Hrana i piće – Pad Thai, ulična hrana sa kraljevskim ukusom... – Travel Magazine

Pad Thai, ulična hrana sa kraljevskim ukusom…

Pad Thai, ulična hrana sa kraljevskim ukusom…

Pad thai je zaista jelo o kome se može pisati mnogo. Sa njim ćete se susresti čim stignete u Tajland, jer predstavlja jedno od najpopularnijih uličnih jela. Ukoliko ste se namrštili na pomen ulične hrane, reći ćemo vam još i ovo: pad thai je dospeo na 5. mesto CNN-ove liste „50 najukusnijih jela na svetu“. Bogatog i svežeg ukusa, pad thai će svaki obrok pretvoriti u pravu gozbu, a da ne pominjemo da ćete njime oduševiti svakog gosta! Evo i recepta (za dvoje), koji predstavlja jednu od mnogih varijacija na temu:

Potrebno vam je:

  • 1/2 paketa tajlandskih pirinčanih nudli
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike tamarind paste (trebalo bi da možete da je nađete u većim hipermarketima, ali možete je zameniti i sirćetom)
  • 2 kašike palminog (ili domaćeg belog) šećera
  • 1 šolja tanko isečenog mladog luka
  • 1 samleveni luk
  • 1/3 šolje tofua
  • 1/2 limete
  • 2 kašike seckanog pečenog kikirikija
  • biber (po ukusu)
  • 1/2 kašičice sušenih ljutih papričica
  • 3 samlevena čena belog luka
  • 4 kašičice ribljeg sosa
  • 1 jaje

Priprema:

Potopite nudle u toplu vodu dok spremate ostale sastojke. Isecite tofu na komadiće i sameljite beli i crni luk. Zagrejte vok ili duboki tiganj. Sipajte ulje i na njemu pržite beli i crni luk i tofu, dok ne počnu da dobijaju zlatnu boju. Ocedite nudle i dodajte ih u vok. Mešajte sve vreme. Dodajte tamarind pastu, šećer, riblji sos i papričice. Ukoliko temperatura u voku nije dovoljno visoka, sada će se u njemu pojaviti tečnost, što nije poželjno, pa pojačajte temperaturu. Pomerite nudle na jednu stranu voka, a na drugoj strani razbijte jaje i pržite ga uz mućenje, skoro dok ne dobijete kajganu. Pomešajte jaje i nudle, koje sada treba da su mekane (ukoliko to nije slučaj, dodajte još malo vode). Kada je gotovo, dodajte biber i, mladi luk i seckani kikiriki. Pad thai se servira sa kriškama limete, kikirikijem i mladim lukom. U ovo jelo mogu se dodati i račići ili piletina, a često sadrži dodatke kao što su korijander, klice, cvet banane, itd.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X