Hrana i piće – 20 najboljih bliskoistočnih jela, II deo – Travel Magazine

20 najboljih bliskoistočnih jela, II deo

20 najboljih bliskoistočnih jela, II deo

U drugom delu teksta o najslasnijim jelima sa područja Bliskog istoka, moći ćete i da prepoznate neka od naših „domaćih“ specijaliteta, naravno, pod drugim, ili nešto drugačijim imenima. U krajnjem slučaju, nije ni bitno da li više volite ćufte ili kofte, dobar ukus je zagarantovan…

Šavarma
Komadići piletine, ćuretine, teletine ili jagnjetine, servirani u pita hlebu ili na tanjiru uz humus, tahini i dodatne priloge, imaju zaista neponovljivo sočan ukus. A kako i ne bi, kada se dugo i polako okreću na rotirajućem ražnju i natapaju sopstvenim sokom.
Probajte je u:
Hashipudia, ulica 6 Ha-Shikma, Jerusalim, Izrael. Tel: +972 2 625 4036

Šiš tavuk
Iskustvo kaže da svako jelo koje počinje sa šiš, mora biti dobro. Ovi jednostavni pileći ražnjići služe se sa pastom od belog luka i prženim krompirićima ili pita hlebom. Omiljeno su jelo u Libanu, Siriji, Egiptu, Iraku i Persijskom zalivu.
Probajte ga u:
Al Falamanki, ulica Damascus, Bejrut, Liban. Tel: +961 1 323 456

Dolma
Stižemo do filozofskog pitanja: koja je razlika između sarme i dolme? Iako se nekada ova dva pojma poistovećuju, dolma je po pravilu jelo od bilo kog povrća (paradajz, paprika, patlidžan, tikvica, luk), punjenog filom od mlevenog mesa ili pirinča, dok se kod sarme fil zavija u lišće – kupusa, zelja ili vinove loze. Varijacije na temu su brojne i dobrodošle, jer teško je odlučiti se između sarmice od zelja i punjenih tikvica.
Probajte je u: restoran Asitane
, Kariye Camii Sokak 6, EdirnekapI, Istanbul, Turska. Tel: +90 212 534 8414

Kofta
Kofta je toliko genijalno jelo, da je preko Turaka stigla i do nas i ovde se odomaćila u obliku ćufti, koje nam mame tokom porodičnog ručka serviraju sa kromir-pireom i sosom od paradajza. U nešto drugačijoj izvedbi, kofta je veoma popularna u Iranu i Pakistanu, gde ove loptice od mlevenog mesa imaju dosta začinjeniji ukus. Mogu da se prže, peku ili griluju, a služe se sa specifičnim začinjenim sosom. U arapskim zemljama često su izduženog oblika, na štapiću.
Probajte ih u: Iranski restoran Gulf
Pomegranate, ‪ulica Al Ansab pored džamije Al Agbiya, Muaskar Al Murtafa’a, Oman. Tel: +968 9 223 6697

Kuvarma Al Dadžadž
Ovo jelo je mnogima poznato kao kuvajtska kari piletina, a specifičan ukus mu daje kombinacija brojnih bliskoistočnih začina i ukusa – limete, đumbira, kurkume, baharata, kumina, kardamoma, crnog bibera, cimeta, muskatnog oraha i mlevene paprike.
Probajte ga u: Mais
Alghanim, Gulf Road, Kuvajt. Tel: +965 2 225 1155

Mansaf
Nacionalno jelo Jordana poreko vodi iz tradicionalne beduinske kuhinje. Pravi se od jagnjetine koja se kuva u sosu od specijalnog sušenog fermentisanog kozjeg ili ovčijeg jogurta, a servira se uz pirinač ili bulgur, često sa bademima i pinjolima.
Probajte ga u: restoran
Jabri, ulica Wasfi Al-Tal, Aman, Jordan. Tel: +962 6 5681700

Kebab karaz
Ovaj sirijski specijalitet pravi se od mlevene jagnjetine i višanja i odlikuje ga slatko-kiselkast ukus i crvena boja. Nakon što se dugo kuvaju u sosu od višanja (i nekada nara), ćuftice od jagnjetine se pospu pečenim pinjolima i peršunom i seviraju sa pita hlebom.
Probajte ga u: Al
-Mayas, Al-Bedea, Kuvajt, Kuvajt. Tel: +965 5 738 089

Baklava
Za razliku od „domaće“ baklave, koja se uglavnom pravi sa orasima, na Bliskom istoku se ova osmanlijska poslastica priprema sa raznim orašastim plodovima, najviše pistaćima, i pored slatkog sirupa u koji se mogu dodati ružina ili pomorandžina vodica, obavezan je i dresing od meda.
Probajte je u: Rihtim
Cad, Kati Otopark Alti, 3-4 Karakoy, Istanbul. Tel: +90 212 293 0910

Knafeh
Arapski cheesecake je naročito popularan u Palestini, Siriji i Libanu. Pravi se od posebnog nabusi sira, a nežnu aromu mu daju ružina i pomorandžina vodica.
Probajte ga u:
Habibah, ulica Al Malek al Hussein, Aman, Jordan

Masguf
Jedino jelo od ribe se među 20 najboljih bliskoistočnih specijaliteta našlo s razlogom. Prema tradicionalnom receptu, prethodno mariniran šaran se satima peče na tihoj vatri, a zatim se služi sa limunom i turšijom. Masguf se smatra iračkim nacionalnim jelom.
Probajte ga u: Irački restoran
Al Adhamiyah, ulica Al Asmakh, Jasra, Doha, Katar. Tel: +974 4432 4326

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X