Hrana i piće – Gastronomija Egipta: Harmonija začina i bogatstvo ukusa – Travel Magazine

Gastronomija Egipta: Harmonija začina i bogatstvo ukusa

Gastronomija Egipta: Harmonija začina i bogatstvo ukusa

Čak i da nema piramida, svete reke Nila, drevnih hramova, vedrog plavog neba i sunčanog leta usred zime, Egipat bi vredelo posetiti zbog njegovih gastronomskih dragulja.

Lokalna kuhinja je veoma bogata i interesantna i oslikava dugu istoriju Egipta, „začinjenu“ brojnim stranim uticajima. Egzotična, lagana i začinjena hrana posebno će se dopasti onima koji žele da žive i jedu zdravo.

Egipatska gastronomija privlači ljude koji vole hranu i mogu da prevale hiljade kilometara kako bi otkrili nove ukuse. Čak i ulična hrana u ovoj zemlji poseduje bogatstvo ukusa i harmoniju začina koji se mogu takmičiti sa vrhunskim internacionalnim restoranima.

Svako jelo predstavlja dugu kulinarsku tradiciju koja počinje u vreme drevnih Egipćana, nastavlja se grčko-rimskim periodom, i meša sa sirijskim, turskim, libanskim, jevrejskim, palestinskim i afričkim uticajima.

Regionalni uticaji egipatskoj kuhinji daju dodatnu raznolikost. U oblastima uz mediteransku obalu, riba i plodovi mora su najčešće na meniju, a primetni su grčki i turski uticaji, dok su na obali Crvenog mora dominantni arapski, palestinski začini. Unutrašnjost zemlje i oblasti na jugu odlikuje nešto začinjenija hrana, sa jakim uticajima tradicionalne severnoafričke kuhinje.

U Egiptu ćete imati priliku da jedete jela karakteristična za ceo region Mediterana, ali i Bliskog istoka. Meze se sastoji od raznoliko začinjenih salata, namaza i sira koji poreklo vodi iz Turske. Među poznatijim specijalitetima su babaganu od plavog patlidžana, koji vodi poreklo sa Levanta, humus pasta od leblebija, maslinovog ulja, belog luka i tahinija, i tabule, čiji glavni sastojci su bulgur, kuskus, paradajz i peršun. Sva ova jela su izuzetno zdrava i nutritivno bogata.

Na trepezi je obavezan pita hleb, koji je široko rasprostranjen i u okolnim zemljama, ali u Egiptu se pravi na specifičan način uz korišćenje začina kao što su fenegrik (grčko seme) i korijander. U zavisnosti od načina pripreme, lokalci ga zovu Pita Aish Baladi ili Ais Merehrah. Pita hleb možete jesti uz bilo šta, ali se za doručak služi sa još jednim tipično egipatskim specijalitetom – Ful Medammes-om, jelom od kuvanog boba sa belim lukom, rimskim kimom, tahinijem i sokom od limuna.

Koshari i Shakshuka su autentična egipatska jela, koja su se u međuvremenu odomaćila i u susednim zemljama. Koshari je mešavina mahunarki, prženog luka, pirinča i testenine. Shakshuka je sos od paprike i paradajza u koji se na kraju pripreme dodaju jaja.

Do sada ste sigurno stekli utisak da su Egipćani vegetarijanci, ali to je daleko od istine. Meso je nezaobilazno na lokalnoj trpezi od davnina, o čemu svedoče arheloški nalazi – ostaci brojnih jela sa piletinom, ovčetinom, govedinom i ribom. Priprema je najčešće jednostavna, meso se začini i griluje. Najtipičnija jela su shawirma (egipatski giros-kebab) i kofta (meso na ražnjiću). Postoje i kompleksniji recepti za ovčiji gulaš, Kabab Halla ili specijalitet Hamam Mahsi – golub punjen začinjenom mešavinom pirinča i zelene pšenice.

Ne smemo zaboraviti na slatkiše koji su uglavnom tipični predstavnici mediteranske kuhinje. Među najpoznatijim su Basbusa, Om Ali (koji se pravi od testa, mleka, orašastih plodova, suvog grožđa, cimeta i vanile, a servira se sa kremom), Kunafa, koja je kod nas poznata kao kadaif, a filuje se orasima, medom i blago slanim sirom.

U Egiptu, gde je nebo vedro i sunce sija tokom cele godine, dobra hrana je savršen dodatak dobrom odmoru.

Ipak, na kraju sledi mali savet. Kako biste izbegli da postanete žrtva potencijalne „kletve faraona“, odnosno stomačnih tegoba, koje u Egiptu ne izaziva loša higijena, već postojanje vrsta bakterija na koje naši evropski stomaci nisu navikli, preporučuje se obavezno uzimanje probiotika.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X