Hrana i piće – Neobična španska gastro iskustva – Travel Magazine

Neobična španska gastro iskustva

Neobična španska gastro iskustva

Opšte je poznato da je španska hrana odličnog ukusa, ali ove jedinstvene gastronomske aktivnosti su užitak za sva čula…

1. Voz jagoda u Madridu

Ovo je nešto za ljubitelje jagoda: vožnja parnim vozom iz Madrida do Aranhueza gde zaposleni obučeni u istorijske kostime služe putnicima jagode sa šlagom. „Voz jagoda“ radi vikendom 01 Jagodetokom proleća i jeseni. Koriste se drveni vagoni iz 19. veka, a putuje se duž druge najstarije železničke linije u Španiji. Aranhuez je, inače, grad poznat po velikoj raznovrsnosti jagoda, ali i kao grad koji se nalazi na UNESCO-voj listi, pun impresivnih vrtova i palata. Vozna karta uključuje i obilazak istorijskog srca grada.

2. Sladoled u Heroni u stilu Vilija Vonke

02 SladoledHerona je često zanemarena zbog mnogo popularnije Barselone, ali ovaj utvrđeni grad je prava riznica arhitektonskih čuda: srednjevekovne ulice i mozaicima popločana dvorišta uz trgove sa kolonadama. Međutim, ljubitelji sladoleda poželeće da se odmah upute ka radnji „Rocambolesc Gelateria“, inspirisanoj Vilijem Vonkom i fabrikom čokolade. Ovo mesto nudi neverovatan izbor slatkiša i sladoleda sa preko 30 preliva koje posetioci mogu da izaberu.

3. Šeri i umetnost u Herezu

03 SeriU gradu Herez de la Frontera u Andaluziji šeri je ozbiljan posao. Grad je poznat po svojim odličnim vinima, a ovde nikako ne nedostaju ture koje uključuju i degustaciju. Ozbiljni ljubitelji šerija, međutim, treba da se upute u „Bodegas Tradición“, mesto gde se konstantno proizvode nagrađivani šeriji. Ovde se ujedno nalazi i jedna od najboljih španskih umetničkih zbirki u gradu, uključujući i dela Goje, kojima se možete diviti dok pijuckate vrhunski šeri.

4. Najveći svetski festival puževa u Ljeidi

04 PuzeviSvake godine krajem maja posetioci hrle u Ljeidu u Kataloniji (160km zapadno od Barselone) kako bi učestvovali u najvećem festivalu puževa na svetu. Tokom trajanja festivala konzumira se preko 12 tona puževa, a takođe se uživa i u plesu i muzici. Kada se zasitite puževa, u ovom gradu ima dosta drugih stvari koje treba videti, uključujući katedralu i templarski dvorac.

5. Raj za šunke

05 HamIberijska pršuta je jedan od najpoznatijih proizvoda španske gastronomije, a jedno od najboljih mesta gde u njoj možete uživati je provincija Badahoz i to posebno grad Herez de los Kabaljeros. Ovde ćete moći da uživate u ukusnoj pršuti do mile volje, a čak i da posetite lokalnu fabriku mesa, ukoliko želite. Nemojte nikako propustiti svinjsku pečenicu niti čuvene kobasice „salćićon“ i „ćorizo templario“. Ukoliko imate sreće, vaša poseta će se poklopiti sa godišnjim Iberijskim festivalom pršute koji se održava u maju, sa izvanrednim gastronomskim manifestacijama i degustacijama.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *