Hrana i piće – Sedam idealnih destinacija za časove kuvanja – Travel Magazine

Sedam idealnih destinacija za časove kuvanja

Sedam idealnih destinacija za časove kuvanja

Škole kuvanja za turiste su sve popularnije širom sveta. One su sjajan način da neka turistička destinacija promoviše svoju kuhinju i da predstavi strancima svoja omiljena nacionalna jela spremljena prema tradicionalnim receptima.

Ovaj trend koji je veoma raširen u Evropi, sada postaje sve popularniji i širom sveta u zemljama poput Tajlanda, Perua, Vijetnama, Japana, Meksika, Maroka ili Indije. Tourism Review je predstavio ove najinteresantnije svetske kulinarske destinacije na kojima turisti mogu izučiti sve tradicionalne veštine spremanja hrane i otkriti neke od najzanimljivijih sastojaka dok uče da kuvaju i spremaju lokalna jela.

Indija
Tajna indijske kuhinje su začini, pa ako volite jake ukuse ovo je pravo mesto za vas. U Indiji obavezno treba savladati tehniku pravljenja hleba poznatog pod imenom nan (Naan) kao i karija po kome je ova zemlja i najpoznatija u kulinarskom svetu. Kari je jelo koje ima mnoštvo varijeteta, a svima je zajednička karakteristika poseban miks začina u čijem sastavu se nalaze kurkuma, kumin, korijander, đumbir, sveže ili sušene ljute papričice. Poznata indijska jela koja se mogu naučiti su i dal, gulaš od sočiva, samosa, neka vrsta uštipaka punjenih raznim ljutim povrćem i začinima.  Dva najpoznatija indijska jela koja se uče u školama kuvanja u ovoj zemlji su pileća tika masala ili baba ganuš, jelo od plavog patlidžana. Kuhinja u Indiji se značajno razlikuje po regionima, a svaki kraj ove prostrane zemlje ima neke svoje posebne specijalitete.

Japan
Japansku kuhinju ili obožavate ili je ne uopšte ne volite, ali za to je najveći krivac suši, koji se nametnuo kao jedini simbol japanske kuhinje iako ova zemlja ima mnogo toga drugačijeg da ponudi. Tokio, Kjoto i Osaka su sjajna mesta u kojima se možete upoznati sa japanskom kuhinjom i upisati časove kuvanja gde ćete naučiti da spremate i nešto što nije suši. Otkrijte tajnu spremanja nudli da stotinu načina; kao supu poznatu širom sveta pod imenom ramen, punjene nudle poznate kao gjoza (gyosa) ili pržene i hladne nudle jakisoba (yakisoba). Posebno zanimljiva japanska poslastica popularna širom zemlje je okonomijaki. To su neobične palačinke koje se prave mešavinom testa i listova kupusa, a potom filuju najrazličitijim sastojcima što zavisi od regiona. Hit su one iz Hirošime. Ako savladate japansku kuhinju, onda vam je definitivno mesto pored šporeta.

Meksiko
Meksiko je velika zemlja i kuhinja u njoj se veoma razlikuje po regionima. Međutim, sva jela su veoma ljuta, a sastojci imaju veoma izražene i jake ukuse. Zaboravite tipične meksičke restorane brze hrane kakvi postoje po SAD i svetu i probajte da se prepustite čarima tradicionalne meksičke kuhinje u Meridi na poluostrvu Jukatanu. Probajte mole sos od čili papričica i čokolade, al pastor takose, koji se spremaju kao giros (šavarma, doner), tamale, vrste sarmica od lista banane ili kukuruza, čuveni gvakamoli, pozole supu ili „čili vodu“, veoma začinjenu supu sa račićima. Sva ova jela će vam se duboko urezati u sećanje, pa će biti veoma korisno ako biste naučili da ih spremate dok ste u Meksiku i da posle kod svoje kuće možete da se prisetite njihovih ukusa.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Maroko
Nećete naći zemlju sa toliko kontrasta i različitih kultura, koje će vas potpuno razoružati, kao što je to Maroko. Kuhinja u ovoj zemlji je senzacionalna, a putovanje od Feza do Marakeša predstavlja sjajnu priliku da je upoznate i da možda uzmete koji čas kuvanja. Sastojci koji se koriste u marokanskoj kuhinji se lako mogu pronaći i kod kuće. Naučite da spremate kuskus, tabule, pileću pitu, zaluk, salatu od plavog patlidžana i paradajza ili kraljicu svih jela – jagnjetinu iz tažina. To je jelo koje je ime dobilo po velikoj i plitkoj zemljanoj posudi, tipičnoj za zemlje Magreba, u kojoj se sastojci dugo krčkaju na tihoj vatri.

Peru
Peru se nametno kao zemlja vrhunske gastronomije. Nacionalna kuhinja u Peruu postala je popularna širom Južne Amerike, a u svim zemljama ovog kontinenta peruanski restorani su na ceni. Ako probate peruanska jela bićete iznenađeni kombinacijom ukusa za koje ne biste nikada mogli da pretpostavite da su mogući. Najbolja mesta za upoznavanje peruanske kuhinje su Lima i Arekipa, gde se takođe mogu naći najbolji časovi kuvanja. Ako vam se baš i ne dopada ideja da kuvate morsko prase i da ga jedete, što je veoma popularno u Peruu, probajte seviće (ceviche), salatu od presne ribe, supu od račića ili pileći gulaš aji de gallina ili veoma ljute, punjene rokoto papričice.

Foto: A.Roche/A.Bretin/Cniel

Tajland
Teško je naći kuhinju koja u sebi kombinuje toliko različitih ukusa kao što je to slučaj sa tajlandskom. Pod uticajem kineske, indijske ili malajske kuhinje, tajlandska je postala spektakularan miks svega i svačega. Smatra se egzotičnom kuhinjom i mnoge sastojke koji se koriste za spremanje tipičnih lokalnih jela teško možete naći u Evropi. Na časovima kuvanja u Tajlandu ćete zato naučiti kako da te tipične sastojke uspešno zamenite onima koje imate kod svoje kuće, što je veoma praktična veština. Među tajlandskim jelima ističu se salata od papaje, kari, tom jum supa i pad taj kao veoma ljuta; toliko da vam idu suze na oči kad ih jedete. Najbolja mesta za učenje veština pripremanja tajlandskih jela su Bangkok i Čijang Maj.

Vijetnam
Sve veći broj turista posećuje ovu zemlju u Jugoistočnoj Aziji i oni sa velikim zadovoljstvom otkrivaju čari tamošnje kuhinje. Vijetnamsku kuhinju odlikuju ukusna, lagana i veoma zdrava jela sa dosta zeleniša i raznih supa među kojima se izdvaja supa po (pho). Ovde možete probati povrće i travke kakve do sada niste imali prilike da probate. Od jedne takve mešavine travčica prave se omiljene prolećne rolnice (nem). Poznata vijetnamska jela su i kao lau (cao lau), riblji ča ka tang long (cha a thang long) ili klasični mi kvang (Mi Quang). U Vijetnamu se uživa u uličnoj hrani, a poseban doživljaj je na ulicama Hanoja ili Ho Ši Mina koji su i sjajna mesta za časove vijetnamske kuhinje.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *