Hrana i piće – Panipuri - najpopularnija street food hrana u Indiji – Travel Magazine

Panipuri – najpopularnija street food hrana u Indiji

Panipuri – najpopularnija street food hrana u Indiji

Da li ste čuli za Panipuri?

Svake normalne večeri u Indiji, na živahnim pijacama i bučnim i glavnim ulicama gradova, čest prizor je: ugaoni „pani puri“ kiosk, okružen sa gomilom željnih kupaca.

Dok posmatrate prodavca, imate utisak da mu ruke lete dok uranjaju purice (pržene loptice od testa) u različite posude sa punjenjem. Ovo jelo obožavaju sve starosne grupe i društveni slojevi. Zanimljivo je da panipuri ume da ujedini Induse na način na koji to čine i muzika i ples.

Indija voli ove male zalogaje jer su savršeni za trenutnu glad, posebno za laganu večeru, kada je ručak daleka uspomena, a večera tek treba da se sprema, piše BBC.

Panipuri – indijska brza hrana

Na prvi pogled, panipuri se čini kao ništa posebno. Sama reč je kombinacija pani (voda na hindu jeziku) i puri (prženo testo na ulju). Ali kada konačno ubacite celu jednu kuglu u usta, i sačekate eksploziju ukusa, onda shvatate da je ipak u pitanju nešto specijalno. Trenutak kada se kugla rastvori u vašim ustima, dok se sosevi i dodaci razlivaju, pamtićete zauvek!

Ipak, jesti panipuri zahteva pripremljenost na tečnost koja curi niz usta i suze koje teku iz oka (ukoliko se opredelite za čili punjenje). Iskustvo koje je mnogo prijatnije nego što možda zvuči. Nije ni čudo što je panipuri bio jelo koje je najviše nedostajalo Indusima tokom karantina, koji je tek 8. juna počeo da se ublažava.

Mnogi domaći kuvari iskoristili su karantin da osmisle nove verzije panipurija.

Prema nezavisnoj novinskoj agenciji IANS, indijski Google je imao skok pretrage za receptima za pravljenje panipurija za čak 107%, od kada je aktuelan karantin.

Pogledajte recept za najsavršenije tajlandsko jelo – Pad Thai, i saznajte u kojim gradovima je najbolja street food hrana na svetu. Pogledajte gastro turu koju možete da bukirate u Mumbaiju. 

Ko je prvi napravio ovo jelo?

Mnogo je legendi o poreklu panipurija.

Kulinarski antropolog dr. Kurush Dalal kaže da je chaat (prethodnik modernog pania) prvi put stvoren u regionu Uttar Pradesh, u vreme vladavine cara Shah Jahana krajem 17. veka.

Prema Dalalu, kraljevski lekari savetovali su opštu populaciju da konzumira više prženih i začinjenih grickalica (i jogurta) kako bi uravnotežila alkalni kvalitet vode iz reke Iamuna. Vazdušaste loptice sa nadevima proširile su se ostatkom zemlje preko radnika migranata koji su se preselili u velike gradove poput Mumbaja i Delhija.

Kao i većina brze hrane, najbolji panipuri se služi na ulicama, iako se vrhunski restorani utrkuju ko će da napravi bolji sa neobičnim punjenjem.

Pogledajte u nastavku kako da kod kuće napravite svoju verziju puniparija…

Ostale gastro zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
25Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *