Saveti – Najpopularnija jela japanske kuhinje – Travel Magazine

Najpopularnija jela japanske kuhinje

Najpopularnija jela japanske kuhinje

Japanska kuhinja je popularna širom sveta, i to ne bez razloga. Obroci su pretežno zdravi, uravnoteženog ukusa, a ono što ih dodatno izdvaja je pravilo da hrana treba da mami sva čula, pa mora biti i estetski privlačna i lepo servirana.

Tradicionalna kulinarska kultura zove se washoku, i UNESCO ju je priznao kao deo svetske nematerijalne baštine. Bilo da planirate skoru posetu Japanu, ili vašem lokalnom japanskom restoranu, suši nije jedino ukusno jelo u kojem možete da uživate. Upoznajte nekoliko najpopularnijih japanskih jela, koja će vas svojim ukusom, načinom pripreme, ali i izgledom, oduševiti.

Suši

Najpoznatije jelo japanske kuhinje potiče iz davnog 8. veka, kada se riba čuvala u fermentisanom pirinču. Iako u japanskim restoranima širom sveta ljudim imaju priliku isprobaju ukusne suši rolnice, većini nije poznato koliko zapravo vrsta i varijanti ovog jela postoji. Nigirizushi, chirashizushi, tamagozushi samo su neke od popularnih varijanti, u zavisnosti od sastojaka koji se stavljaju, ali i načina na koji se pripremaju i serviraju. Iako se za suši najčešće koristi sirova riba, ona može biti i kuvana ili marinirana, a veoma se koriste i plodovi mora, povrće, pa čak i omlet od jaja. Sastojci variraju i u zavisnosti od sezone. Zato u tradicionalnim restoranima (sushiya) uvek tražite shun no mono (sezonske sastojke) i jizakana (lokalnu morsku hranu).

Najpoznatije jelo japanske kuhinje potiče iz davnog 8. veka, kada se riba čuvala u fermentisanom pirinču

Foto: Design n Print from Pixabay

Tempura

Tempura se može praviti od povrća, rakova i ribe, koji se prvo umoče u retku smesu od jaja i brašna, a zatim prže u dubokom ulju – slično našem pohovanju. Ovo jelo poreklo vodi iz Evrope, tačnije u Japan su ga doneli portugalski misionari u 16. veku. Autentičan japanski pečat tempuri daje sos za umakanje sa soja sosom, a najčešće se poslužuje sa miso supom, pirinčem i japanskom turšijom.

Tempura se može praviti od povrća, rakova i ribe, koji se prvo umoče u retku smesu od jaja i brašna, a zatim prže u dubokom ulju

Foto: april kim from Pixabay

Tonkatsu

Tonkatsu je japanska varijanta svinjske šnicle pohovane u dubokom ulju. Za pripremu se koriste panko mrvice, japanska varijanta prezli. Veruje se da je jelo nastalo 1895. godine u tokijskom restoranu Rengatei, koji je i dalje otvoren. Tradicionalno, tonkatsu se služi sa kupusom, pirinčem i miso supom. Ako volite pohovano meso, ali ne i svinjetinu, probajte pileći katsu (torikatsu).

Tonkatsu je japanska varijanta svinjske šnicle pohovane u dubokom ulju

Foto: Kgw1226 from Wikimedia Commons

Soba

Heljda se u Japanu uzgaja od davnina i zbog svoje velike nutritivne vrednosti veoma je cenjena. Nudle od heljde, soba, nastale su u 16. veku, a za razliku od većine drugih testenina, omiljene su kada se služe hladne, uz poseban tsuyu sos. Kada pojedete nudle, nikada ne bacajte ostatke tsuyu sosa, u većini restorana običaj je da se on pomeša sa preostalom vodom od kuvanja nudli. Na ovaj način se dobija ukusna supa kojom se završava obrok. Kada birate restoran specijalizovan za soba nudle, potražite onaj sa znakom teuchi soba, što znači da je testenina u njemu pravljena ručno. Postoje i dve varijante nudli, one koje se prave od 100% heljde i one koje u sebi imaju i 20% pšeničnog brašna.

Nudle od heljde, soba, nastale su u 16. veku, a za razliku od većine drugih testenina, omiljene su kada se služe hladne, uz poseban tsuyu sos

Foto: 浩之 梶 from Pixabay

Okonomiyaki

Moglo bi se reći da je ovo vrsta japanskih palačinki. U testo se dodaje kupus i sastojci po izboru (povrće, slanina, lignje, račići), a zatim se prži na tiganju. Kada se servira na tanjir, okonomijaki se preliva posebnim braon sosom i majonezom i posipa mrvicama od sušene i dimljene ribe ili plodova mora, i nori algama. Omiljeno je jelo u Osaki, gde se nalazi na menijima mnogih restorana.

Wagyu

Japanska govedina, wagyu, je meso bilo koje od četiri vrste goveda koje se gaji u Japanu. Najcenjeniji su komadi mesa „mermernog“ izgleda, koje odlikuje jarkoružičasta boja, prošarana masnim žilicama tako da podseća na šare u mermeru. Ova cenjena mermerna šara zove se shimofuri, i čini da se komadi mesa tope u ustima. Jedno od najpoznatijih jela sa wagyu govedinom je sukiyaki, nastao početkom 20. veka. To su tanki komadi govedine koji se kuvaju sa povrćem i tofuom u slatkom bujonu od soje. Servira se uz sirovo jaje, u koje se umaču komadići mesa.

Jedno od najpoznatijih jela sa wagyu govedinom je sukiyaki, nastao početkom 20. veka

Foto: mari from Flikr

Ramen

Jedno od najpopularnijih japanskih jela, i omiljena hrana Japanaca koja „greje dušu“, zapravo je nedavno uvezena iz Kine. Specijalizovani ramen restorani (ramenya), otvoreni su u Tokiju početkom 20. veka, sa kineskim kuvarima. U međuvremenu je ovo jelo evoluiralo i danas postoje brojne regionalne varijante, sa različitim sastojcima i dodacima. Može se servirati toplo, hladno, sa supom ili bez nje, sa sosom za umakanje. Ramen je poznat po nežnom i bogatom ukusu koji se postiže dugim kuvanjem. Najčešće se pravi sa svinjetinom, ali i sa piletinom i nekada plodovima mora. Obično se dodaju tanke nudle, ali i kuvano jaje.

Saznajte još zašto Japanci nose maske, da li ste previsoki za posetu ovoj zemlji, ali i kako da ne uvredite svoje japanske domaćine.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *