Saveti – Grčka sela koja treba posetiti – Travel Magazine

Grčka sela koja treba posetiti

Grčka sela koja treba posetiti

Turisti iz celog sveta posećuju Grčku iz različitih razloga. Neke zanima Atina prepuna istorije, kako stvarne tako i mitološke. Druge privlače kulinarske avanture, hrana i vina, koje kombinuju sa grčkim ostrvima i njihovim veličanstvenim plažama. I dok su glamur Atine i raskoš ostrva i plaža zaista vredni posete, pravi grčki šarm se nalazi u malim mestima ove predivne zemlje. Širom Grčke, uključujući i ostrva, grčka sela su ispunjena sopstvenom istorijom, lokalnom kuhinjom, a donose i različite arhitektonske stilove i tradicije.

Najromanticnija grcka ostrva
PROČITAJTE I…

Najromantičnija ostrva Grčke

1. Ano Siros

U Egejskom moru, na Kikladima, Ano Siros je smešten iznad gradića Ermupoli. Poznat i kao katolička četvrt, očaraće vas šarmantnim kaldrmisanim ulicama prošaranim strmim stepenicama. Uzane ulice vijugaju između malih trgova oko kojih su načičkane prodavnice, butici i kafići.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kostas Bouk (@kostasboukou)

2. Apolonija, Sifnos

Tri sata vožnje udaljeno od Atine, ostrvo Sifnos čine brojna sela, čiji je glavni grad Apolonija. Poznat je kao miran grad, idealan za pešake. Glavne ulice su prepune barova, kafića, butika i restorana, a uz to su i bez vozila, ne računajući po neki moped. Centralna lokacija Apolonije čini je idealnom za obilazak ostalih sela i obližnjih plaža na ostrvu uz pomoć lokalnog autobuskog prevoza.

3. Fiskardo, Kefalonija

Seoce kao sa razglednice nalazi se na ostrvu Kefalonija u Jonskom moru, zapadno od grčkog kopna. Iako jedna od najpopularnijih destinacija za turiste, Fiskardo je zadržao svoj šarm i lepotu. Posetioci su privučeni paletom živopisnih kuća i građevina u venecijanskom stilu. Tu je i mnoštvo prodavnica, grčkih tradicionalnih taverni, modernih barova kao i živopisno priobalje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emanuel Fink (@foto.fink)

4. Klima, Milos

Ako tražite grčka sela sa pejzažem poput umetničkog dela, Klima je pravo mesto za vas. Smeštena na ostrvu Milos u Egejskom moru, staro je ribarsko selo. Ovo mestašce se, takođe, može pohvaliti živopisnom šarenom arhitekturom koja okružuje malu rivu. Iako je ribolov i dalje bitan, Klima je sada raj za fotografe, nudeći nestvarne boje priobalja i zapanjujuće zalaske sunca sa plaže.

5. Oja, Santorini

Smešteno na egejskom ostrvu Santorini, Oja je primorsko selo koje verovatno decenijama gledate na fotografijama kada je u pitanju čuveni Santorini. Svetski poznato po svojoj unikatnoj lepoti, nalazi se visoko na litici, pružajući zaista nezaboravan pogled na zalazak sunca iz nekih od najluksuznijih grčkih hotela. Poznati film sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi, Lara Kroft: Pljačkaš grobnica – Kolevka života, iz 2003. godine, snimljen je upravo na ovoj lokaciji.

6. Hora, Mikonos

Hora je glavni grad ultra popularnog ostrva Mikonos, koje je deo ostrvske grupe Kikladi u Egejskom moru. Gradić je doslovce lavirint uskih ulica koje vijugaju i spajaju posetioce. Šetajući uživaćete u nekim od najboljih primera tradicionalno okrečenih domova u belo, živopisno ofarbanih vrata, prozora i krovova koji definišu arhitekturu Kiklada. Tokom popodneva gradić je obično krcat turistima koji uživaju u zalasku sunca.

7. Monemvasija

Ubedljivo jedna od najlepših tvrđava na svetu, Monemvasija nalazi se na jugoistočnoj obali poluostrva Peloponez u južnoj Grčkoj. Srednjovekovni gradić je poznat, pre svega, po svojoj arhitekturi i romantičnoj atmosferi. Zanimljivo je da preko 90 posto posetilaca Monemvasije čine parovi, a legenda kaže da venčanje u tvrđavi donosi sreću i brak za ceo život.

Najlepsa sela Italije
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Italije

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
95Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *