Saveti – Greške turista u Bangoku – Travel Magazine

Greške turista u Bangoku

Greške turista u Bangoku

Bangkok, glavni grad Tajlanda, jedan je od najposećenijih gradova. Prestonica je bila najposećeniji grad na svetu od 2016. do 2019. godine, prema Mastercard-ovom Globalnom indeksu destinacija. To je godišnji izveštaj koji rangira i objedinjuje turističke podatke u 200 gradova. Tokom 2019. godine, više od 22 miliona turista provelo je najmanje jednu noć u Bangkoku.

Kao i kod većine turističkih destinacija, broj posetilaca je značajno opao tokom COVID-19. Prema nekim podacima, Tajland je bio jedna od najteže pogođenih zemalja tokom pandemije. Međutim, broj dolazaka je ponovo u porastu, a postoji mnoštvo razloga zašto ovaj grad privlači veliki broj turista.

Obicaji u Japanu
PROČITAJTE I…

Šta raditi, a šta izbegavati u Japanu?

Između ostalog, Bangkok odiše savršenim balansom avanture i komfora. To je ogroman grad koji se stalno razvija, tako da uvek nudi još nešto što se može otkriti. Od uličica sa fascinantnim malim radnjama preko zanimljivih umetnika do šefova koji pripremaju inovativnu hranu. Nikada ne možete reći da vam je dosadno ako živite u ovom gradu.

Tajlanđani su izuzetno ljubazni i strpljivi prema strancima i turistima. Međutim, brojni turisti prave gotovo iste greške kada posećuju grad. U nastavku je navedeno nekoliko stvari koje turisti treba da izbegavaju kada posete Bangkok.

1. Što manje se krećite peške

Osim ponekog neustrašivog turiste, u Bangkoku gotovo da niko nigde ne šeta. Mnogi lokalni stanovnici su zbunjeni kada vide strance kako nasumično šetaju glavnim putevima gde je saobraćaj izuzetno gust.

Jedan od razloga za ovo je brutalna vrućina u Bangkoku, zahvaljujući tropskom vremenu tokom cele godine. Izgrađen iznad starih kanala, grad je izuzetno širok i razuđen, što samo pogoršavaju trotoari koji se troše ili uopšte ne postoje.

Umesto da istražujete Bangkok peške, turisti mogu da koriste tri gradska metro sistema. Ne zaboravite da ovde postoji čuveni “Sky train” koji je atrakcija za sebe. Postoje i aplikacije za deljenje vožnje kao što je Grab, koje nude vožnju automobilom i motociklom uz povoljne tarife. I, naravno, tuk-tukovi, poznate gradske motorizovane rikše, su uvek živopisna opcija.

Zbog bezbednosti, vožnja bicikla kroz Bangkok nije preporučljiva.

Tuk tuk u Bangkoku

Foto: Tan Kaninthanond from Unsplash

2. Ne verujte svemu što vidite u holivudskim filmovima

Pre posete Bangkoku, neki turisti gledaju filmove kao što su “Mamurluk 2” i “Plaža” i zasnivaju svoja očekivanja od grada na tim filmovima. Mnogi turisti misle da je Bangkok definisan “kvartovima crvenih fenjera” i hostelima za bekpekere na putu Kao San (Khao San Road).

Međutim, ovi sumnjivi krajevi za noćni život su zaista mali, beznačajni deo ovog dinamičnog grada. Postoje brojne sofisticirane kulturne lokacije koje daleko nadmašuju neonske reklame uličice “Soi Cowboy” – od čuvenih hramova u Bangkoku do istorijskih muzeja.

3. Izbegavajte da negativno govorite o tajlandskoj monarhiji ili budizmu

Tajlandska monarhija i budizam su kamen temeljac tajlandske kulture već mnogo vekova. Većina lokalnog stanovništva smatra da je neprikladno omalovažavati ove institucije na bilo koji način.

Takođe, postoje i strogi zakoni protiv vređanja tajlandske kraljevske porodice, delo koje može biti kažnjivo i zatvorskom kaznom. Buda je, naravno, poštovan u Tajlandu. Na tetoviranje Budinog lika, štampanje na košulji ili čak statue za kućni dekor se ne gleda sa odobravanjem.

Turisti bi trebalo da poštuju ove ličnosti i institucije kada posete Bangkok kako ne bi uvredili lokalno stanovništvo.

4. Pazite na prevare prilikom poseta turističkim atrakcijama

Najpoznatija prevara u Bangkoku je kada meštanin kaže turisti da je Velika palata zatvorena zbog popravke ili zbog nepostojećeg praznika.Umesto toga, ponudi mu da krene na izuzetno povoljnu tuk-tuk turu i obiđe grad. Tuk-tuk zatim odvodi turistu do krojača odela ili radnje sa dragim kamenjem, sa skupom robom niskog kvaliteta, za šta vozač dobija proviziju.

Najjednostavniji način da ovo izbegnete je da unapred rezervišete ture kod renomiranih kompanija. Ukoliko želite sami da obiđete neku atrakciju, odvojite malo vremena da je prvo istražite, a zatim rezervišite sopstveni prevoz do nje.

Guzva u Bangkoku

Foto: Jonny Belvedere from Pixabay

5. Uzdržite se od javnog ispoljavanja nežnosti u Bangkoku

Na maženje i ljubljenje u javnosti se u Bangkoku ne gleda sa odobravanjem, čak i ako je u pitanju vaš partner ili supružnik. Neki lokalni stanovnici i dalje smatraju neprikladnim i držanje za ruke. U Bangkoku, fizičku intimnost je najbolje ostaviti iza zatvorenih vrata.

6. Ne pretpostavljajte da pešaci uvek imaju prednost i budite oprezni kada prelazite ulicu

Tajland ima izuzetno opasne puteve, koji se svrstavaju među najopanije na svetu. Svake godine u ovoj zemlji u saobraćajnim nesrećama život izgubi oko 23.000 ljudi.

U Bangkoku će posetioci otkriti da se način na koji vozači ”komuniciraju” sa pešacima razlikuje od drugih zemalja. Na primer, kada vam vozilo bljeska farovima, to nije poziv da prođete ispred njega. Umesto toga, to je upozorenje da automobil ne planira da uspori, tako da bi trebalo da se klonite puta.

Ako niste sigurni ko ima prednost, pretpostavite da je to automobil ili motocikl koji juri ka vama i budite oprezni kada prelazite put.

7. Uzdržite se od preglasnog govora i od ispoljavanja agresivnosti

Tajlandsku kulturu karakteriše miroljubivost. Dobićete mnogo više poštovanja ukoliko pokažete “jai yen”, tj. “smireno srce”, nego da se upuštate u žestoke rasprave. Bez obzira koliko ste uzbuđeni ili iznervirani, ostanite mirni i izbegavajte da podižete ton.

Bilo da pregovarate o ceni sa prodavcem na pijaci, dovodite u pitanje stavku na računu u restoranu ili ste uznemireni što vas je neko presekao u saobraćaju, bolje vam je da to radite sa osmehom. Kada se mešate sa lokalnim stanovništvom, potrudite se da razgovarate, ali izbegavajte da pravite galamu. Postoji razlog zašto u Bangkoku svi izgledaju tako srećno – to je zato što se ljudi zaista ljubazno ophode jedni prema drugima.

Greske koje biste trebali da zaobidjete prilikom posete Dubaiju
PROČITAJTE I…

Greške koje bi trebalo da izbegnete prilikom posete Dubaiju

Ostale zanimljive običaje pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
102Shares
Podelite ovaj članak...

3 Komentara

 1. Sjajan tekst! Retko kada se turisti dobro informišu o zemlji pre nego što tamo odu, pa se posle žale na mnogo toga. A svaka zemlja ima svoje običaje, tako da je razloga za greške uvek mnogo. Da li smo postali intelektualno lenji? Hmm, moguće! Mislimo da je u zemljama u koje odlazimo sve podređeno turizmu, a nije baš tako, bar ne uvek. Nije dovoljno da uplatite all inclusive aranžman preko neke poznate agencije, i otputujete avionom ‘royal charter service’, da bi vas i tretirali tako, gde god da se pojavite. Da, u hotelu ćete imati sve, ali van njega već nije tako. O poslednjim stavkama i poštovanju, i da ne govorimo. To bi trebalo da se podrazumeva, ali nažalost, nije tako.

  Pošaljite odgovor
 2. Mislim da je pisac teksta baš omašio kod ovog dela teksta: „Ovi sumnjivi krajevi za noćni život su zaista mali, beznačajni deo ovog dinamičnog grada. Postoje brojne sofisticirane kulturne lokacije koje daleko nadmašuju neonske reklame uličice “Soi Cowboy” – od čuvenih hramova u Bangkoku do istorijskih muzeja.“

  Mogu reći da već godinama idem na Tajland te je fascinantno da svi turisti na javnim mrežama žele da predstave da ih te neonske uličice uopšte ne interesuju. One su međutim upravo glavni razlog zašto se većina turista stalno vraća na Tajland.
  Hramovi, palata, vodopadi i plaže se obilaze uglavnom prilikom prve posete Tajlandu a razlog svake sledeće posete je isključivo boom boom i provod. To sam ustanovio u razgovorima sa mnogim turistima u poslednjih deset godina kako redovno idem na Tajland. Realnost je da niko ne dolazi šesti put na Tajland da vidi hramove. Sam Bangkok bi bio potpuno neinteresantna betonska džungla da nema maserki, ladyboy-eva, go go barova i ping pong show-a. Zato je upravo Bangkok najposećeniji grad na svetu od strane turista a svim ljubiteljima muzeja toplo preporučujem da odu na „massage“ prilikom sledeće posete ovom gradu.

  Pošaljite odgovor
  • Nije PatPong značajniji od Ploveće pijace, Carskog grada, ležećeg ili zlatnog Bude, a još manje od ĆaoPraje…
   Bangkok ima za svakog po nešto, ali posećivati ovaj dinamičan i lep grad samo zbog „masaže“ ili lokala koji degradiraju sve što je žena, čist je promašaj.
   Da dodam, Bangkok sam prvi put posetio davne 1991. i od tada u više navrata. Jednom sam boravio u hotelu Tawana, i iako je samo
   dvadesetak koraka od PatPonga nisam zašao ni u jedan od lokala, koji su ipak, moram priznati, atrakcija za neke.

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *