Hrana i piće – Kako da jedete suši, a da se ne obrukate – Travel Magazine

Kako da jedete suši, a da se ne obrukate

Kako da jedete suši, a da se ne obrukate

Kada je reč o japanskoj hrani, suši i sašimi su postali izuzetno popularni širom sveta, ali kao što je to slučaj sa svim stranim kuhinjama, tradicionalni način kako se ova jela jedu menjao se na svom putovanju kroz različite zemlje. Kada sledeći put naručite japansku hranu, sledite sledećih nekoliko saveta kako biste pojeli suši kao pravi poznavalac.

Sedite za barom

Ukoliko ste u autentičnom suši restoranu, sedite za barom tako da možete da uživate u interakciji sa kuvarom. Odavde imate direktan pristup pripremi hrane, kao i mogućnost da proćaskate sa kuvarom o tome koja im je sveža riba najbolja tog dana. Osim toga, bićete u „prvom redu“ kada vaše jelo bude gotovo.

Tražite „omakase“

Kada zatražite suši omakase to znači da tražite od kuvara da on izabere umesto vas. U Japanu kuvar odlazi na riblju pijacu svaki dan gde uzima različite vrste ribe. To znači da ako zatražite omakase, dobićete sigurno svežu sezonsku ribu.

Naručujte deo po deo

Umesto da naručite ceo obrok odjednom, bolje je da naručujete malo po malo, kada završite komad ili dva, pređite na sledeće. Kod sušija, temperatura pirinča je jako bitna. Ukoliko naručite odmah previše hrane, pririnač će se osušiti pre nego što stignete da pojedete sve iz tanjira.

Koristite prste ili štapiće

Obe metode predstavljaju prihvaćenu praksu u Japanu kada se jede suši, ali možete primetiti čudne poglede ukoliko sašimi jedete prstima, tako da su u ovom slučaju štapići imperativ.

Pridržavajte se određenih pravila kada se radi o štapićima

Nemojte štapiće da trljate jedan o drugi i nemojte da ih koristite kako biste preneli hranu na štapiće osobe koja sa vama jede. Ovo se smatra nepristojnim i podseća na tradiciju prenosa kremiranih ostataka u urnu tokom japanskih sahrana. Ukoliko uzimate hranu sa zajedničkog tanjira ili tanjira osobe sa kojom jedete, koristite za to širi kraj štapića, a ne onaj deo kojim dodirujete usta.

Idite od svetlijeg ka tamnijem

Počnite tako što ćete prvo jesti ribu svetlije boje pre nego što pređete na onu tamniju, koja uvek ima jači ukus i koja može da se zadrži na jeziku i tako prekrije ukus blaže ribe.

Jedite jedan komad u jednom zalogaju

Suši je umetničko delo, sastavljeno od nezavisnih sastojaka koji treba da se spoje u jedan ukusan zalogaj. Ukoliko podelite komad na pola, promenićete razmeru koju je kuvar imao na umu i balans jela. Da li komad sušija treba potopiti u soja sos? Vodite računa da deo sušija sa pirinčem ne dođe u kontakt sa sosom, jer on već ima određeni ukus i može se raspasti ukoliko ga zaronite u tečnost.

Žvaćite đumbir između zalogaja

U Japanu se đumbir služi kao sjajan čistač za nepca, a ne kao dodatak koji se stavlja na sam suši. Ako se đumbir stavi preko, on će ubiti ukus ribe.

Pijte belo vino

Belo vino ide odlično sa svežom ribom, neuporedivo bolje od crvenog vina ili piva. Sake je, takođe, dobra opcija ali neki tradicionalisti smatraju da se vino od pirinča ne kombinuje dobro sa pirinčem iz sušija u kome ima sirćeta.

Razmislite šta ćete staviti preko sušija

Umesto da natopite suši soja sosom ili da stavite đumbir preko njega, probajte da ga začinite samo sa malo soli ili iscedite malo limuna preko njega, što su tradicionalni japanski dodaci osmišljeni da poboljšaju ukus ribe umesto da ga prekriju.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *