Hrana i piće – Gastro vodič: Japan – Travel Magazine

Gastro vodič: Japan

Gastro vodič: Japan

Japan je jedna od najneverovatnijih turističkih destinacija na svetu, i to iz više razloga. Zbog svoje specifične tradicije, kulture i umetnosti, ova azijska zemlja fascinira sve koji je posete, a deo njenog autentičnog šarma su Japanci – i njihova skromnost, učtivost i legendarna radna etika.

Ali Japan je poseban i zbog svoje gastronomije, koja će od svakog posetioca, bio on ljubitelj hrane ili ne, učiniti istinskim poklonikom dobrog ukusa. Poslednjih godina je, zbog svoje prvoklasne kulinarske ponude, od daleke zemlje i skrivenog gastro dragulja, postao jedna od glavnih svetskih destinacija za kulinarska „hodočašća“. Tradicionalna kuhinja (washoku) nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a i mnogo je više od sušija i ramen nudli. Nažalost, uprkos tome što Japanu raste popularnost i što Tokio po gastro ponudi može da se takmiči sa Parizom i Njujorkom, o autentičnoj japanskoj hrani i dalje se veoma malo zna. Zato strani posetioci prilikom posete mogu mnogo toga da nauče, uz, naravno, zagarantovano uživanje. A mogućnosti su brojne i postoje gastro ture za svačiji ukus!

Među najpopularnijim su obilasci japanskih marketa, od kojih je svakako najveća zvezda tokijska riblja pijaca (Tsukiji), čuvena turistička atrakcija prestonice. Obilasci pijaca sa vodičem su fenomenalno iskustvo, jer ćete tokom posete pijaci imati mogućnost i da isprobavate hranu. Još jedna popularna pijaca je Nishiki u Kjotu, u čijim dugim uskim uličicama prodavci nude specifične delikatese lokalne kuhinje (kyo-ryori).

Obavezna je i depachika tura, u japanskim robnim kućama, u kojima je obično čitavo prizemlje rezervisano za prodaju raznih prehrambenih proizvoda i delikatesa, japanskih i evropskih, i ovde će vam biti žao što ne možete da probate, ili bar ponesete sa sobom sve te divne i zanimljive ukuse i mirise. Sledeća stavka u japanskom gastro itinereru je, naravno, suši. Savremeni suši, kakav je nama poznat, potiče iz Tokija i ovde ćete naći najbolji izbor najpoznatije japanske hrane. Bilo da se odlučite za večeru u restoranu ili za isprobavanje ponude u lokalnoj sushi-ya radnjici specijalizovanoj za suši, ne možete da pogrešite. Druga poznata destinacija za ljubitelje ovog jela je Kanazawa, na severnom ostrvu Hokaido.

Ukoliko imate istančano nepce i treba vam nešto još finije, kaiseki je najrafiniranija forma japanske kuhinje. Kaiseki obrok se sastoji iz više vrhunskih jela, pripremljenih tako da predstavljaju savršenu harmoniju ukusa, teksture, boja i izgleda. Ukoliko odsedate u luksuznom rjokanu (japanskom hotelu), u cenu je obično uključena i tradicionalna kaiseki večera, koju će vam servirati u sobi, ili u posebnoj prostoriji sa pogledom na japanski vrt. Ako ne odsedate u rjokanu, jela kaiseki kuhinje možete probati u specijalzovanim restoranima, kojih u Tokiju i Kjotu ima dosta.

Iako je kaiseki vrhunac japanske kuhinje u smislu ukusa i prezentacije, najbolja gastro iskustva doživećete u lokalnim restorančićima i barovima, u kojima se takođe služi vrhunska hrana (teško je naći lošu i nekvalitetnu hranu u ovoj zemlji), a poseban začin vašem obroku daće topla atmosfera i prijatni lokalci. Mesta na koja ljudi iz „komšiluka“ dolaze da jedu, ali i na piće, zovu se izakaya i po atmosferi podsećaju na pabove. Ovde se Japanci nalaze sa prijateljima i kolegama sa posla na piću, uz koje obično uživaju i u laganoj hrani. Osim što ćete moći da isprobate razna „obična“ ukusna jela, imaćete priliku da se upoznate sa lokalcima.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Ako vam je baš do druženja, postoje mesta sa još intimnijom atmosferom, nazvana tachinomiya (tachi – stojati, nomi -piće) zbog prakse da se u njima pije „s nogu“, za šankom. U ovim skučenim mestima atmosfera je veoma opuštena, a cena pića i hrane je pristupačna.

Japan nije naročito poznat po uličnoj hrani, ali u nekim gradovima, kao što su Osaka i Fukuoka, lokalni specijaliteti, kakvi su takoyaki i hakata ramen mogu se kupiti na uličnim tezgama, koje su takođe brojne i tokom japanskih festivala (matsuri).

Sake je još jedna od stvari po kojima je Japan poznat, ali većina ljudi ne zna koliko različitih vrsta japanskih pića postoji. Sake vodiči su specijalizovani za ture tokom kojih se organizuju degustacije i upoznavanje sa istorijom sakea. U okviru tura mogu se posetiti i tradicionalne destilerije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Postoje i brojna posebna gastro iskustva. Skupa jela od mesa otrovne ribe fugu mogu da spremaju samo šefovi koji su za to obučavani godinama, a jedna od zanimljivosti vezanih za fugu specijalitete je da je japanskom caru, kao i pripadnicima carske porodice, zabranjeno da ih jede. Među jedinstvena gastro iskustva spada i večera sa gejšom ili maiko (mladom učenicom koja još nije postala gejša). Tokom privatne večere, sa prevodiocem, možete da na trenutak zavirite u svet tradicionalnog Japana, u način komunikacije, etikeciju i zabavu, budući da se gejše godinama obučavaju da budu savršeni sagovornici i zabavljači, veoma su šarmantne, obrazovane i odlične u izvođenju tradicionalnih plesova, pesama i sviranju na tradicionalnim instrumentima.

U Japanu se mnogi šefovi groze mišelinovih zvezda koje doživljavaju kao strani standard koji se nameće japanskoj kuhinji, ali, uprkos tome, ovo je zemlja sa najvećim brojem restorana sa Mišelinovim zvezdama. Ako ste ljubitelj ovakvih iskustava, možete biti sigurani da će obrok, koji su pohvalili Mišelinovi, ali i lokalni, japanski kritičari, biti zaista savršen, jer su ovde standardi izvrsnosti visoki, možda i najviši na svetu.

I na kraju, tokom boravka u Japanu, ljubitelji kuvanja mogu pohađati neki od brojnih kratkih kulinarskih radionica, na kojima će imati mogućnost da nauče da spremate ukusna, zdrava jela, i da naučite više o načinima spemanja hrane, sastojcima i začinima koji se koriste u japanskim kuhinjama. Autentičan recept kojim ćete impresionirati porodicu i prijatelje je jedan od najlepših suvenira koje sa sobom možete poneti iz Japana.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *