Havaji - da li znate ove zanimljivosti o "Aloha državi"? – Travel Magazine

Havaji – da li znate ove zanimljivosti o „Aloha državi“?

Havaji – da li znate ove zanimljivosti o „Aloha državi“?

Havaji su deo SAD-a i posebni su po mnogo čemu. Jedina su u potpunosti ostrvska američka savezna država, i jedina koja se ne nalazi u Severnoj Americi (pripadaju Okeaniji, odnosno Polineziji).

Državu čini arhipelag od 137 ostrva koja se prostiru na površini od preko 28.000km2. Najvećih osam su Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lāna, Kahoolawe, Maui i najveće Hawaii, poznato kao Big Island (Veliko ostrvo), po kome je cena savezna država dobila ime.

Na ostrvima živi oko 1,4 miliona stanovnika, a prestonica i najveći grad je Honolulu na ostrvu Oahu. Havaji su poslednja država koja je postala deo SAD-a, 1959. godine. Inače, do 1898. godine bili su nezavisna nacija, nakon čega su aneksirani i postali američka teritorija.

Lokalna kultura je jedinstveni spoj starosedalačke havajske tradicije, američkih, ali i istočnoazijskih uticaja, budući da potomci imigranata iz Azije čine većinu na ostrvima (Filipinci, Japanci, Kinezi, Korejci). Samo 6% stanovništva su polinežanskog porekla. Havaji su jedina američka savezna država sa dva zvanična jezika – engleskim i havajskim. U upotrebi je i kreolski engleski – pidgin.

Obala Havaja je četvrta po dužini u SAD-u (1.200km), nakon Aljaske, Floride i Kalifornije. Zbog brojnih plaža, trposke klime raznolikosti pejzaža i prirodnih lepota, ostrva su popularna turistička destinacija. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o njima.

Havaji stalno rastu

Zahvaljujući vulkanskoj aktivnosti, havajsko kopno je godišnje veće u poseku za 1-2km2. Ovo se uglavnom odnosi na Veliko ostrvo (Big Island), koje raste zahvaljujući lavi iz vulkana Kilauea. Inače, Kilauea se smatra najaktivnijim vulkanom na svetu, budući da je njegova erpucija počela 1983. godine i traje još uvek.

Sećanje na monarhiju

Havaji su jedina američka država koja je nekada imala monarha. Takođe su jedina američka država koja proslavlja „Kraljev dan“, u sećanje na prvog kralja Kamehameha-u koji je ujedinio havajska ostrva 1810. godine. Ovo je idealno vreme za posetu, budući da se na ostrvima organizuju parade, proslave sa havajskom muzikom i tradicionalnim hula plesom.

Kockanje je zabranjeno

Havaji i Juta su jedine dve američke države u kojima su sve vrste kockanja zabranjene. Ovde nema kazina, pa čak ni lotoa! Zabranjeno je kockanje i na brodovima koji se nalaze u vodama Havaja. Iz ovog razloga, Havajci su opsednuti kockanjem i omiljena turistička destinacija im je Las Vegas, koji se u šali ovde naziva „Deveto veliko havajsko ostrvo“.

Uživanje na plaži

Sve plaže na ostrvima su javne i svima je dozvoljen pristup. Ovde ćete naći plaže svih mogućih boja – bele, crne, crvene, pa čak i zelene. Uz romantične zalive i parkove na plažama, postoje i kilometri netaknute obale, idealne za duge šetnje u prirodi. Na svim plažama i u parkovima zabranjeno je pušenje i konzumiranje alkohola. Vodeni sportovi su veoma popularni, posebno surfovanje, koje je nastalo upravo u Polineziji.

Najviša planina na svetu

Ako bi se merila od svoje osnove, na dnu Pacifika, planina Mauna Kea bi bila visoka 10.200m, viša od Mont Everesta (8.848m nadmorske visine). Ali i ovako je najviša na Havajima, sa 4.205m nadmorske visine. Sada neaktivni vulkan, Mauna Kea je zbog idealnih klimatskih uslova jedno od najboljih mesta za posmatranje zvezda, pa je na njoj izgrađena velika opservatorija. Inače, na havajskom mauna kea znači Bela planina, a ime potiče od činjenice da joj je vrh redovno pokriven snegom. Tako Havaji spadaju u mesta na kojima pre podne možete da uživate na tropskoj plaži, a po podne da se grudvate na planini.

Još neke zanimljivosti

Havaji su jedina američka država u kojoj se komercijalno uzgaja kafa.

Reč „aloha“ je pozdrav pri susretu, ali i na rastanku, a uz njega ne ide rukovanje, već obavezno zagrljaj. Takođe, ukoliko odbijete da nosite cvetni venac lei koji vam je ponuđen, to se smatra velikom uvredom i nekulturnim ponašanjem.

Na Havajima, izuzev jedne slepe i neotrvone vrste, nema zmija. Njihovo donošenje na ostrva i gajenje je strogo zabranjeno, pa se zmije mogu videti samo u zoo vrtoviima.

Zahvaljujući svojoj izolovanosti, na Havajima su se razvile brojne endemske vrste biljaka i životinja, od kojih su mnoge poslednjih decenija izumrle ili se smatraju ugroženim. Mnoge oblasti su pod zaštitom države, uključujući i Papahanaumokuakea Marine National Monument, koji se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a i najveća je zaštićena oblast u SAD-u.

Pročitajte šta sve treba da znate pre odlaska na Havaje i kako je vulkan Kilauea promenio opis Velikog ostrva. Upoznajte i Kukova Ostrva – skrivena usred Pacifika.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
202Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Da otoku Oahu.Oduševilo me sve,plaža Vaikiki ,Honolulu ,posjet njihovim selima,upoznavanje kulture,a posebno ljubaznost, plesovi,pića najbolja na svijetu.Pozdrav kažiprstom i malim prstom vrlo aktualno i simpatično.Moj muž mi je bio najbolji vodić.Doznsla sam da je muž posljednjoj kraljici bio naš čovjek,kapetan koji se zaljubio i ostao.Nadam se da ću ponoviti izlet 😄💌možda

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *