Hrana i piće – 20 najboljih bliskoistočnih jela, I deo – Travel Magazine

20 najboljih bliskoistočnih jela, I deo

20 najboljih bliskoistočnih jela, I deo

Svež, bogat, aromatičan ukus, zdravi sastojci i jednostavnost pripreme, nije ni čudo što je bliskoistočna kuhinja proteklih decenija postala popularna širom sveta. Sve je manje onih koji nikada nisu probali humus ili falafel, a osim u restoranima, bliskoistočna jela se mogu degustirati i s nogu, kao jeftina, ukusna i zdrava brza hrana. Među brojnim delikatesima, za vas smo odabrali 20 najpopularnijih, a uz svaki od njih data je i adresa bliskoistočnog restorana u kome se on služi.

Humus
Namaz od leblebija može se jesti samo sa pita hlebom ili kao dodatak uz brojna jela. Veoma je popularan u Evropi i SAD-u i deo je standardne ponude u velikim supermarketima.
Probajte ga u:
Abu Shukri, Via Dolorosa, Jerusalim, Izrael. Tel: +972 2 627 1538

Manak
Pica arapskog sveta, manakiš je okruglo testo filovano sirom, mlevenim mesom i začinima (obično zaatarom). Najčešće se jede za doručak i ručak. Postoje jeftine ulične varijante, a služi se i kao vrhunsko jelo u skupim bliskoistočnim restoranima.
Probajte ga u:
Al Hallab, ulica Guarhoud, Garhoud, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati. Tel: +971 4 282 3388

Grilovani halumi
Ovo mlečno savršensto pravi se od ovčijeg i kozjeg mleka, i za razliku od ostalih vrsta sira, tokom procesa pravljenja ne koriste se nikakve kiseline ni bakterije.
Probajte ga u:
Abdel Wahab, ulica El Inglizi, Monot, Achrafleh, Bejrut, Liban. Tel: +961 1 200 550

Ful medames
Ne baš prijatna za oko, ova lepljiva braonkasta kaša od boba, maslinovog ulja, peršuna, luka, belog luka i limuna ima divan osvežavajući ukus.
Probajte ga u
: The Pavilion Downtown Dubai Cafe, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati. Tel: +971 4 447 7025

Falafel
Pržene ili pečene, loptice od leblebija su podjednako dobre kada se služe kao grickalice, ali i kada uz razne ukusne salate i namaze predstavljaju punjenje za pita hleb. Oko porekla falafela vode se brojne patriotske debate, ali ljubiteljima dobrog ukusa one nisu bitne.
Probajte ga u:
Books@Cafe, Aman, Jordan. Tel: +962 6 465 0457

Tabule
Salata od bulgura, peršuna, mente, luka i paradajza veoma je ukusna, ali i hranljiva, pa je vegeterijanci veoma cene kao dobar izvor nutrijenata.
Probajte ga u
: restoran Cairo, ulica Al-Malek Talal, Aman, Jordan. Tel: +962 6 462 4527

Babaganuš
Ako ste humus već proglasili najboljim namazom na svetu, sačekajte da probate babaganuš. Ukus patlidžana i tahinija, začinjen čilijem, belim lukom i limunom, potpuno će vas opčiniti.
Probajte ga u: Zest
, One&Only The Palm, Palm Džumeira, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati. Tel: +971 4 440 1010

Fat
Još jedna salata na ovoj listi, pravi se od puno svežeg
povrća (zelena salata, paradajz, krastavac, rotkvica, luk) sa hrskavim komadićima prženog pita hleba, a obilato je začinjena maslinovim uljem, limunom, mentom i belim lukom.
Probajte ga u:
Al Halabi, Mall of the Emirates, Barsha, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati. Tel: +971 4 395 1615

Um ali
Egipatski puding od hleba kuva se sa mlekom i pavlakom, a bogatije verzije sadrže i komadiće kroasana, suvo grožđe, pistaće, vanilu ili kondenzovano mleko.
Probajte ga u: restoran
Naguib Mahfouz, 5 Sikkit el Badistan, Khan el Khalili, Kairo, Egipat. Tel: +20 202 590 3788

Šankliš
Loptice sira od kravljeg ili ovčijeg mleka uvaljaju se u začin zaatar ili čili, i često se služe zajedno sa sitno sečenim paradajzom, lukom i maslinovim uljem.
Probajte ga u:
Market Place, JW Marriott Dubai, ulica Abu Baker Al Siddique, Al Rigga, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati. Tel: +971 4 607 7009

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X