Saveti – Gradovi sveta nestvarnog kolorita – Travel Magazine

Gradovi sveta nestvarnog kolorita

Gradovi sveta nestvarnog kolorita

Postoji li nešto veselije od gradova koji slave živopisne boje? Bez obzira da li su sve zgrade u istoj nijansi, ili je, još bolje, svaka kuća u drugoj boji, živopisni i veseli gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije, već uveliko podižu i raspoloženje. Postoje gradovi sveta koji se izdvajaju iz gomile zahvaljujući obimnoj upotrebi boja, a mi vam predstavljamo neke od njih…

Najlepsi nemacki srednjovekovni gradovi
PROČITAJTE I…

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

Havana, Kuba

Na ovoj listi se, bez sumnje, mora naći Havana. Prestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava, nekada slučajno a nekada i ne, da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji.

Savet: Dok ste na Kubi, obavezno posetite gradić Trinidad. Šaren je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vinciane (@viviflo71)

Bristol, Engleska

Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim živopisnim kućama. Kroz brdoviti grad protiče reka Ejvon (Avon) zahvaljujući kojoj postoje duboke klisure. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde. Dodajte tome pojedinačno obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu ćete pronaći boje. Čak i kada po često vlažnom vremenu izađete napolje, šarenilo će vam izmamiti osmeh.

Savet: Krenite u šetnju kroz četvrt Harborsajd (Harborside) i šetajući se duž reke uživaćete u savršenom pogledu na kvartove Redklif (Redcliffe) i Klifton (Clifton). Zanimljivo je kako se litica (na engleskom: cliff) krije čak i u njihovim imenima. Ovde ćete imati priliku i da fotografišete čamce jarkih boja privezane odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Bristol (@visitbristol)

Burano, Italija

Kada posećuju Veneciju, mnogi turisti dolaze samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posete i Murano. Međutim, šarenoliko ostrvo Burano se često zanemaruje. Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje vas ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gde i danas starice sede napolju i pletu čipku po kojoj je ostrvo poznato.

Savet: Vaporeto se, takođe, zaustavlja i u Muranu, poznatom po staklu, i Torčelu, gotovo nenaseljenom, ali sa divnom crkvom Santa Maria Assunta. Kupite Hop On / Hop Off kartu i iskoristite dan u potpunosti.

La Boka, Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires je ogroman grad gde se mnogo toga može videti i uraditi. Srećom, dobro je podeljen na četvrti (barrios), od kojih je svaka poznata iz svojih razloga. La Boka (La Boca) je ona puna kolorita. U ovoj četvrti se nalazi Kaminito (Caminito): ulični muzej u kome su kuće svetle i šarene, ulična umetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše. Možda previše turistički, ali je i zabavno u isto vreme.

Savet: Na ulicama Kaminita, svakog dana su otvorene tezge u okviru umetničke i zanatske pijace, ali je najbolje posetiti ih vikendom.

Bo-Kaap, Kejptaun, Južna Afrika

Bo Kaap je četvrt u centralnom Kejptaunu i kada su u pitanju najkoloritniji gradovi sveta, mora se naći na listi. Ovde živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele i idealne za Instagram, već imaju i dublju priču: ovaj kvart je nekada bio mesto gde su živeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije. Dok su bili robovi, kuće su im bile bele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u bilo koju boju koju žele. Kada pogledate kvart, vidite da je ovo priča o uspehu.

Podelite ovaj članak...
55Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *