Hrana i gradovi – jela koja su specifična za Veneciju
Italijanska kuhinja važi za jednu, ako ne i najbolju kuhinju na svetu. Zato poseta nekom italijanskom mestu podrazumeva odlazak i u restoran, te istraživanje lokalne gastro scene koja se razlikuje od regije do regije. Venecija možda nije prepoznata kao gastro prestonica Italije kao što su Rim i Napulj, ali i ona nudi sjajan meni koji će vam otvoriti apetit.
Rižoto sa morskim plodovima (Trattoria Al Gatto Nero)
Na ostrvu Burano, pored poznatijeg Murana, nalazi se restoran poznat po morskim plodovima. Ovde prosto morate da probate njihov rižoto. Naš predlog je da dođete brodom iz Venecije, ujutro obavite kupovinu u Buranu (poznat je po prelepoj ručno izrađenoj čipki), skoknete na ručak u Il Gatto Nero, a zatim završite u šetnji gradom uživajuži u pogledu na šarene kuće.
View this post on Instagram
Baccala
Baccala je slani bakalar i izuzetno je tradicionalan gastro „sastojak“ Venecije. Skoro sve što naručite sa bakalarom biće ukusno, ali Venecija je posebno poznata po jelu baccala mantecato, bakalar serviran sa palentom. Varijacija ovog jela čeka vas na meniju u restoranu Willoughby, Via Alta.
View this post on Instagram
Bacari
Sve tradicionalne osterije (bacari) u okolini Rialta poslužuju tanjire tipa „tapas Venecija“, zajedno sa malim čašama vina posluženim iz ogromnih čuturica. Ovo je sjajna prilika da se okupite sa društvom na druženju uz meze.
Fritto Misto (Muro Rialto)
Subotom u 12 sati, restoran Muro Rialto – između ribarnice i mosta Rialto – šalje momka sa papirnatim tanjirima da posluži ljude koji čekaju u ogromnom redu. Zatim izađu sa ogromnom količinom fritto misto-a i ljudi polude za tim. Papirni tanjiri sa sveže kuvanim morskim plodovima uz čašu vina, prilika su da se naslonite na najbliži zid i započnite razgovor sa ljudima oko sebe (uključujući i lokalno stanovništvo) koji uživaju u istom iskustvu.
View this post on Instagram
Karpačo (Harry’s bar)
Carpaccio je bio slikar koji je radio živopisna dela u crvenoj i beloj boji. Đuzepe Ćipriani iz Harry’s bara napravio je jelo koje danas znamo kao karpačo za tadašnju mušteriju, groficu, koja nije mogla da jede kuvano meso. Stvorio je tako živopisno i divno jelo da su mu dali ime slikara. Kakva priča. Ne biste mogli izmisliti ove stvari čak i ako biste pokušali.
View this post on Instagram
Branč (Restoran Terraza Danieli)
Za užinu naš predlog je Terrazza Danieli. Raskošan, elegantan i najbolji pogled na lagunu. U Veneciji ste – malo se razmazite. Svake nedelje od 12.30 do 15 sati restoran služi doručak.
View this post on Instagram
Skorašnji komentari