremena kada je Bergen intenzivno trgovao sa hanzeatskim gradovima. Ovaj grad ima mnogo toga da ponudi i kada je kultura u pitanju. Ovde se nalaze brojni muzeji i umetničke galerije. Održavaju se i raznovrsni međunarodni kulturni događaji, a i muzička scena je jako zanimljiva.

Evropski gradovi Bergen

Foto: Matt Palmer from Unsplash

Lokalna riblja pijaca u luci je, takođe, poznata, a popularni su i izleti do lokalne planine „Fløyen„. Uspinjača vas vodi od centra do vidikovca za svega nekoliko minuta. Ukoliko želite, možete posetiti i višu planinu “Ulriken”, koja je udaljenija od centra. Grad je polazna tačka kako Bergenske železnice, koja vodi preko norveških visoravni do Osla, tako i čuvenih Hurtigruten brodova za krstarenje.

Kardif (Vels, UK)

Ako je Vels zemlja dvoraca, onda Kardif mora biti njihova prestonica. Živahan gradić je glavni grad Velsa. Svetski poznati stadion Milenijum (“Principality Stadium”) dom je velških ragbi i fudbalskih timova. Lučko područje kardifskog zaliva je mesto gde se nalazi Velški milenijumski centar kao i Velška nacionalna opera.

Evropski gradovi Kardif

Foto: Jonny Gios from Unsplash

Kompaktni centar grada nudi sjajne prilike za kupovinu i šaroliku mešavinu istorije i kulture. Od fantastičnog Kardifskog zamka do viktorijanskih arkada, kao i mnoštva modernih restorana i barova. Kardif je mlad i moderan grad, koji je veoma pogodan i kao polazna tačka za obilazak Velsa ili Velike Britanije.

Grac (Austrija)

Kada se pominju potcenjeni evropski gradovi, Grac je sigurno jedan od njih. Mlađi brat Beča, glavni je grad Štajerske, južne austrijske pokrajine i ima 305.000 stanovnika. Istorijske građevine i kreativna, moderna kulturna scena karakterišu imidž Graca.

Grac

Foto: Leonhard Niederwimmer from Unsplash

Brdo Schlossberg je jedna od najvećih atrakcija grada. Sa nekadašnje tvrđave, gde je danas ostao samo toranj sa satom, pruža se spektakularan pogled na grad.

Jedna od znamenitosti grada je Kunsthaus, koji se često naziva i „dobroćudni vanzemaljac“. U pitanju je muzej koji svojim futurističkim izgledom u potpunosti odudara od okruženja. Ostale znamenitosti uključuju katedralu, mauzolej cara Ferdinanda II i gradsku oružarnicu-muzej koji predstavlja najveći istorijski arsenal oružja na svetu, sa 32.000 komada istorijskog oružja.

Grac

Foto: Leonhard Niederwimmer from Pixabay

Kulturni festivali, kao što je „Styriarte„, privlače posetioce u ovaj austrijski gradić, a poznat je i godišnji letnji džez festival. Glavni trg čini jezgro srednjovekovnog starog grada. U okolnim uskim ulicama, sa zgradama u renesansnom i baroknom stilu, nižu se prodavnice ali i odlični restorani, koji nude mnogo toga u smislu kulinarskih užitaka.

Lagos (Portugalija)

Portugalija nije samo Lisabon. Lagos je jedan od najboljih gradova za posetu u ovoj zemlji. Posebno je poznat po starom gradu sa gradskim zidinama, liticama i plažama na Atlantiku. U blizini se nalaze brojne kamenite uvale ali i kilometarska peščana plaža „Meia Praia„.

Evropski gradovi Lagos

Foto: Frank Nürnberger from Pixabay

Sa litica „Ponta da Piedade“ pruža se panoramski pogled na rt i svetionik. Ukoliko se uputite avenijom „Avenida dos Descobrimentos„, brzo ćete doći do centra. Tamo vas očekuje mnoštvo malih, tipičnih portugalskih prodavnica i restorana, koje vredi posetiti.

Lagos

Foto: B B from Pixabay

Osim lepotom, grad posebno očarava sve koji da posete jelima od sveže ribe. Centar grada privlači mnoge ulične muzičare i umetnike svih vrsta tokom letnjih meseci. Početkom 15. veka Lagos je bio poznat kao mesto prve trgovine robovima u Evropi tako da se može posetiti nekadašnja pijaca robova. Ostale znamenitosti uključuju crkvu svetog Antonija, gradsku kapiju “Porta de São Gonçalo” i stari grad.

Lion (Francuska)

Već ste posetili Pariz? Sa uzbudljivim noćnim životom, sjajnom kulturnom ponudom, raznovrsnim muzejima i odličnim prilikama za kupovinu, Lion definitivno može učiniti da potpuno smetnete Pariz sa uma u mnogim aspektima. Lion se nalazi na ušću reka Rone i Sone. Sa svojim starim gradom, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a, sa svojim uskim uličicama i raznolikošću tradicionalne kuhinje, Lion ima mnogo toga da ponudi.

Lion

Foto: loic Tijsseling from Pixabay

Među najvažnijim znamenitostima su amfiteatar “Des Trois Gaules”, brdo “Fourvière” i kvart “La Confluence”. Ako ste raspoloženi da potrošite nešto novca na šoping, to možete učiniti u odličnom tržnom centru “La Part-Dieu”.

Lion

Foto: Ahmed Kriter from Pixabay

Podelite ovaj članak...
415Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Osim Liona, ostali su manje-više univerzitetski gradovi, tako da bi trebalo da budu zanimljivi mladim ljudima. Ono što bi meni, malo starijoj, bilo zanimljivo je Lagos. Rado bih otišla tamo na letovanje, nekim Royal charter service letom, u nekom all inclusive aranžmanu, da uživam i ne mislim ni na šta. Nažalost, mogu sebi da priuštim samo nešto bliže, pa tako idem u Grčku… Ali, nije ni to loše.

    Pošaljite odgovor
  2. Za one koji planiraju da posete Bergen treba napomenuti da prosečno ima 239 kišnih dana godišnje.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *