Hrana i piće – Specijaliteti austrijske kuhinje – Travel Magazine

Specijaliteti austrijske kuhinje

Specijaliteti austrijske kuhinje

Na pomen Austrije imamo mnogo asocijacija, a među njima su i one na hranu.

Osim čuvenih Mocart kugli, kao jednog od najpoznatijeg svetskog slatkiša od marcipana, u Austriji postoje i druga zanimljiva i manje-više poznata jela i poslastice.

Raznolikost austrijske kuhinje je velika. Nekadašnje Austro-ugarsko carstvo se prostiralo preko pola Evrope i uticaji raznih nacionalnih kuhinja je ostavilo neizbrisiv trag.

Svi znamo za bečku šniclu. Tako je zovemo i kod nas i često se nađe na trpezama kod kuće i u restoranima, a ima je i u restoranima brze hrane na ulicama. Uz bečku šniclu se obično služi krompir salata prelivena sirćetom, uljem i začinjena solju i biberom.

Tefelspitz

Foto: Christian Kadluba / Pixabay

Ono što se može sa punim pravom smatrati austrijskim nacionalnim jelom je tafelšpic (tafelspitz). To je junetina kuvana u goveđoj supi i servirana sa jabukama, renom i vlašcem.

Austrijanci vole i kuvano dimljeno meso, obično od svinjskog buta, koje služe sa kiselim kupusom i knedlama (zelhflajš.) Meso se jede u mnogim kombinacijama obično preliveno nekim slatkim sosom, baš kao i u drugim zemljama Srednje Evrope.

Omiljeni prilog uz jelo u Austriji je liptauer. To je mladi sir pomešan sa ljutom paprikom i drugim začinima, slično našem urnebesu.

Saher torta

Foto: Steven Feather / Pixabay

Najpoznatiji austrijski slatkiš je čuvena Saher torta, koja poreklo vodi iz istoimenog hotela u centru Beča. To je bogata čokoladna torta sa filom od kajsije i šlagom. Osim u Saher hotelu, ovaj kolač/tortu možete probati i na mnogim drugim mestima kao i u domovima kod svojih austrijskih domaćina. Popularna je i kod nas gde je pogrešno nazivamo „saher“ umesto „zaher“ tortom.

Štrudla sa jabukama

Dok je Saher torta gospodska poslastica, štrudla sa jabukama se može smatrati narodnom. Ona se služi svuda, obično uz bečku kafu, a nema kuće u Austriji u kojoj ne znaju da je spreme. Štrudla je puna fila od jabuka i posuta mlevenim šećerom i cimetom.

Nije slučajno što je Beč već 10. godinu zaredom najbolje mesto za život. Ali, nije svuda idealno. U Halštatu, na primer, lokalno stanovništvo ima problema sa turistima: Halštat – gde turisti upadaju lokalcima u kuće. Ako volite skijanje ovo je deset najboljih skijaških gradova na svetu – Insbruk u Austriji je među njima.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *