Neobična španska gastro iskustva
Opšte je poznato da je španska hrana odličnog ukusa, ali ove jedinstvene gastronomske aktivnosti su užitak za sva čula…
1. Voz jagoda u Madridu
Ovo je nešto za ljubitelje jagoda: vožnja parnim vozom iz Madrida do Aranhueza gde zaposleni obučeni u istorijske kostime služe putnicima jagode sa šlagom. „Voz jagoda“ radi vikendom tokom proleća i jeseni. Koriste se drveni vagoni iz 19. veka, a putuje se duž druge najstarije železničke linije u Španiji. Aranhuez je, inače, grad poznat po velikoj raznovrsnosti jagoda, ali i kao grad koji se nalazi na UNESCO-voj listi, pun impresivnih vrtova i palata. Vozna karta uključuje i obilazak istorijskog srca grada.
2. Sladoled u Heroni u stilu Vilija Vonke
Herona je često zanemarena zbog mnogo popularnije Barselone, ali ovaj utvrđeni grad je prava riznica arhitektonskih čuda: srednjevekovne ulice i mozaicima popločana dvorišta uz trgove sa kolonadama. Međutim, ljubitelji sladoleda poželeće da se odmah upute ka radnji „Rocambolesc Gelateria“, inspirisanoj Vilijem Vonkom i fabrikom čokolade. Ovo mesto nudi neverovatan izbor slatkiša i sladoleda sa preko 30 preliva koje posetioci mogu da izaberu.
3. Šeri i umetnost u Herezu
U gradu Herez de la Frontera u Andaluziji šeri je ozbiljan posao. Grad je poznat po svojim odličnim vinima, a ovde nikako ne nedostaju ture koje uključuju i degustaciju. Ozbiljni ljubitelji šerija, međutim, treba da se upute u „Bodegas Tradición“, mesto gde se konstantno proizvode nagrađivani šeriji. Ovde se ujedno nalazi i jedna od najboljih španskih umetničkih zbirki u gradu, uključujući i dela Goje, kojima se možete diviti dok pijuckate vrhunski šeri.
4. Najveći svetski festival puževa u Ljeidi
Svake godine krajem maja posetioci hrle u Ljeidu u Kataloniji (160km zapadno od Barselone) kako bi učestvovali u najvećem festivalu puževa na svetu. Tokom trajanja festivala konzumira se preko 12 tona puževa, a takođe se uživa i u plesu i muzici. Kada se zasitite puževa, u ovom gradu ima dosta drugih stvari koje treba videti, uključujući katedralu i templarski dvorac.
5. Raj za šunke
Iberijska pršuta je jedan od najpoznatijih proizvoda španske gastronomije, a jedno od najboljih mesta gde u njoj možete uživati je provincija Badahoz i to posebno grad Herez de los Kabaljeros. Ovde ćete moći da uživate u ukusnoj pršuti do mile volje, a čak i da posetite lokalnu fabriku mesa, ukoliko želite. Nemojte nikako propustiti svinjsku pečenicu niti čuvene kobasice „salćićon“ i „ćorizo templario“. Ukoliko imate sreće, vaša poseta će se poklopiti sa godišnjim Iberijskim festivalom pršute koji se održava u maju, sa izvanrednim gastronomskim manifestacijama i degustacijama.
Skorašnji komentari