Hrana i piće – Vodič kroz Nemačku za pivopije (ali i one koji ne vole pivo) – Travel Magazine

Vodič kroz Nemačku za pivopije (ali i one koji ne vole pivo)

Vodič kroz Nemačku za pivopije (ali i one koji ne vole pivo)

U Nemačkoj se pivo proizvodi već više od 2.000 godina i danas možete da probate preko 5.000 različitih vrsta ovog pića koje se prave u 1.300 pivara širom zemlje (od čega se polovina nalazi u Bavarskoj).

Prošle godine, cela zemlja je proslavljala 500. godišnjicu od nastanka Reinheitsgebot-a, prvog zakona koji je regulisao proces proizvodnje piva, a tim povodom su tokom cele godine održavani brojni festivali i manifestacije. Ipak, u različitim regijama popularne su različite vrste piva, pa da biste zaista upoznali Nemačku, moraćete da se malo „žrtvujete“ i isprobate dimljeno, radler, pivo zaslađeno malinom ili čak začinjeno korijanderom, a evo koja piva su najkarakterističnija i u kojim delovima zemlje ih možete naći.

Kölsch pivo u Kelnu
Ako posetite tradicionalnu pivnicu u Kelnu, velike su šanse da ćete na meniju naći samo jedno pivo – Kölsch. Ne postoje reči koje mogu da opišu koliko je lokalno stanovništvo ponosno na ovo pivo koje se proizvodi isključivo u kelnskoj regiji. Svetlo i lako pivo izuzetne bistrine, služi se u tankim cilindričnim čašama koje se zovu „Stangen“, a tradicija nalaže da vam konobar, obučen u plavu košulju, tamne pantalone i sa keceljom, donosi Kölsch jedan za drugim, sve dok čašu ne ostavite neispijenu, ili je pokrijete podmetačem, što znači da ste završili sa pijenjem.

Altbier u Diseldorfu
Diseldorf je dom tamnog Altbier piva, koje se još može naći i mestima u donjem toku Rajne, a poreklo vodi iz Vestfalije. “Alt” na nemačkom znači star i ime se odnosi na metodu proizvodnje, koja koristi kvasac gornjeg vrenja na višim temperaturama i time stvara jak i specifičan, ponekad izuzetno gorak ukus. Najbolje mesto za isprobavanje Altbier-a je neka od lokalnih pivnica u starom delu grada, a među poznatijim su „Fuechschen“, „Schumacher“, „Schluessel“ i „Uerige“.

Hefeweizen u Bavarskoj
U Bavarskoj se nalazi više pivara nego u svim ostalim regijama zemlje zajedno, a to govori da ovde možete uživati i u raznim vrstama piva. Najpoznatije i najoriginalnije je pšenično pivo Hefeweizen, poznato još i kao Weißbier (belo pivo). Hefeweizen je nefiltrirano pivo sa blagom voćnom aromom koja podseća na ukus banana i karanfilića, što predstavlja posledicu specifičnog procesa fermentacije. Nadimak belo pivo, Hefeweizen je dobio jer je u vreme nastanka bio znatno tamnije boje od tradicionalnog minhenskog piva. Pivo je popularno i van Bavarske, ali je u ostatku Nemačke poznato kao Weizenbier (pšenično pivo).

Berliner Weisse u Berlinu
Nemačka prestonica poznata je po mutnom pšeničnom pivu lakog gorkog ukusa, Berliner Weisse-u, koje se često služi zaslađeno sirupom od maline ili drugim aromama, a može se mešati i sa drugim vrstama piva. Nekada davno, Napoleonove trupe su ovo piće nazvale „šampanjcem Severa“. Danas, Berliner Weisse se servira u širokoj okrugloj čaši i lokalci vole da ga piju sa slamčicom. Iako mnoge kompanije širom sveta proizvode slična pića, Berliner Weisse ima zaštićeno geografsko poreklo i ovim imenom se mogu zvati samo piva proizvedena u Berlinu. Krajem 19. veka, ovo pivo je bilo najpopularnije alkoholno piće u gradu i prouzvodilo ga je 50 lokalnih pivara, dok su krajem 20. veka samo dve gradske pivare održale proizvodnju Berliner Weisse-a, a sada su obe u vlasništvu Oetker grupe.

Dimljeno pivo u Bambergu
U gradiću Bamberg u Frankoniji nalazi se čak 10 pivara, a ovo mesto poznato je po dimljenom pivu prelepe ćilibarne boje koje se zove „Rauchbier“. Dimljena aroma se postiže procesom dimljenja slada na otvorenom plamenu koji se stvara paljenjem isključivo bukovog drveta. Posetite pivare „Aecht Schlenkerla“ i „Spezial“, koje već skoro 200 godina prave svoja dimljena piva po tradicionalnom receptu.

Gose u Lajpcigu
Najveći grad u saveznoj državi Saksoniji dom je specifičnog pšeničnog piva. Gose je naziv dobio po gradiću Goslar iz koga je potekao, a poseban je zato što se prozvodi od vode kojoj je dodata so i zato što je začinjen korijanderom. Zbog ovih dodataka pivo nije u skladu sa preciznim odredbama gorepomenutog zakona Reinheitsgebot iz 1516. godine, ali mu je dozvoljeno da bude izuzeto od pravila pošto predstavlja regionalnu specifičnost. Veoma je osvežavajućeg ukusa i naročito prija leti, a najčešće se služi uz ribu i plodove mora.

A ako ne volite pivo?
Nemci obožavaju pivo i prema nekim procenama prosečan Nemac godišnje popije oko 110 litara piva. Ali istraživanja takođe pokazuju da se količina popijenog piva smanjuje svake godine i da Nemci sve više uživaju i u drugim alkoholnim pićima. Nemački viozionar i crkveni reformator iz 16. veka, Martin Luter, izjavio je da je „pivo stvorio čovek, ali vino nam dolazi od Boga“. Nemci se izgleda slažu sa njim, budući da mnogi umesto piva, preferiraju upravo vino. 

Možda niste znali, ali istorija proizvodnje kvalitetnih sorti vina u Nemačkoj potiče još iz rimskih vremena, a tehniku su zatim vekovima usavršavali monasi u nemačkim manastirima. Nemci najviše vole suva vina kao što je rizling, a najpoznatije vinske regije su u Frankoniji i uz doline reka Rajne i Mozela, gde vinske rute obuhvataju skoro svako selo. U letnjim danima i Nemci vole da uživaju u špriceru, pa slobodno tražite Schorle ili Gespritzter (tada će vam u vino dodati gaziranu vodu).

Ukoliko volite mehuriće, obavezno probajte i Sekt, nemačko penušavo vino. Nemačka je, posle Francuske i Italije, treći najveći proizvođač penušavog vina na svetu. Pravi šampanjac potiče samo iz regije Šampanje u Francuskoj, ali se zato Deutscher Sekt pravi isključivo od nemačkih sorti, među kojima su Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc i Pinot Noir. Sekt je od šampanjca slađi i uglavnom ima manji procenat alkohola, i odlikuju ga voćne arome. Među najpoznatijim vinima ovog tipa je Rotkäppchen.

Nemci vole da potegnu i nešto jače, a tradicionalna pića Schnaps, koja se obično piju kao i rakija kod nas, iz malih čaša, dele se na Obstwasser (Obstler, voćne rakije, najčešće od kajsije, višnje, kruške ili šljive) i Kräuterlikör (biljni likeri, kao što je svetski poznat Jägermeister). Šnaps je rasprostranjen širom zemlje, ali brendovi iz nekadašnjeg DDR-a mogu se naći još samo u nekoliko tradicionalnih berlinskih barova (kneipe) i specijalizovanim prodavnicama. Među ovim pićima za nostalgičare su Kristall Wodka, Goldkrone, Nordhäuser Doppelkorn i Mampe Halb und Halb.

Na svakom festivalu koji posetite u Nemačkoj, imaćete priliku da probate i Bowle, lokalnu verziju punča od voća, soka i alkohola. Na božićnim marketima obavezni deo ugođaja predstavlja pijuckanje kuvanog vina (Glühwein), a manje je poznato da se osim crnog, služi i belo kuvano vino. Apfelwein, poznat i kao Ebbelwoi, predstavlja tradicionalno nezaslađeno piće od jabuka, slično vinu, i zbog specifičnog kiselog ukusa nije baš za svakog. Ali ako se nađete u Frankfurtu, najbolji način da upoznate lokalce i njihovu kulture jeste da sednete u Apfelweinlokal (najviše ih ima u distriktu Sachsenhausen) i poručite upravo ovo piće.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X