Saveti – Evropski gradovi nepravedno zapostavljeni – Travel Magazine

Evropski gradovi nepravedno zapostavljeni

Evropski gradovi nepravedno zapostavljeni

Kada pomislite na najlepše gradove Evrope, sigurno vam prvo padaju na pamet Pariz, Rim, Venecija, Prag. Oni jesu prelepi, ali stari kontinent krije pregršt gradova koji nisu toliko poznati, ali su podjednako zadivljujući. U nastavku vam dajemo nekoliko predloga koji bi evropski gradovi trebalo da se nađu na vašoj listi destinacija koje obavezno treba posetiti.

Karlove Vari, Češka

Karlovarski kraj je drugi najmanji region Češke. Ispunjen je prirodnim lepotama i dvorcima, a najviše od svega poznat je po svojim termalnim i hladnim mineralnim izvorima. Karlove Vari su najpoznatiji banjski grad u zemlji koji leči svoje posetioce sada već više od 650 godina.

Gradovi sa nasledjem Drugog svetskog rata
PROČITAJTE I…

Evropski gradovi koji čuvaju istorijsko nasleđe Drugog svetskog rata

Međutim, tek u 18. veku ovaj grad je počeo da se razvija i postaje poznat širom Evrope. Pored svojih čuvenih izvora, gradić je vrlo živopisan, a takođe je i dom jednog od vodećih svetskih filmskih festivala koji se održava u julu svake godine.

Termalna voda ovde je jedinstvena po svojim fizičkim i hemijskim svojstvima. U Karlovim Varima postoji 79 različitih termalnih izvora. Četrnaest od njih se trenutno koristi za piće, a temperatura vode u najtoplijem je čak 72°C. U zavisnosti od problema koje imate, lekar će vam propisati da koristite vodu sa različitih izvora u različito vreme jer svaki ima svoja jedinstvena svojstva.

Riga, Letonija

Prestonica Letonije je najveći grad na Baltiku. Predivan je spoj šarmantne stare Evrope i modernih inovacija. Stari grad je izuzetno fotogeničan, mešavina secesionističkih građevina i uzanih kaldrmisanih ulica, bez saobraćaja.

Riga

Foto: Makalu from Pixabay

Za razliku od nekih drugih evropskih gradova, lepota Rige se nastavlja i van starog grada. Jako je zanimljiva secesionistička četvrt ispunjena prelepim zgradama, a tu je fantastični Muzej secesije.

Četvrt Pardaugava je prepuna živopisnih drvenih kućica. Kipsala je malo i ekskluzivno ostrvo u blizini starog grada odakle se pruža fantastičan pogled. Ne propustite ni obilazak sa vode gradskog kanala i reke Daugave. Ovo je posebno lep način za razgledanje Starog grada i prelepih drvenih kuća Kipsale.

Sent Antonan Nobl Val, Francuska

Ako tražite pravi francuski gradić u unutrašnjosti, onda je to Sent Antonan Nobl Val (Saint Antonin Noble Val). Ovaj prelepi grad prikazan je i u nekoliko filmova, a nalazi se na reci Averon. Prođite mostom i uživajte u upečatljivom odrazu zanimljive građevine u reci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonjon Nqnt (@jonjon.nqnt)

Centar gradića je nekada bio dom najbogatijih stanovnika. U srednjovekovnim vremenima grad je bio najsigurnije mesto za život, a unutar njega najbezbedniji je bio upravo centar jer bi osvajači započinjali invaziju od oboda grada. To je razlog zašto se baš ovde nalaze najviše i najdekadentnije kuće.

Verbje, Švajcarska

Leto u Verbjeu (Verbier) je prepuno fantastičnih i uzbudljivih stvari koje vas očekuju, kao i sjajnih prilika za fotografisanje. Od nestvarno lepih i zelenih švajcarskih Alpa do cvetnih aranžmana po celom selu i čuvenih švajcarskih krava koje pasu okružene filmskim pejzažima. Zimi je ovo vrhunsko skijalište ali po mnogima je ovaj gradić najlepši baš tokom leta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verbier (@verbier)

Letnje aktivnosti uključuju posmatranje izlaska sunca sa Mon For-a (Mont Fort), što je moguće samo u ovo doba godine. Tu je i pešačenje do vrha Pjer Avoa (Pierre Avoi), poseta muzeju na otvorenom – Verbje 3D parku skulptura kao i prilika da vidite švajcarske krave visoko na planinama.

Ne zaboravite ni dve fantastične aktivnosti kojima se možete baviti bilo da je sunce ili sneg, a to su paraglajding iznad Alpa kao i uživanje u ispijanju izvrsnog švajcarskog vina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verbier (@verbier)

Grac, Austrija

Zaboravite na trenutak Beč. Predivni Grac je drugi po veličini grad u Austriji, a nekima je i mnogo šarmantniji od “starijeg brata”. Potpuno je jasno zašto je Grac proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom 1999. godine. Tome treba dodati i nominaciju za “Grad dizajna” za 2011. godinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visitgraz (@visitgraz)

Vredne i zanimljive stvari koje treba videti nisu samo u prelepom Starom gradu. Vožnja od 10-15 minuta vas deli do nekoliko fantastičnih mesta koje treba posetiti i fotografisati. Od najdužeg zatvorenog tobogana na svetu do klasičnih dvoraca, rotirajućih staklenih liftova i sjajnih parkova sa skulpturama, Grac i okolina će vam pružiti putovanje za pamćenje.

Santijago de Kompostela, Španija

Vekovima hiljade hodočasnika svake godine prolazi putem Svetog Jakova, konačno stižući do glavnog grada Galicije. Svoje hodočašće završavaju u Katedrali svetog Jakova. Prema verovanju, ovde su sahranjene mošti sv. Jakova, jednog od apostola Isusa Hrista, što je otkriveno u 9. veku.

Međutim, Santijago de Kompostela je izuzetno živ grad, sa brojnim atrakcijama za posetioce, bili oni hodočasnici ili ne. Tu je bezbroj restorana i barova u kojima možete uživati u ukusnim morskim plodovima Galicije, staro gradsko jezgro koje je na listi svetske baštine UNESCO-a, ali i smela savremena umetnost. Mnogo toga vas očekuje u gradu koji na pravi način kombinuje istoriju i moderno doba.

Baden-Baden, Nemačka

Ovaj šarmantni grad, 2000 godina star, leži u podnožju šume intrigantnog imena – Švarcvald ili u prevodu Crna šuma. Baden-Baden se nalazi na odličnoj lokaciji za obilazak regiona, uz sve ono što sam grad nudi. Od sjajnih spa centara, odličnih prilika za kupovinu do čuvene luksuzne palate sa kazinom gde je u neka davna vremena noći provodio i Fjodor Dostojevski.

Grad je, takođe, dobro poznat i po tri međunarodne trke konja kao i po bajkovitom božićnom marketu. Naravno, banje privlače najveću pažnju posetilaca i sa 12 termalnih izvora već vekovima primaju sve koji žele potpuni mir i opuštanje.

Baden-Baden je uspeo da zadrži sve divne istorijske elemente, ali ih je i obogatio mnoštvom modernih spa objekata, fantastičnom hranom i modernom umetnošću.

Gajos, Grčka

Gajos je izuzetno šarmantna i prijateljska prestonica ostrva Paksos. U luci na glavnom trgu nalazi se preslatka ružičasta crkva kao i gomila ušuškanih taverni. Glavni trg je ujedno i centar grada.

U Gajosu vas čeka i mnoštvo malih ulica za istraživanje. Bugenvilija je svuda, kao i šarene građevine – sve one očaravajuće stvari koje očekujete od malog grčkog grada.

San Marino

San Marino je najstarija republika na svetu koju nikada niko nije zauzeo. Ova malena zemlja proteže se na svega 61 kvadratni kilometar. Nalazi se na vrhu brda sa kog se pogled pruža na brojna italijanska sela. Lociran u Italiji, ali zapravo nije Italija već zasebna republika.

San Marino

Foto: David Mark from Pixabay

U San Marinu živi svega 30.000 ljudi. I pored toga imaju svoju policiju i škole i ne pripadaju Evropskoj uniji. Evropski gradovi na brdima će uvek biti sjajna prilika za odlične fotografije. Osim toga, posetioce ovde čekaju brojne skulpture, a grad je uglavnom pešački, sa lepim popločanim ulicama. Cveća ima na svakom koraku kao i fantastičnih vidikovaca.

Najzanimljivija je šetnja do samog vrha zemlje i njene čuvene tri kule koje datiraju iz 11. veka. Još jedan način da uživate u fantastičnom pogledu na italijansku prirodu je vožnja uspinjačom koja će vas odvesti do glavnog trga San Marina.

Americki gradovi koji poseduju evropski smek
PROČITAJTE I…

Američki gradovi koji izgledaju kao evropske destinacije

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
178Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *