Saveti – Gradovi sveta nestvarnog kolorita – Travel Magazine

Gradovi sveta nestvarnog kolorita

Gradovi sveta nestvarnog kolorita

Las Palmitas, Paćuka, Meksiko

Gradić Paćuka u centralnom Meksiku udaljen je oko 100 km severo-istočno od Meksiko Sitija. Za kvart Las Palmitas u ovom gradiću možemo slobodno reći da podseća na jedan veliki mural. Radovi su urađeni 2015. godine, kada su umetnici pod nazivom “German Crew”, zajedno sa meštanima, uneli vrtloge jarkih boja u neuglednu četvrt. Bio je to uspešan pokušaj da se ulepša zapušten kvart radničke klase i da se umetnost približi ljudima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dodo (@dodinoono)

Valparaiso, Čile

Obronci Valparaisa su prepuni živopisnih kuća i neverovatne ulične umetnosti. Čak su i stepenice koje povezuju strmije delove neobično zanimljive. Neke su prošarane pesmama, a neke su oslikane crnom i belom bojom te vam se čini da silazite niz dirke klavira. Ako želite umetnost i mnoštvo boja, ovo je mesto koje treba posetiti. Nakon šetnje, sedite u neki od mnoštva restorana i kafića i uživajte u sjajnom pogledu na živopisne kuće i okean.

Savet: Valparaiso ima mnoštvo sićušnih prolaza, uličica i staza. Kako ne biste propustili najzanimljivije delove, rezervišite pešačku turu sa lokalnim vodičem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @yasna_egan

Džodpur, Indija

Drugi po veličini grad u severnoj saveznoj državi Radžastan, Džodpur nazivaju i plavim gradom. Kada bacite pogled sa impozantne tvrđave Mehrangarh koja se izdiže nad gradom, lako je shvatiti zašto je to tako.

Haotične kuće u starom delu grada obojene su ljupkom nijansom plave boje. Postoje različita objašnjenja zašto je to tako. Po nekima, ova boja sprečava napade termita, a po drugima zadržava hladnoću u kućama kada je velika vrućina. Ima i onih koji su poklonici Šive te oni boje kuće u plavo verujući da je to sveta boja.

Savet: Na samom ulasku u grad nalazi se zadivljujuća palata Umaid Bavan (Umaid Bhawan), nekadašnja rezidencija maharadže. To je sada hotel gde možete da odsednete ili odete samo na ručak i makar na kratko se vratite u neka davno prošla vremena.

Šefšauen, Maroko

Ukoliko ne posetite jedan plavi grad u Aziji, to možete učiniti u Africi. Šefšauen je smešten u marokanskim planinama Rif. Iako je veći deo grada plav (fasade kuća, vrata, saksije, prozori i još mnogo toga je u različitim nijansama plave boje), stara kazba tj. utvrđeni stari grad ističe se svojim zemljanim tonovima. Ovo grad čini još zanimljivijim, a tu posetioce čeka muzej, predivan vrt, umetnička galerija i obilje istorije.

Sefsauen gradovi sveta

Foto: Milad Alizadeh from Unsplash

Ćinkve Tere, Italija

Ovo je još jedan nestvaran živopisni gradić koji izgleda kao da se nesigurno drži za liticu sa pogledom na Ligursko more u severnoj Italiji. Do njega stižete laganom vožnjom od Milana ili Firence, a šarm ovog italijanskog bisera privuče oko 2,5 miliona posetilaca godišnje. Ime grada odnosi se na pet mesta smeštenih u uzastopnim zalivima, a sve jedno lepše od drugog. Sva mestašca su nekada bila povezana stazama koje su išle visoko uz litice, ali su one sklone klizištima. Međutim, i dalje možete prošetati određenim delovima i uživati u spektakularnom pogledu.

Napusteni gradovi
PROČITAJTE I…

Napušteni gradovi koje možete da posetite

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
55Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *