Hrana i piće – Izbegnite restoranske zamke za turiste – Travel Magazine

Izbegnite restoranske zamke za turiste

Izbegnite restoranske zamke za turiste

Hrana i piće su deo turističkog iskustva i potpuno je prirodno da želite da za kratko vreme probate što više lokalnih specijaliteta.

Ali često se desi da se ono što je trebalo da bude vrhunac vašeg putnog iskustva, pretvori u klasičnu pljačku. Neukusni, a često i veoma siromašni obroci, koji nemaju nikakve veze sa autentičnom gastro ponudom, razvodnjeni bljutavi kokteli i loša usluga, i sve to po astronomskim cenama – turističke zamke ovog tipa vas očekuju gotovo na svim destinacijama.

Ova mesta su pozicionirana tik uz glavne atrakcije i opsedaju ih horde turista, koji, zbog ograničenog vremena za razgledanje, a često i zbog naivnosti i neznanja, sedaju u prvi kafe ili restoran na koji naiđu. Naravno, ne znači da su svi tipično turistički restorani loši, ima i onih koji služe veoma ukusnu i kvalitetnu hranu i piće, ali mnogi od njih koriste neznanje stranaca i naplaćuju veoma skupo svoje obroke i usluge.

Visoke cene hrane i pića u ovim „turističkim lokalima“ često dovodi destinaciju na loš glas kao skupu, ali postoji više načina da čak i na najpopularnijim mestima prođete jeftinije, ukoliko primenite nekoliko jednostavnih saveta. Prvi i najočigledniji je da se maknete iz centra i od turističkih atrakcija, jer često i samo nekoliko ulica dalje možete naći sasvim pristojno mesto u kome obeduju lokalci. A evo kako još možete pronaći dobro, a povoljno mesto za ručak ili kafu.

Pitajte lokalca
Ko bolje može da zna gde su dobra i kvalitetna mesta za obedovanje ili provod od lokalnog stanovništva? Ipak, trudite se da budete jasni prilikom svog upita, jer neko sa pravom može pretpostaviti da, budući da ste stranac, želite da posetite neko mesto popularno među turistima. Zato uvek pitajte koje je njihovo omiljeno mesto. Pazite i na to koga pitate, jer ako želite da posetite moderno trendi mesto, sigurno nećete prići starijoj gospodi koja igra šah na uglu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Raspitajte se kod hotelskog osoblja
U hotelu sa pet zvezdica se uvek možete pouzdati u konsijerža, koji će vas detaljno uputiti u tajne društvenog života na destinaciji. Osoblje jeftinijih hotela i hostela sa druge strane, može biti od velike pomoći, ali nekada već ima i dogovor sa određenim restoranima i barovima da preporučuje baš njih i verovatno dobija procenat od svake rezervacije koju napravi u ime gosta. Ukoliko vam se čini da je osoba koju pitate previše dobro upoznata sa ponudom restorana, ili previše forsira da vam napravi rezervaciju za ručak, to je obično loš znak. Ali ako vam postavi i neka potpitanja, kako bi mogla da vam da precizniji odgovor, to obično znači da iskreno želi da vam pomogne.

Odsedajte kod informisanog domaćina
Ako rentirate smeštaj preko online platformi kakav je Airbnb, sjajna stvar u vezi sa tim je da možete da komunicirate sa domaćinom i da ga zamolite za neke savete o najboljim mestima u komšiluku za obedovanje ili večernji provod.

Koristite travel aplikacije
Aplikacije TripAdvisor, Yelp i sl. predstavljaju odličan način da na osnovu lokacije, fotografija, ocene, komentara, ali i aktuelnih cena i podržanih načina plaćanja, odlučite o tome gde želite da odete na ručak. Ipak, imajte u vidu da neka manje popularna mesta ne mogu da generišu toliko ocena, kao veoma posećena turistička mesta. Uvek je zgodno i da instalirate slične aplikacije za konkretnu destinaciju na koju putujete.

Koristite svoja čula i zdrav razum
Iako se našao na poslednjem mestu, ovo je svakako najvažniji savet. Ako se šetate i upoznajete destinaciju, pa osetite neki lep miris, a zatim primetite simpatično mesto iz koga on dolazi i veliki broj lokalaca unutra, verovatno ste nabasali na lokalni dragulj. Izbegavajte mesta sa napadnim osobljem koje pokušava da vas „uvuče“ unutra, kao i restoranske lance. Proverite cenovnik pre nego što sednete, jer čak i ako se radi o vrhunskom obroku, možda ne želite da potrošite toliki novac na ručak. Ukoliko vidite lokalce kako opušteno čavrljaju u nekom neuglednom mestu, to je obično mnogo bolji izbor od lepo uređenog, a praznog restorana, posebno u vreme ručka.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *