Hrana i piće – Najukusnija ulična hrana sveta – Travel Magazine

Najukusnija ulična hrana sveta

Najukusnija ulična hrana sveta

Ako zaista hoćete da upoznate neku destinaciju, žao nam je, ali to nećete baš moći u hotelskom restoranu u sklopu vašeg all inclusive aranžmana. Moraćete malo da protegnete noge, udahnete svež vazduh i prošetate se lokalnim ulicama. A tu vas čeka pravo gastronomsko blago, samo ako se usudite da ga probate. Evo nekoliko predloga tradicionalne ulične hrane iz najrazličitijih krajeva sveta. Ko zna, dok čitate, možda vam se nešto učini toliko ukusnim, da poželite da zbog dobre klope odete baš tamo!

Ukoliko se nekad zateknete na Nepalu, obavezno probajte momos, knedle kuvane na pari, često punjene mlevenim mesom, povrćem, ili himalajskim sirom čurpijem. Uz knedle dobijate i sos za umakanje, a budući da su veoma jeftine, slobodno ih naručite koliko god želite. Za buđenje tokom hladnih zimskih dana, idealne su pikantne „jutarnje baozi knedle“, koje su specijalitet grada Čengdua u Kini. Trinidad i Tobago poznat je po čuvenim „duplim“ sendvičima, koji se sastoje od dva komada prženog hleba, između kojih se stavljaju leblebije sa karijem, ljuti džem od manga, kokos, krastavac i sos do ljutih papričica. Tajland je zemlja koja svojom hranom opčini svakog ko je poseti, a na tajlandskim noćnim bazarima možete probati svašta, od zelenog karija do prženih skakavaca. U Indiji se posetiocima najviše sviđaju ulične grickalice (chaat), od dahi vada (uštipci prženi u dubokom ulju koji se služe potopljeni u jogurt sa začinima) do hlepčića poznatih kao parantha. Iz Lime (Peru) ćete svakako poneti najlepše uspomene na picarones, tople krofnice sa sirupom do meda. Ako ste otvoreni za radikalno nova iskustva, jelo zvano balut sa Filipina prava je stvar za vas. Radi se o kuvanom embrionu iz pačjeg jajeta, a iako ovaj opis ne obećava, kažu da se radi o izuzetno ukusnom i zdravom jelu. Tokom posete Maleziji, nemojte odbiti da probate nasi lemak, aromatično jelo od pirinča, koje se kuva u kokosovom mleku i servira uz razne priloge. Između silnih uličnih specijaliteta sa drugih kontinenata, evo i jednog evropskog. U Portu (Portugal) obavezno probajte bakalar sa svežim hlebom i sirom, a zatim pređite na sendvič koji se zove francesinha, a pravi se sa šunkom, kobasicom, pečenim mesom i sosom od piva. Za ovo reklama zaista nije potrebna…

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X