Hrana i piće – Najbolje vinarije sveta – Travel Magazine

Najbolje vinarije sveta

Najbolje vinarije sveta

Ako ste ljubitelj vina i na odmoru u itinerer obavezno uključujete i pokoju degustaciju i lokalnim vinarijama, zanimaćete vas koje su to vinarije proglašene najboljim na svetu za 2019. godinu.

Cilj nagrada „Najbolji svetski vinogradi“ je da promovišu vinski turizam i da putnike iz celog sveta podstaknu da istraže fascinantni svet vina. Ove godine pobednici su birani između 1.500 nominovanih vinarija iz celog sveta.

Argentinska vinarija Zuccardi Valle de Uco je ovogodišnji pobednik. Osnovana je u Mendozi 1963. godine i poznata je po tome što njen centar za posetioce pruža spektakularan pogled na vinograde i planine. U svojoj ponudi ima vinske ture i degustacije, a u njenom restoranu Piedra Infinita Cocina posetioci mogu da uživaju u sezonskom meniju sa prigodnom selekcijom vina. Ova vinarija je, logično, najbolja i u Južnoj Americi, dok je vinarija R. López de Heredia Viña Tondonia u španskoj autonomnoj zajednici i vinskoj regiji Rioha pobednik za Evropu. Vinarija Rippon sa Novog Zelanda odnela je trofej za najbolju vinariju Australazije. Iako se nisu plasirali u prvih deset, pobednik za Severnu Ameriku je vinarija Robert Mondavi, za Afriku Vergelegen Wine Estate, a libanski Chateau Heritage za Bliski istok i Aziju.

Pogledajte video: Vinske rute Alzasa

Kao što je i očekivano, na listi ove godine dominiraju južnoameričke vinarije, sa po dva predstavnika iz Argentine i Čilea i jednim iz Urugvaja. Što se tiče pojedinačnih zemalja, najbolje je kotiran Čile, koji je u Top 50 imao čak osam vinarija, dok je Francuska imala „samo“ sedam. Ukupno je 17 zemalja ušlo na ovu prestižnu listu. Ove godine je Čile meka za sve ljubitelje dobrog vina, ali čak i ako ne možete sebi da priuštite ovakvo putovanje, u Evropi postoje brojne vinske rute i male vinarije van zvaničnih vinskih mapa u kojima ćete pronaći zanimljiva vina i proširiti svoja znanja i vidike. A ovo je lista Top 10 najboljih na svetu:

  1. Zuccardi Valle de Uco, Argentina
  2. Bodega Garzón, Urugvaj
  3. R. López de Heredia Viña Tondonia, Španija
  4. Quinta do Crasto, Portugal
  5. Catena Zapata, Argentina
  6. Montes, Čile
  7. Clos Apalta Winery, Čile
  8. Rippon, Novi Zeland
  9. Marqués de Riscal, Španija
  10. Weingut Dr. Loosen, Nemačka

Saznajte više o najpoznatijim italijanskim vinskim regijama i prednostima vina kao suvenira sa putovanja. Pričitajte još i kako izgleda noćiti u „luksuznom“ vinskom buretu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *